donderdag 18 mei 2017

CHILI. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)

                 CHILI HET 

            LANGSTE LAND 

          VAN DE WERELD. (1)


CHILI ALGEMEEN.

Chili ligt aan de zuidelijke westkust van Zuid-Amerika en wordt begrenst, met de klok mee; in het noorden door Peru, in het oosten door Argentinië. in het zuiden door de zuidelijke poolzee en in het westen door de Stille Oceaan. De oostelijke grens tussen Chili en Argentinië wordt gevormd door het Andes gebergte.
Chili heeft een oppervlakte van 756.102 km², waarvan 1% aan water.
De hoofdstad is Santiago, maar het parlement zetelt in Valparaiso. de officiële voertaal is Spaans.
Chili is een presidentiële republiek met een meer partijen stelsel (democratie).
De Juan Fernández archipel, de Desventuradaeilenden, Salsa y Gómez eiland en Paaseiland eiland, alle gelegen in de Stille oceaan behoren ook tot Chili.
Door de enorme lengte van het land, van noord tot zuid 6.500 kilometer, kent het land klimaten die variëren van woestijn- tot antarctischklimaat.


GESCHIEDENIS.

De vroegst bewoonde plek in Chili is gedateerd op 12.500 jaren geleden bij de Monte Verde. De oudste menselijke resten die zijn gevonden dateren van 10.500 jaren geleden.
Het huidige grondgebied werd bewoond door verschillende indianen stammen; in het noorden de Aymara, in het midden de Mapuche en in het zuiden de Yagán en de Alscaluf.
De Inca-heerser Huayna Capac veroverde tussen 1493 en 1527 het noordelijke deel van Chili tot aan de rivier de Maule.
De eerste Spanjaarden kwamen met Diego de Almagro in 1535 vanuit Peru, via Argentinië naar Chili. De eerste blijvende Spaanse nederzetting werd pas in 1540 gesticht door Pedro de Valdivia.

In 1810 brak de Chileense Onafhankelijkheidsoorlog uit, toen het land zich los wenste te maken van Spanje. Na vier jaar strijd wisten de Spanjaarden het land te heroveren, maar dat zelfde jaar in 1814, onder leiding van generaal Bernardo O'Higgens (20-08-1778 Lima Peru / 24-10-1842) werd de strijd hervat en wisten de Chilenen na drie alsnog de overwinning te behalen.
O'Higgens is voor de Chilenen de 'Vader des Vaderlands'. Hij voerde een liberaal beleid maar werd in 1823 door de conservatieven afgezet. 


Van 1879 tot 1884 voerde Chili oorlog met Peru en Bolivia over de Salpetervelden in het noorden van het land een betwist gebied tussen de drie landen. Chili won deze oorlog en eigende zich gelijk grote delen van Peru en Bolivia toe. Salpeter een belangrijke grondstof voor de kunstmest productie.
In de zelfde periode voerde Chili ook oorlog met de inheemse Mapuche indianen de oorspronkelijke bewoners van centraal en zuidelijk Chili.

Gedurende de 19e eeuw was Chili een zeer stabiel land en vestigden zich in het zuidelijke deel de eerste Duitse kolonisten, die er een begin maakten met de druiventeelt voor de productie van wijn.
In 1891 kwam er een einde aan stabiliteit en brak de Chileense Burgeroorlog uit.
Gedurende de 20e eeuw kende het land de nodige machtswisselingen en interne revoluties. Op 11 september 1973 zette generaal Pinochet de president Salvador Allende via een militaire staatsgreep af. Het land zou de volgende 17 jaar gebukt gaan onder een militaire dictatuur. Pas in 1990 keerde de democratie terug.
In 2007 werd Chili onderverdeeld in 15 regio´s en één hoofdstedelijke regio.

VLAG VAN CHILI.

GESCHIEDENIS VAN DE VLAG.

In het begin van de 19e eeuw werd in Chili de roep om een eigen nationale vlag steeds meer hoorbaar. In het land streden voor- en tegenstanders van de onafhankelijkheid van Spanje.
Op 30 september 1812 werd de eerste nationale vlag aangenomen, een horizontale driekleur; donkerblauw-wit-oranjegeel.
In het jaar 1814 kregen de Spanje getrouwe troepen de overhand en verdween deze eerste vlag naar de geschiedenisboeken.
De voorstanders van de onafhankelijkheid streden verder onder de Argentijnse vlag.

 Op 18 oktober 1817, nadat het Spaanse leger in Chili door een Argentijns leger onder leiding van José de San Martin verslagen werd, werd een nieuwe vlag voor Chili aangenomen.
Deze vlag kreeg de naam ' Bandara de la Transición' ( Vlag van de Overgang). Deze nieuwe vlag is gebaseerd op de vlag uit 1812, waarbij het oranje-geel werd vervangen door rood.
Het rood staat symbool voor het bloed dat gedurende de onafhankelijkheidsstrijd is gevloeid. het wit voor het gebergte van de Andes en het blauw voor de lucht en de zee.

DE HUIDIGE VLAG.

De huidige vlag van Chili bestaat uit twee gelijke horizontale banen; wit en rood. Het linkerkanton in de witte baan is een donkerblauw vierkant met daarin een vijfpuntige witte ster.
De ster staat symbool voor de nastreving van vooruitgang en eer. Het blauw voor de hemel en de zee en het rood voor het bloed dat vloeide voor de onafhankelijkheid.


WAPEN VAN CHILI.

Het wapen van Chili is in gebruik sinds 1834.
Het is een ontwerp van de Engelsman Charles Wood Taylor.
Het wapenschild is verdeeld in twee helften met de kleuren donkerblauw en rood, met in het midden de vijfpuntige witte ster.
Het wapenschild wordt gedekt door een wrong met drie veren in de kleuren van de Chileense vlag.
De schilddragers zijn links een hertachtige, de Chileense huemul en rechts een Andescondor  een van de grootste vogels van de wereld.
Beide dieren zijn gekroond met een gouden kroon van de Chileense marine, hetgeen symbool staat voor de daden van de marine in de Stille Oceaan.
Onder het wapen op een wit lint staat het motto; "Por la Razón o la Fuerza" ( "Met rede of kracht".)


       Zie vervolg: CHILI. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2 - DE REGIO'S.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten