dinsdag 2 mei 2017

ARGENTINIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)

HET TWEEDE GROOTSTE LAND 

VAN ZUID-AMERIKA 

EN HET GROOTSTE SPAANSTALIGE

LAND VAN DE WERELD. (1)



ARGENTINIË ALGEMEEN.


Argentinië gelegen in het zuiden van Zuid-Amerika, wordt begrenst in het noorden door de landen Bolivia en Paraguay, in het noordoosten door Brazilië, in het oosten door Uruguay en de Atlantische Oceaan, in het zuiden door de Zuidelijke IJszee en in het westen door het land Chili.
Argentinië, officieel de Argentijnse Republiek, heeft een oppervlakte van 2.780.400 km², waarvan 1,1% aan water. De hoofdstad is Buenos Aires en de officiële voertaal is Spaans.
Het land is een federatie met een presidentieel systeem en een meer partijen stelsel (democratie).





Argentinië is ingedeeld in 23 provincies, waarbij de hoofdstad als een zelfstandige stad wordt gezien.
Iedere provincie heeft zijn eigen hoofdstad.
We onderscheiden de volgende provincies: (2) Buenos Aires, (3) Catamarca, (4) Chaco, (5) Chubut,
(6) Córdoba, (7) Corrientes, (8) Entre Rios, (9) Formosa, (19) Jujuy, 
(11) La Pampa, (12) La Rioja, (13) Mendoza, (14) Misiones, (15) Rio Negro, (17) Salta, (18) San Juan, (19) San Luis,
(20) Santa Cruz, (21) Santa Fe,
(22) Santiago del Estero, (23) Terra del Fuego (Vuurland). (24) Tucumán.


Argentinië kan men ook door het landschap in drieën delen; in het zuiden Patagonië, in het midden Pampas en in het noorden Andes, maar wordt staatkundig verdeeld in zes regio's: Pampas, Mesopotamia, Chaco, NoordwestArgentinië, Cuyo en Pataginië.
Argentinië claimt ook de Falklandeilanden en Zuid Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden die onder het gezag van het Verenigd Koninkrijk staan, daarbij maakt het land aanspraak op een deel van Antarctica.


GESCHIEDENIS VAN HET LAND.

(Pedro de Mondoza.)

In het begin van de 16e eeuw arriveerden de eerste Europeanen in dit gebied. Zij behoorden tot een ontdekkingsvloot die een zuidelijke doorgang moesten vinden van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan om op deze manier het Verre Oosten te kunnen bereiken.
Twee van hen waren Ferdinand Magellaan  en Pedro de Mendoza. Deze laatste bouwde aan de kust de nederzetting "Nuestra Señora del Buen Aire", het huidige Buenos Aires rond 1536.
De Spanjaarden op zoek naar schatten, trokken al snel het binnenland in en vonden in het noordwesten vruchtbare gronden. gelijkertijd kwamen landgenoten vanuit Bolivia het zelfde gebied binnen en zo ontstonden de nederzettingen Menddoza, Tucumán, Córdoba en Salta. Al snel werden er paarden gefokt en vee gehouden voor de vleesproductie en werden er landbouwproducten geteeld als suikerriet, tabak en groenten. 

(Wapen van Koning Karel I van Spanje van het onder koninkrijk Peru.)

Het veroverde gebied kende een geweldige bloei in de 17e en 18e eeuw omwille van de handel met het onder-koninkrijk Peru, terwijl Buenos Aires slechts een tweederangs haven bleef voor de Spanjaarden. In 1776 kwam hier verandering in toe Buenos Aires het nieuwe bestuurscentrum werd van het nieuwe vice-koninkrijk 'Rio de la Plata' (Zilver Rivier´). Dit was een gebied dat het huidige Argentinië, Uruguay, Paraguay en een deel van Bolivia bestreek.
Door conflicten met de inheemse bevolking en de creolen, van het gemengde Spaanse volk en de lokale bevolking, ontstond er een binnenlandse oorlog wat tot gevolg had dat in 1816 Argentinië onafhankelijk werd van Spanje. 
Vrede kende de nieuwe natie niet en het voerde oorlogen met de buurlanden Uruguay en Paraguay.
Intussen kwamen er veel kolonisten uit Engeland naar Patagonië en stimuleerden de landbouw en de schapenteelt. Nieuwe technologieën vonden plaats zoals het invriezen van vlees en de aanleg van spoorlijnen. Tussen 1880 en 1920 was Argentinië een van de rijkste landen van de wereld.

(Junta leider Jorge Videla een dictator.)

Argentinië bleef gekenmerkt door steeds  terugkerende  politieke conflicten tussen conservatieven en liberalen, burgers en militairen.
Na de Wereldoorlog II , waarin het land de zijde koos van nazi Duitsland, kwam het peronisme op, wat de verhouding in het land op scherp zette.
Een militaire junta kwam aan het bewind en tot 1983 werden steeds bloederiger optredende militairen afgewisseld met autoritaire democratische regeringen. Dit leidde tot oplopende economische problemen, corruptie en politieke afkeer. Onder het bewind van Jorge Videla werden duizenden tegenstander ontvoerd en vermoord op gruwelijke wijze.

(Slachtoffers van het junta bewind.)

De afkeer van de landelijke politiek kwam tot een hoogtepunt na de nederlaag van het land tegen de Britten gedurende in de Falklandoorlog.
Hierna maakte het land zich op voor vrije verkiezingen en een democratie die voet aan de grond moest krijgen. Ondanks dit maakte Argentinië een economische nederlaag mee toen de peso niet meer aan de dollar houdbaar was.
Tegenwoordig kent het land haar eerste vrouwelijke president en kwam het land ook meer in bekendheid door het huwelijk van kroonprins Willem Alexander met de Argentijnse Maxima Zorreguieta, nu beide koning en koningin van Nederland.

VLAG VAN ARGENTINIË.

De nationale vlag van Argentinië bestaat uit drie gelijke horizontale banen in de kleuren; lichtblauw-wit-lichtblauw.
In het midden staat een zon afgebeeld met 32 stralen.
Vroeger stond deze zon alleen in de oorlogsvlag van het land.
Op 9 juli 1816 werd Argentinië onafhankelijk en op 13 november werd de vlag voor het eerst gebruikt.
De kleuren van de vlag staan symbool voor de kleuren van de hemel.
De zon symboliseert de Inca-mythologie van de zonnegod Inti.

WAPEN VAN ARGENTINIË.

Het wapen van Argentinië bestaat in zijn huidige vorm sinds 1944.
Het ontwerp van het wapen gaat terug naar 1813.
Het ovale wapenschild is omringt door twee laurier takken en wordt gedekt door de zon met 32 stralen voortkomend uit de Inca-mythologie de zonnegod Inti.
In het midden van het schild schudden twee handen elkaar, hetgeen de eenheid en broederschap tussen de Argentijnse provincies en hun inwoners symboliseert. De Frygische muts (Muts van de vrijheid), een symbool van de jakobijnen, staat voor de vrijheid en de stok voor de bereidheid om die te verdedigen. De blauwe en witte kleuren in het schild staan voor de Argentijnen. De laurierkrans voor de overwinning.


Zie vervolg: ARGENTINIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2 - DE PROVINCIES.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten