dinsdag 9 mei 2017

ARGENTINIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4 - DE PROVINCIES.)

HET TWEEDE GROOTSTE LAND 

VAN ZUID-AMERIKA 

EN HET GROOTSTE SPAANSTALIGE

LAND VAN DE WERELD. (4)
DE PROVINCIES VAN ARGENTINIË. (3)
LA RIOJA. (12) 

De provincie La Rioja ligt in het noordwesten van Argentinië en wordt begrenst, met de klok mee, door;  de provincie Catamarca in het noorden, de provincie Córdoba in het oosten, de provincie San Luis in het zuiden, de provincie San Juan in het westen en het land Chili in het noordwesten.
De provincie heeft een oppervlakte van 89.680 km² en de hoofdstad is La Rioja.
De provincie is onderverdeeld in 18 departementen.( Enorme rotsformaties in La Rioja.)

De provincie La Rioja kent zeer oude culturen die terug gaan tot 10.000 jaar v.Chr. het zijn muurschilderingen die te vinden zijn in Talampaya National Park.
Ten trijde van de komst van Spanjaarden in de 16e eeuw was het een woongebied van  de Diaguita, Capayan en de Olongaste stammen.
La Rioja trok minder buitenlandse immigranten uit Europa dan de andere Argentijnse provincies.
Tijdens het bewind van de junta heeft de bevolking veel te lijden gehad van de dictatuur.
De economie ie de tweede kleinste van de ander provincies. Deze is afhankelijk van landbouw langs de oevers van de rivieren en de irrigatie van het land. Er is veel wijnbouw, noten en olijfplantages en de katoen teelt is in opkomst.


VLAG VAN LA RIOJA.

La rioja was in het begin van de 19e eeuw tot 1815 een deel van de provincie Córdoba; destijds werden geen eigen vlaggen gebruikt.
Pas op 14 augustus 1986 kreeg La Rioja een eigen vlag.
De vlag bestaat uit twee gelijke horizontale banen; wit en blauw.
Van linksonder naar rechtsboven loopt een rode baan. In het midden van de vlag staan twee lauriertakken met bloemen.
Het zijn 18 bloemen die symbool staan voor de 18 departementen in de provincie.


WAPEN VAN LA RIOJA.

Het wapenschild van La Rioja heeft een ovale vorm en wordt gedekt door een opkomende zon.
In het wapenschild staan de bergen afgebeeld waar de provincie om bekend staat.
Om het schild twee lauriertakken samen gebonden met een lint in de kleuren van de Argentijnse vlag.MENDOZA. (13).

De provincie Mendoza ligt geheel in het midden westelijke deel van Argentinië. Mendoza wordt begrenst door, met de klok mee; in het noorden de provincie San Juan, in het oosten de provincie San Luis, in het zuidoosten de provincie La Pampa, in het zuiden door de provincie Neuquén en in het westen door het land Chili.

(Wijncultuur op de berghellingen in de provincie Mendoza.) 

Mendoza heeft een oppervlakte van 148.827 km² en de hoofdstad is Mendoza.
De provincie is onderverdeeld in 18 departementen.
In de provincie ligt de hoogste berg van Zuid-Amerika, de Aconcagua met een hoogte van 6959 meter. Andere hoge bergtoppen zijn de Tupungato (6635 meter) en de de La Pollera (5543 meter).
De wijncultuur is de provincie is goed voor 80% van de totale wijnproductie in Argentinië. 
De wijngebieden liggen ten oosten op de hellingen van het Andesgebergte. De koude nachten die er heersen zorgen voor een relatief lange rijpingsperiode. Aangezien de meeste regen valt ten westen van de Andes moeten de wijngaarden geïrrigeerd worden.

VLAG VAN MENDOZA.

De vlag van Mendoza is een verticaal doek dat horizontaal in tweeën is gedeeld in de kleuren; wit en lichtblauw.
De vlag werd aangenomen op 21 oktober 1992.
Het wapen toont veel gelijkenis met het wapen van Argentinië zelf, buiten de stand van de handen boven het groene berglandschap van de Andes. Ook hebben de groene takken om het schild een slinger vorm.
Het geheel is gelijk aan de vlag die het 'Leger van de Andes' van José de San Martin gebruikte.
WAPEN VAN MENDOZA.

Het wapen van Mandoza toont veel gelijkenis met het Argentijnse wapen, met dit verschil dat onder de twee handen de hoorn van overvloed is afgebeeld met druiven.
Het schild wordt gedekt door de opkomende zon en de twee lauriertakken zijn samengebonden met een lint in de kleuren van de Argentijnse vlag.


MISIONES. (14)

De provincie Misiones ligt in het uiterste noordoosten van Argentinië en steekt als een wormvormig aanhangsel uit in de landen Paraguay en Brazilië. In het zuidoosten grens de provincie aan de provincie Corrientes. De provincie is opgedeeld in 17 departementen.

( De Iguazúwatervallen gelegen op de grens van Brazilië en de provincie Paraná.)

        

Misiones heeft een oppervlakte van 29.801 km² en de hoofdstad is Posadas. De provincie is vernoemd naar de diverse missieposten van de Jezuïeten die in het gebied gevestigd waren. Ze zijn gebouwd in het gebied waar de Guarani indianen woonden. Deze missionarissen kwamen in de 17e eeuw naar dit gebied en beschermde de bevolking tegen de slavenhandelaren. In 1773 werden deze door paus Clement XIV in de ban gedaan, werden de missie posten verlaten en verviel de bevolking tot de slavernij van grootgrondbezitters.
Het gebied werd in de 19e eeuw betwist door Paraguay.
De economie is afhankelijk van de landbouw, de teelt van rondhoutbomen, thee, citrusvruchten en kleine hoeveelheden tabak, suikerriet, rijst en koffie.
De provincie is omringt door grote rivieren, waaronder de Paraná, Uruguay en Iguazú.


VLAG VAN MISIONES.

De vlag van Misiones is een horizontale driekleur; rood-blauw-wit.
De vlag is in gebruik sinds 13 februari 1992.
De bijnaam van de vlag is "la rusa" ("de Russische"), omdat de vlag van Rusland het omgekeerde is van de vlag van Misiones.
De kleuren hebben een symbolische betekenis. Het rood staat voor het bloed dat tijdens de onafhankelijkheids- en vrijheidsstrijd gevloeid is. Het blauw staat voor de republiek met haar rivieren en het wit voor haar grootsheid.


WAPEN VAN MISIONES.

 Het ovale wapenschild wordt fraai omringt met boven en onderin de naam van de provincie. Links en rechts staan koffiebladeren  met vrucht.
In het wapenschild staan de Iguazúwatervallen afgebeeld met daarachter een opkomende zon.
Boven in het schild een pijl met een boog en twee gekruiste herdersstaven van de Jezuïeten. 

NEUQUËN. (15) 

De provincie Neuquén ligt in het westen van Argentinië en wordt begrenst door, met de klok mee; in het noorden door de provincie Mendoza, in het oosten en zuiden door de provincie Rio Negro en in het westen door het land Chili.

(De Lanin een grote stratovulkaan in het gebied.)

 De provincie heeft een oppervlakte van 94.078 km² en de hoofdstad is Neuquén. De provincie is opgedeeld in 16 departementen.
De naam van de provincie komt voort uit het woord "Nehuenken" wat de oude inheemse bevolking gebruikte voor de aanduiding van de rivier.
Neuquén is een belangrijk agrarisch centrum door de vruchtbare gebieden van de rivieren Limay en Neuquén. Met de ontdekking van de olievelden Vaca Muerta ten westen van de hoofdstad, de 3e grootste schalie- en oliereserves ter wereld, is de petrochemische industrie enorm gegroeid.
In de rivieren liggen drie grote waterkrachtcentrales welke een belangrijk deel van de elektriciteit voor Patagonië opwekken.


VLAG VAN NEUQUÉN.

De vlag ven Neuquén bestaat uit drie verticale banen; lichtblauw-wit-lichtblauw.
Het is een verticale variant van de Argentijnse vlag.
In het midden van de witte baan staat een silhouet van de slangeden (Araucaria araucana), een conifeer die van nature voorkomt in deze provincie.
Achter de afbeelding van de boom wordt de besneeuwde top van de Lanin weergegeven omringt door zestien gele sterren die symbool staan voor de zestien departementen.
Tussen aan ieder zijde drie groene bladeren een rode ster als symbool van de Argentijnse federatie.
De vlag is sinds 1989 in gebruik.

WAPEN VAN NEUQUÉN

Het wapenschild wordt gedekt door een opkomende zon.
In het schild staat de de besneeuwde top van de Lanin weergegeven en de conifeer uit het gebied omringt door zestien gele sterren voor de departementen.
Onder in het schild twee geopende ontvangende handen naar de hemel gericht als dank voor al het goede. Tussen de polsen een klein schild met witte achtergrond en drie blauwe strepen welke vermoedelijk de rivieren symboliseren.RIO NEGRO. (16)

De provincie Rio Negro ligt in het midden zuiden van Argentinië en wordt begrenst, met de klok mee door; de provincie La Pampa in het noorden en noordoosten, in het oosten door de provincie Buenos Aires, in het zuidoosten door de Atlantische Oceaan, in het zuiden door de provincie Chubut. in het zuidwesten door het Land Chili en in het westen door de provincie Neuquén.

(Balijnwalvis voor de kust van Rio Negro.)De provincie Rio Negro heeft een oppervlakte van 203.013 km² en de hoofdstad is Viedma.
De provincie is opgedeeld in 13 departementen.

Fruitteelt en veeteelt zijn de belangrijkste bron van inkomsten in deze provincie. verder is het toerisme een bron van inkomen van het Nahuel Huapi-meer, wat bekend staat in de winter als een wintersportgebied met de berg Cerro Catedral, een van de belangrijkste van Zuid-Amerika en het aan de kust spotten van de walvissen. 

VLAG VAN RIO NEGRO.

De vlag van Rio Negro bestaat uit drie horizontale banen met de kleuren; blauw-wit-groen met in het linker kanton van de blauwe baan een zwart vierkant met dertien witte sterren.
De dertien sterren staan symbool voor de 13 departementen en het zwart voor de naam van de rivier en naam van de provincie. Negro is zwart.
Het blauw staat symbool voor de gerechtigheid, het water van de rivieren en de meren, het wit voor de besneeuwde bergen en de vrede in de unie het groen voor de natuur en de landbouw.WAPEN VAN RIO NEGRO.

Het wapenschild heeft een dunne gele rand.
Op een blauwe achtergrond staat het silhouet van staat in het wit afgebeeld op de onderbroken strepen van de kleuren van de Argentijnse vlag. het geheel omringt door een lauwerkrans welke samenkomt boven een fakkel met de opkomende zon.
De betekenis van band met de rode blokken is niet bekend.

Zie vervolg: ARGENTINIË, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 5 - DE PROVINCIES.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten