zondag 7 mei 2017

ARGENTINIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3 - DE PROVINCIES.)

HET TWEEDE GROOTSTE LAND 

VAN ZUID-AMERIKA 

EN HET GROOTSTE SPAANSTALIGE

LAND VAN DE WERELD. (3)
DE PROVINCIES VAN ARGENTINIË. (2)CORRIENTES. (20)

De provincie Corrientes ligt in het  noord-oosten van Argentinië.
het wordt omringt met de klok mee door; Paraguay in het noorden, de provincie Misiones in het noordoosten. Brazilië in het oosten, Uruguay in het zuidoosten, de provincie Entre Rios in het zuiden en de provincies Santa Fe en Chaco in het westen.
 Corrientes heeft een oppervlakte van 88.199 km² en de hoofdstad is Corrientes.
In 1516 trachte Juan Diaz de Solis het gebied te koloniseren, wat bevolkt werd door de Guarai-aboriginals. Bij deze poging en het gevecht met de lokale bevolking kwam Solis om het leven.

(De Rio Parana.)

De eerste stad in het gebied Juan Torres de Vera en Aragón werd op 3 april 1588 gesticht, San Juan de Vera de las Siete Corrientes ("Sint Johannes van Vera van de Zeven Stroom'), wat later werd afgekort als Corrientes. De 'Zeven Stromen' verwijzen naar de zeven panisulas aan de oever van de rivier bij deze plaats, die door de wilde stroom de navigatie op de rivier moeilijk maakte. Pas in 1615 kwam de kolonisatie pas goed op gang.
Het binnenland kent plateau's met een hoogte van 55 meter .
In de rivier de Parana ligt een van de grootste waterkrachtcentrales van de wereld, de Yaciretá dam.
De hoofdstad heeft een mix van koloniale en moderne architectuur en is de thuisbasis van een van de grootste carnavalsverenigingen in Argentinië.

VLAG VAN CORRIENTES.

De vlag van Corrientes bestaat uit drie gelijke horizontale banen in de kleuren; lichtblauw-wit-lichtblauw. Aan de hijszijde in de witte baan staat een lichtblauwe gelijkbenige driehoek.
In 1822 werd de vlag in gebruik genomen zonder de driehoek welke er in 1823 in werd geplaatst.
Pas in 1986 werd de huidige vlag ingevoerd met in het midden het wapen van Corrientes en het motto daarboven in een halve boog; "Patria-Libertad-Constitucion" ( "Vaderland-Vrijheid-Grondwet") 

WAPEN VAN CORRIENTES.

Het wapen van Corrientes toont veel gelijkenis met het wapen van Argentinië.
Boven het ovale wapenschild is de zon van de Inca god afgebeeld en is het schild omringt door een lauwerkrans onderin samen gebonden door een lint in de kleuren van de Argentijnse vlag.
Onder in het schild staat tussen de bergen een kruis afgebeeld boven een vuur. Dit heeft vermoedelijk te maken met het bekeren van de inlandse bevolking door de Jezuïeten.
ENTRE RIOS. (8)

De provincie Entre Rios ligt in het noordoosten van Argentinië en wordt omringt met de klok mee door; de provincie Corrientes in het noorden, het land Uruguay in het oosten, de provincie Buenos Aires in het zuiden en de provincie Santa Fe in het westen.

(Het Nationaal Park van Entre Rios.)

Entre Rios heeft een oppervlakte van 78.781 km² en de hoofdstad is Paraná. De provincie is onderverdeeld in 17 departementen.
In de provincie stromen twee grote rivieren; de Paraná in het westen en de Uruguayrivier in het oosten.
De oorspronkelijke bewoners waren de Charrúa en de Chaná voordat in 1520 de Spanjaarden onder leiding van Rodriguez Serrano hier kwam en de rivier de Uruguay opvoer opzoek naar een weg naar de Stille Oceaan. De eerste permanente Spaanse nederzetting werd pas in  16e eeuw opgericht.
Het gebied is bekend om zijn productie van rijst, 60% van de nationale productie. verder tarwe, mais en citrusvruchten. In de veeteelt veel productie van melk en eieren van de pluimvee teelt.

VLAG VAN ENTRE RIOS.

De vlag van Entre Rios bestaat uit drie gelijke horizontale banen in de kleuren; lichtblauw-wit-lichtblauw, waardoor heen van linksboven naar rechtsonder een rode baan loopt.
De dienstvlag van de provincie heeft aan het einde een zwaluwstaart met in het midden op de vlag het wapen van de provincie.


WAPEN VAN ENTRE RIOS.

Het wapen van Entre Rios heeft een ovale vorm omringt door een touwachtige band.
Midden in het wapenschild staan de zelfde afbeeldingen als in het wapen van Argentinië, alleen ontbreekt hier de stok met de vrijheidsmuts.
In het bovenste oranje-rode deel staat een ster met daarboven de naam van de provincie.
Onder de twee handen in het lichtgroene deel staat de Inca zon en het motto; "Federation Libertad y Fuerza"  ("Federatie van Vrijheid en Kracht")FORMOSA. (9)

De provincie Formosa ligt in het noorden van Argetinië en wordt begrenst door met de klok mee; in het noorden en oosten door het land Paraguay, in het zuiden en westen door de provincie Chaco en in het noordwesten door de provincie Salta.

(Hutten in het landschap van Formosa.)

Formosa heeft een oppervlakte van 72.066 km² en de hoofdstad heet ook Formosa.
De provincie is een onderdeel van het Gran-Chaco gebied. De inheemse bewoners van het gebied zijn de Pilagás, Wichis en de Tobas, wiens talen nog in de provincie worden gesproken.
De eerste Europese nederzetting werd in 1585 opgericht. het gebied kent een afgelegen en onherbergzaam landschap en de provincie was lang een van de armste van Argentinië.
Tegenwoordig is er veel katoen sojabonen en fruitteelt en verder vee- en landbouwactiviteiten.
Verder heeft men zich toegelegd op de teelt van bananen, voornamelijk voor huishoudelijke consumptie en citrusfruit zoals de grapefruit. Bijenteelt voor de honing is ook populair.


VLAG VAN FORMOSA.

De vlag van de provincie Formosa heeft een lichtblauw veld met op het linkerdeel een wit deel in de vorm van een V.
De onderbrekende groene baan door de vlag staat voor de Steenbokskeerkring die de provincie doorkruist. De 9 gele sterren staan voor de negen departementen

WAPEN VAN FORMOSA.

het wapenschild van de provincie Formosa wordt gedekt door een opkomende zon.
Onder het wapenschild de groene band welke staat voor de Steenbokskeerkring.
Het schild is in tweeën gedeeld in de kleuren van de Argentijnse vlag. In het lichtblauwe deel de vrucht van de katoenplant. In het witte deel de twee handen uit het wapen van Argentinië.
(Opvallend is dat in het wapen maar acht gele sterren voorkomen.)
JUJUY. (10)

De provincie Jujuy ligt in het uiterste noordwesten van Argentinië en wordt begrenst door, met de klok mee; in het noorden het land Bolivia, verder is het omringt door de provincie Salta en in het westen door het land Chili.

(Bergen in Humahuaca.)

Jujuy heeft een oppervlakte van 53.219 km² en de hoofdstad is San Salvador de Jujuy. 
De provincie is onderverdeeld in 16 departementen.
In het noorden van de provincie ligt de vallei Quebrada de Humahuaca welke al meer dan 10.000 jaar een belangrijke culturele handelsroute is, de Camino Inca, tussen het Andes-hoogland en het lager gelegen achterland. Overal zijn sporen te vinden van prehistorische jachtgemeenschappen uit het Inca-rijk van de 15e en 16e eeuw. De vallei waar veel aardewerk wordt geproduceerd valt als cultureel landschap sinds 2003 onder de Werelderfgoedlijst  van UNESCO.

VLAG VAN JUJUY.

 De vlag van Jujuy is een verticaal wit doek met in het midden het wapen van de provincie.
De vlag werd aangenomen op 24 november 1994 en is dezelfde vlag die Manuel Belgrano in 1812 enkele maanden als nationale vlag van Argentinië gebruikte. De vlag werd voor het eerst gehesen op 25 mei van dat jaar in de stad San Salvador de Jujuy.
Deze 'Bandera Nacional de Nuestra Libertad Civil' toont het zegel van de Argentijnen die in opstand kwamen tegen Spanje.
Het kenmerk van de vlag bestaat uit twee handen die een stok vasthouden met daarop een Frygische muts van de Jakobijnen, de vrijheidsmuts. 
De twee handen staan symbool voor eenheid en broederschap, de must voor de vrijheid en de stok tot de bereidheid deze vrijheid te verdedigen. De handen staan op een blauw-witte achtergrond, de kleuren van de hemel en daaronder het groen van het Andesgebergte.
Boven het schild de opkomende zon, die de opkomst van Argentinië symboliseert. De lauwerkrans staat voor de overwinning.

WAPEN VAN JUJUY.

In het wapen van Jujuy komen de zelfde symbolen voor als op de vlag. Het schild heeft een hartvorm en in beide bovenhoeken staat een bloem afgebeeld voorkomende in het gebied.LA PAMPA. (11)


De provincie La pampa ligt bijna in het centrale deel van Argentinië en wordt omringt door de provincies, met de klok mee; in het noorden de provincies San Luis en Córdoba, in het oosten de provincie Buenos Aires, in het zuiden de provincie Rio Negro en in het westen en noordwesten door de provincie Mendoza.

(Landschap in La Pampa.)
La Pampa heeft een oppervlakte van 143.440 km² en de hoofdstad is Santa Rosa. de provincie is ingedeeld in 22 departementen.
In 1604 bereikte Hernandarias als eerste Spanjaard dit gebied. Pas in de 18e eeuw vestigden zich hier de eerste Spaanse kolonisten. het gebied is gelegen in het midden van de pampas een vlakke steppe.
De landbouw draagt bij aan een vierde van de economie; tarwe, mais, zonnebloemen, gerst en andere granen. verder kent het gebied veehouderij met vooral schapen, geiten en varkens.
In de provincie gelegen zoutbekkens leveren zout voor de industrie.
La Pampa heeft verscheidene beschermde natuurreservaten.

VLAG VAN LA PAMPA.

 De vlag van La Pampa is in gebruik sinds 1993. 
De vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren; lichtblauw-wit-lichtblauw met in het midden van de witte baan het wapen van La Pampa.
Het zijn de kleuren van de Argentijnse vlag.
WAPEN VAN LA PAMPA.

Het wapenschild wordt gedekt door een opkomende zon.
Het schild wordt ingedeeld in twee kleuren; boeven lichtblauw met daarop afgebeeld een boom, onder licht groen met daarop afgebeeld een ruiter. Het geheel geeft het landschap weer van de pampas, weinig bomen op de steppe en een veedrijver te paard.
Aan de linker en rechterzijde van het schild tarwearen, daar waar ze samenkomen een lint in de kleuren van de Argentijnse vlag.
Achter het schild twee gekruiste speren. Zie vervolg: ARGENTINIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4 - DE PROVINCIES.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten