zaterdag 6 mei 2017

ARGENTINIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2 - DE PROVINCIES.)

HET TWEEDE GROOTSTE LAND 

VAN ZUID-AMERIKA 

EN HET GROOTSTE SPAANSTALIGE

LAND VAN DE WERELD. (2)Over de geschiedenis van de vlaggen en de wapenemblemen is helaas weinig informatie over te vinden, vergeleken met vlaggen en wapenemblemen in Europa.

 DE PROVINCIES VAN ARGENTINIË. (1)                                   BUENOS AIRES. (2)

In de provincie Buenos Aires ligt tevens de hoofdstad van Argentinië, maar deze stad wordt als een zelfstandig gebied gezien.
De provincie Buenos Aires, wat "goede lucht" getekend, heeft als hoofdstad La Plata. De provincie heeft een oppervlakte van 307.571 km².
Buenos Aires is in het oosten gelegen aan de Atlantische Oceaan en grenst verder met de klok mee draaiend aan de provincies Rio Negro, La Pampa, Córdoba, Sante Fe en Entre Rios.
De stad Buenos Aires ligt in het noordelijke deel van de provincie.
Het is de op één na dichtst bevolkte provincie van Argentinië.
Tot 1880 was de stad Buenos Aires de hoofdstad van deze provincie. Tegenwoordig is het nadat dat het land een federatie is geworden La Plata wat is opgericht in 1882. De provincie is onderverdeeld in 134 bestuurlijke gebieden, genaamd "partidos".

(Pedro de Mendoza.)

De inwoners van de provincie waren voor de Spaanse kolonisatie in de 16e eeuw inheemse volkeren van de Charrúras en de Querandies stammen.
Door de komst van de Europeanen en de ziekten die zij meebrachten hebben slecht weinigen het overleefd en is hun cultuur in de afgelopen 350 jaar verloren gegaan.
Pedro de Mendoza stichtte in 1536 Santa Maria del Buen Ayre. In het begin was de onderlinge verstandhouding met de inheemse bevolking goed. maar verslechterde snel door de houding van de Spanjaarden.
De stad werd in 1541 geëvacueerd maar in  1580 door Juan de Garay weer opgebouwd. Al snel werden er in het binnenland grote veehouderijen opgezet welke tot op heden floreren.
Het landschap van de prvincie is voornamelijk vlak, met twee hoge bergketens; Sierra de la Ventana en de Sierra de Tandil. Het hoogste punt is de Cerro Tres Picos met 1.239 meter.
De langste rivier is de Rio Salado met 700 km lengte.
Als onderdeel van de Pampas wordt het weer in de provincie sterk beïnvloed door de Atlantische Oceaan, met hete zomers en gematigde winters.


VLAG VAN BUENOS AIRES.

De vlag van Buenos Aires werd op 12 augustus 1997 aangenomen. Voor het ontwerp van de vlag werd een wedstrijd uitgeschreven, daar de provincie tot 1991 nooit een eigen vlag had.
De vlag toont een rode dunne lijn welke het doek in tweeën deelt met boven een blauwe baan en onder een groene baan.
De rode lijn wordt in het midden onderbroken door een afbeelding waarvan de onderste helft een zon is en de bovenste helft een zonnebloem.
De zonnebloem wordt omringt door twee lauriertakken en de zon door een half blauw tandwiel.
De groene kleur staat symbool voor de macht van de velden en vlaktes in de provincie, waar akkerbouw en veeteelt wordt bedreven. De blauwe kleur staat symbool voor de rivieren, de zee en de lucht. het geel staat voor de vruchtbaarheid van de bodem, de zon voor de wijsheid en de lauriertak voor de glorie van de provincie. het tandwiel staat voor de industrie. De rode lijn symboliseert het Argentijnse federalisme en verwijst naar de oneindige horizon die de grond en de lucht van het immense oppervlak van de provincie scheidt.

WAPEN VAN BUENOS AIRES.

Het wapen van de provincie Buenos Aires is bijna het zelfde als dat van Argentinië zelf. het verschil zit hem in de zon boven het wapenschild, vorm van de handen en de groene kleur van de laurierkrans.
Het is geen heraldisch wapen.
CATAMARCA. (3)

De provincie Catamarca is gelegen in het noordwesten van het land grenzend aan Chili in het westen, in het noorden aan de provincie Salta, in het noordoosten aan de provincie Tucuma'n, in het oosten aan de provincie Santiago del Estéro en in het zuiden aan de provincie La Rioja.


Catamarca heeft een oppervlakte van 102.602 km² en de hoofdstad is Catamarca., voluit San Fernando del Valle de Catamarca. De provincie is opgedeeld in 16 afdelingen.
Het grootste gedeelte van de provincie is bedekt met bergen (80%). Gezien de droge klimaatzone en de weinige waterbronnen heeft de provincie weinig nederzettingen.
Voor de komst van de Spanjaarden was het gebied bewoond door de inheemse Diaguitas, waaronder de gewelddadige stam van de Calchqui. Met deze laatste stam leverden de Spanjaarden regelmatig oorlog, daar ze hun nederzettingen aanvielen.
De huidige economie is het kleinste van Argentinië, maar blijft zich ontwikkelen. De bevolking heeft zich vooral toegelegd op de teelt van runderen, schapen en geiten.
In de landbouw richt men zich op het hout van de walnootboom, wijngaarden, olijven, citrus, katoen en tabak.


VLAG VAN CATAMARCA.

De vlag van Catamarca wordt geheel omringt door een smalle gele baan.
Het veld wordt in drieën gedeeld met boven twee gelijke vakken in het lichtblauw en wit en onder een even brede baan in het rood.
Midden op de vlag staat een lauwerkrans met in het midden de zon.
 De kleuren lichtblauw en wit en de zon komen voor uit de vlag van Argentinië.
Het rood staat waarschijnlijk voor de kleur van de aarde in het gebied en het geel voor de rijkdom. De lauwerkrans is een symbool voor de vrede tussen de huidige bevolking.

WAPEN VAN CATAMARCA.

het wapenschild heeft een rode kleur mat daarop centraal in een ovaal vlak de afbeelding uit het Argentijnse wapen.
Boven het wapenschild een opkomende zon.
In de hoeken van het schild van linksboven met de klok mee: een kruis en twee gekruiste pijlen welke verwijzen naar de strijd op de inheemse bevolking te bekeren tot het christendom; rechtsboven een druiventros welke symbool staat voor de landbouw; linksonder een fort dat verwijst naar de eerste verdedigbare vestingen en linksonder een kroon die herinnerd aan de Spaanse kroon.
Aan beide zijden van het schild staan twee Argentijnse vlaggen afgebeeld met eronder een lauwerkrans samen gebonden met een lint in de kleuren van de Argentijnse vlag.

CHACO. (4)

De provincie Chaco ligt in het noorden van Argentinië en wordt omringt door de provincies; in het noorden Formosa, in het oosten Corrientes, in het zuiden door Santa Fe en in het westen door Santiago del Estero en Salta.

( Fajada Butte een berg in Chaco.)

De provincie Chaco heeft een oppervlakte van 99.633 km² en de hoofdstad is Resistencia. De hoofdstad is gelegen aan de rivier de Paraná met op de andere oever de stad Corrientes.
De naam Chaco komt uit de taal van de oorspronkelijke inheemse bewoners, het  Quenchu, en betekend 'jagen'. Het is de taal van de stammen Guarani, Toba en Wichi.
De eerste stad San Fernando del Rio Negro werd in de 17e eeuw gesticht, maar werd in de 18e eeuw weer verlaten. Hier ligt nu de stad Corrientes.
Midden de 19e eeuw kwamen veel kolonisten uit Rusland, Duitsland en Canada naar dit gebied en vestigden zich hier. 
In het gebied leven diersoorten als kaaimannen, apen, tarantulas, wilde zwijnen, jaguars, gordeldieren, anacondas, ratelslangen en ander giftige slagen soorten.

VLAG VAN CHACO.

De huidige vlag van de provincie Chaco is een nieuw modern ontwerp. In het lichtblauwe deel staat de katoenvrucht afgebeeld voor een opkomende zon. verdere betekenis is niet bekend.
De oude vlag bestond uit drie gelijke verticale banen lichtgroen-wit-lichtblauw.
In het midden van de witte baan stond het wapen van Chaco afgebeeld.
WAPEN VAN CHACO.

Het wapen van Chaco stond ook afgebeeld op de oude vlag van de provincie.
Het ovale schild is in tweeën gedeeld met de kleuren van de Argentijnse vlag lichtblauw en wit. Midden op het schild staat een palmboom afgebeeld met daarvoor een ploeg op een groen veld, wat symbool staat voor de landbouw in het gebied.
Ronde het schild een lauwerkrans samengebonden het een lint in de kleuren van de Argentijnse vlag.
Opvallen is het gezicht van de zon welke het schild dekt, een verbaasde indruk.


CHUBUT. (5).

De provincie Chubut ligt bijna in het zuiden van Argentinië.
De provincie wordt omringt met de klok mee; in het noorden door de provincie Rio Negro, in het oosten door de Atlantische Oceaan, in het zuiden door de provincie Santa Cruz en in het westen door het land Chili.

(De Atlantische kust van Chubut.)De provincie heeft een oppervlakte van 224.686 km² en de hoofdstad is Rawson. De provincie is ingedeeld in 15 departementen.
In het einde van de 19e eeuw waren het voornamelijk inwoners uit het Engelse Wales die zich hier vestigden. Na het verlies van de Engelsen van de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) kwamen er Afrikaners naar de provincie. Deze Afrikaner Argentijnen bewonen nog steeds in een eigen gebied.
Het merendeel van de bevolking leefde van de schapenteelt en de wol die dit opleverde en geëxporteerd werd naar Europa. Dit liep terug na de opkomst van de synthetische stoffen.
Verder is er in het gebied winst van aardolie en aardgas.
De winter zijn in het zuidelijke deel van de provincie zeer koud met temperaturen van minus 30 C.


VLAG VAN CHUBUT.

 De vlag van Chubut is aangenomen op 6 januari 2005. Voor die tijd gebruikte men de Argentijnse vlag.
De vlag heeft een lichtblauw veld en wordt in de lengte in tweeën gedeeld door een smalle gele lijn.
Midden op de vlag staat een tandrad afgebeeld voor een opkomende zon. In het tandrad een afbeelding van een korenaar en een stuwdam.
In het bovenste deel van de vlag staat een hoekige witte lijn en in het onderste deel een golvende witte lijn. het tandrad, stuwdam, korenaar en opkomende zon staan ook in het wapen van Chubut.
De opkomende zon staat voor de schijnende toekomst van Chubut en verwijst naar de vlag van Argentinië. De vijftien stralen verwijzen naar de vijftien departementen van de provincie.
De stuwdam gelegen in de rivier de Chubut, en het tandwiel verwijzen naar de daar gelegen industrie.
De gele lijn staat symbool voor de rivieren in de provincie en omdat deze door het tandrad wordt onderbroken ook de twee fasen in de geschiedenis van Chubut; eerst als territorium en later als deel van Argentinië. De korenaar staat symbool voor de landbouw.
De hoekige lijn in het bovendeel van de vlag staat symbool voor het Andus gebergte en de golvende lijn in het onderste deel voor de Atlantische Oceaan.
De kleuren in de vlag staan symbool voor: het lichtblauw voor de hemel, het donkerblauw voor rechtvaardigheid, het wit voor de zuiverheid en overtuiging, het geel voor kracht, vitaliteit, landbouw, schoonheid en de zon. Al deze kleuren komen ook voor in de vlag van Argentinië.


WAPEN VAN CHUBUT.

De kleuren en afbeeldingen van het wapen komen ook voor op de vlag van Chubut en hebben de zelfde betekenis.
Het wapen is omringt door twee lauriertakken en waar deze zijn samengebonden door een lint in de kleuren van de Argentijnse vlag.


CÓRDOBA. (6)

Córdoba ligt ongeveer in het midden van Argentinië. De provincie wordt omringt door de provincies; met de klok mee in het noorden Santiago del Estero, in het oosten door Santa Fe, in het zuidoosten door Buenos Aires, in het zuiden door La Pampa en in het westen door San Luis en La Rioja.


(Iguazú watervallen.)Córdoba heeft een oppervlakte van 165.321 km² en de hoofdstad is Córdoba, de tweede populairste stad van Argentinië. de stad werd opgericht in 1573 door Jerónimo Luis de Cabrera.
De in de stad gevestigde nationale universiteit van Córdoba is de oudste universiteit van het land.
Vanaf het ontstaan van de stad heeft deze een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Argentinië.
Het binnenland van de provincie in het westelijke deel wordt gevormd door drie aparte , parallelle bergketens is rijk aan rivieren en watervallen.
In het noordoosten ligt een enorm zoutwater meer genaamd "Mar Chiquita" ("Kleine zee") en het heeft een aantal stranden.

VLAG VAN CÓRDOBA.

De vlag van Córdoba werd aangenomen in 1986 door het provinciale parlement, maar door de provinciale regering na een veto afgekeurd en was tot 1987 in gebruik.


De huidige vlag van Córdoba werd aangenomen op 16 december 2010.
De vlag heeft drie verticale banen in de kleuren; rood-wit-lichtblauw.
In het midden van de witte baan staat de Inca-zon die ook in de Argentijnse vlag staat.


WAPEN VAN CÓRDOBA.

Het wapen van Córdoba heeft een typisch gevormd schild.
Op 2/3 in het bovenste rode deel staat een stadspoort van de stad Córdoba met vijf Argentijnse vlaggen.
In het onderste 1/3 deel staan op een groene achtergrond de rivieren afgebeeld.


Zie vervolg: ARGENTINIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3 - DE PROVINCIES.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten