maandag 1 februari 2016

AZIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)

HET GROOTSTE WERELDDEEL

VAN ONZE PLANEET AARDE. (1)

AZIË.AZIË.

Azië is het grootste werelddeel van onze planeet 'Aarde' en heeft een totale oppervlakte van 43.800.000 km². Het bedekt 8,6% van het oppervlak van de aarde en het omvat 50 landen.
We onderscheiden in dit werelddeel: Noord-Azië; Centraal-Azië; Verre Oosten; Oost-Azië; Zuidoost-Azië; Zuid-Azië en Zuidwest-Azië. 


Het werelddeel heeft de meest uiteenlopende klimaten, bewoners, talen en geloven. De meest voorkomende geloven zijn: Islam, Hindoeïsme, Christendom, Boeddhisme, Jodendom, Sikhisme en daarbij nog vele inlandse geloven.
Azië is een werelddeel van uitersten en tegenstellingen. In India , een van de grootste economieën ter wereld, leeft grote armoede naast grote rijkdom.
China met zijn fonkelende steden Shanghai en Hong Kong, is een van de oudste culturen ter wereld.
Indonesië het grootste en meest toegankelijke land en tevens het grootste islamitische land van de wereld.
Azië is een continent van duizenden inheemse volken en culturen. Een werelddeel met een keizerrijk, koninkrijken, republieken en militaire dictaturen. Azië is het werelddeel met de meeste eilanden.

Drie landen van het werelddeel liggen tevens gedeeltelijk in het werelddeel Europa. Dit zijn voor een klein deel Turkije en Rusland. Een land ligt grotendeels in Afrika en dat is Egypte.                                              (Rijstcultuur op de berghellingen in China.)

Azië wordt begrenst in het noorden door de Noordelijke IJszee,in het westen door Afrika, waarbij het Suezkanaal de grens is, en verder door Europa.
De grens tussen Azië en Europa is te trekken via de Dardanellen, de zee van Marmara, de Bosporus, de Zwarte Zee, het Kaukasusgebergte, de Kaspische Zee, de Oeral rivier en het Oeral gebergte en Nova Zembla.
In het noord-oosten met Amerika door de Beringstraat, het oosten en zuid-oosten door de Stille Oceaan en in het zuiden door de Indische Oceaan en met Australië door de Timor- en de Arafura Zee.

In dit artikel worden de landen van Azië in alfabetische volgorde behandeld.              Zie vervolg: AZIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten