vrijdag 5 februari 2016

AZIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)


HET GROOTSTE WERELDDEEL

VAN ONZE PLANEET AARDE. (3)

AZIË.
BRUNEI.

Officieel de Staat Brunei; in het Maleis Negara Brunei Darussalam. het is een staat in Zuidoost-Azië. Het ligt in het noorden van het Indonesische eiland Kalimantan (Borneo) en is geheel omringt door Maleisië.
De staat heeft een oppervlakte van 5.765 km², waarvan 9,6% water. De hoofdstad is Bandar Seri Begawan en de voertaal is Maleis en Engels.
Het staatje is onderverdeeld in vier districten, waarvan Temburong geheel los ligt van de overige drie.

Brunie was vanaf de 14e eeuw een onafhankelijk sultanaat en het omvatte toen gebieden in het zuiden van de Filipijnen, Sarawak en Sabah.
In 1888 werd het een Brits protectoraat. Vertegenwoordigers van de Britse Kroon waren Britse residenten in Brunei en later hoge commissarissen.
In de WO-II werd Brunei op 6 januari ingenomen door de Japanners. Op 14 juni 1945 weer door de Engelsen heroverd. Het sultanaat werd op 1 januari 1984 onafhankelijk.

Sinds 1967 wordt het land geregeerd door een sultan welke ook absolute vorst is.
Het land kent een enorm hoge levensstandaard door de inkomsten van ruwe olie en gas wat 90% van het nationale inkomen is. Verder is kleding industrie een bron van inkomsten.
In Brunei is de gezondheidszorg en studie gratis voor de inwoners. Olie, rijst en woning worden gesubsidieerd. Op arbeidsloon of op producten staat geen belasting.

In oktober 2013 werd de sharia, de islamitische wetgeving, in het land van kracht. Deze geld alleen voor de moslims en niet voor de christenen, boeddhisten  of ander gelovigen. Deze anders gelovigen dienen zich buitens huis wel de voorschriften in acht te nemen.

VLAG VAN BRUNEI.


Tot 1906 voor de onafhankelijkheid van Brunei was de vlag een geel veld  met een witte en zwarte baan van linksboven naar rechtsonder.
Toen het land op 1 januari 1084 onafhankelijk werd plaatste met het wapen in het midden van de vlag.
Het geel van de vlag staat voor het koninklijke. De witte en zwarte baan staan voor de Eerste- en tweede minister van het land.


WAPEN VAN BRUNEI.

Het midden van het wapen is een halve maan naar boven gekeerd, wat symbool staat voor de islam.
In de halve maan staat de koninklijke parasol het symbool van de monarchie
De beide handen aan de zijkanten symboliseren de welwillendheid van de overheid.
Op de halve maan in het Arabische de tekst; "Altijd prestaties verrichten met Gods leiding".
Op het onderste rode lint de tekst; "Brunei Darussalam" ("Brunei, het huis van de vrede").

CAMBODJA.


Officieel het Koninkrijk Cambodja. Het land is gelegen in Zuidoost-Azië en grenst aan de landen Laos, Thailand en Vietnam. Aan de kust aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee.
Het land heeft een oppervlakte van 181.035 km², waarvan 2,5% water. De hoofdstad is Phnom Penh en de landstaal is het Khmer.
Het land is onderverdeeld in 23 provincies.
De naam van het land in het Sanskriet is; "Kambu-ja".
Cambodja is een van oudste bekende beschavingen sinds de eerste eeuw van onze jaartelling. Dit waren de beschavingen van Chemla en Funan. 
Vanaf het begin van de 9e eeuw tot ongeveer 1350 was Cambodja deel van het Khmer-rijk. Dit streklte zicht uit over delen van Vietnam, Laos, Thailand en Myamar.
De koningen zetelden in  de hoofdstad Angkor. Van deze tempels zijn heden nog overblijfselen te bezoeken. Door oorlogen met andere stammen verplaatste de Khmers hun hoofdstad naar Phnom Penh. Vanaf die tijd veranderde de naam Kambu-ja in Cambodja.


Vanaf midden 15e eeuw werd het land verscheurd door interne conflicten door zwak bestuur van de koningen. Ook oorlogen met omringende landen leidde tot grote verliezen van de rijkdom.
Tussen 11 augustus 1863 en 9 november 1953 werd het land geregeerd door de Fransen en was het een Frans protectoraat. In 1887 werd het land lid van de Unie van Indochina. Op 9 november 1953 werd het land onafhankelijk van Frankrijk.
Het land kent een turbolente politieke geschiedenis.
Tijdens de Vietnam-oorlog werd het land zwaar gebombardeerd door de Amerikanen om de wapentoevoer via de Ho Chi Minh-route voor de Vietcong af te snijden. Tot 1993 had het land te maken met machtswisselingen en staatsgrepen en het regiem van de Rode Khmer. Hierna werden er voor het eerst weer vrije verkiezingen gehouden, maar tot 2003 bleef de situatie onstabiel.


VLAG VAN CAMBODJA.


De vlag van Cambodja bestaat uit drie horizontale banen; blauw-rood-blauw, waarbij de middelste rode baan de dubbele breedte heeft van de blauwe baan. De vlag is in gebruik sinds 1993.
In het midden van de rode baan staat het tempelcomplex Angkor Wat afgebeeld in het wit.
Het meest in het oog vallende is de afbeelding van de tempel welke wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld.
Het is het nationaal symbool van Cambodja.
De vlag heeft de kleuren rood-wit en blauw. De blauwe banen omsluiten de rode baan met de tempel en staan voor de monarchie. De rode baan staat symbool voor het volk. het wit van de tempel staat symbool voor de religie.

WAPEN VAN CAMBODJA.

Het huidige wapen van Cambodja is in gebruik genomen in 1993.
Centraal in het wapen een blauw schild met twee op elkaar staande gouden bekers met daarop gelegen een heilig zwaard en daarboven het Aum-symbool uit het Sanskriet.
De voet van de bekers is omringt door een lauwerkrans. 
het schild wordt gedekt met de koninklijke kroon van Cambodja met erboven stralen van licht.
het schild wordt gedragen door links een gajasingha, een leeuw met een olifant slurf en aan de rechterkant door een Rajassinha, de koninklijke leeuw. Beide dieren ondersteunen een paraplu van vijf verdiepingen.
Onder het wapen op een blauw lint in de Khmer taal; "Preah Chau - Krong - Kampuchea" ; vrij vertaald "Heerser van het Koninkrijk Cambodja". 
Tussen 1935 en 1993 kende het land 7 verschillende wapenemblemen.

CHINA.

Officieel de Volksrepubliek China. het is een land in Oost-Azië.
Het land heeft een oppervlakte van 9.596.961 km², waarvan 2,8% aan water.
De hoofdstad is Peking (Beijing) en de voertaal is Manderijn en andere Chinese talen.
China heeft het grootste aantal buurlanden: in het noorden Mongilië en Rusland, in het oosten Noord-Korea, en in het westen Afghanistan, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Pakistan. in het zuiden India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam.
Aan haar kustlijn grenst het land aan de Gele Zee, de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee.

China oefent het gezag uit over 22 provincies (sheng), 5 autonome regio's, 4 stadprovincies en 2 Speciale Bestuurlijke Regio's. Tevens claimed China het beheer over het eiland en staat Taiwan.
Het land kent berglandschappen met ijs en sneeuw toppen, woestijnen en subtropische regenwouden.

In de tijd dat men in Europa nog in het stenen- en ijzeren tijdperk leefde kende men in China reeds een hoge vorm van beschaving met een geavanceerde cultuur op het vlak van kunst en wetenschap. Ze waren de uitvinders van het buskruit, kompas, verrekijker en de boekdrukkunst.

De eerste dynastie zou al rond 2200 v.Chr ontstaan zijn, in het huidige Henan. Onder de Zhou- dynastie van 1122 v.Chr. tot 256 v.Chr. ontwikkelde zich de basis voor de latere Chinese cultuur als literatuur en filosofie.
Pas in 221 v,Chr. kwam er voor het eerst een keizer aan het bewind, Qin Shi Huangdi. die het land na eeuwen van onrust en interne strijd verenigde. Hij was onder andere de opdrachtgever tot de bouw van de Chinese muur.
Bij zijn sterven in 210 v. Chr. werd hij bijgezet met het Terracottaleger. De naam China is overigens afgeleid van Qin.
Dynastieën komen en gaan en zo ook in China. Zo nam onder de laatste dynastie, de Qing-dynastie, geleid door de Mantsjoes, de buitenlandse invloed van de Russen en Westerse koloniale machten toe in het land.
In de 19e eeuw braken en de opiumoorlogen uit tussen de Britten en de Chinezen. Bij een verdrag onder druk van de Fransen en de Britten deden de Chinezen afstand van Hong Kong. en delen van de Mantsjoes aan het Russische Rijk. Kort daarna volgde het verdrag dat Portugal in bezit Macau kwam. China vocht twee oorlogen uit tegen Japan, de eerste van 1894 tot 1895 en de tweede van 1937 tot 1945.
Rond 1900 vond de Boksersopstand plaats welke gericht was tegen de buitenlandse invloed. Deze opstand mislukte, hervormingen door het keizerrijk mislukten met tot gevolg dat in 1911 de laatste keizer werd afgezet en de Republiek China werd uitgeroepen. Mongolië en Tibet verklaarden zich onafhankelijk. het bleef onrustig in de jonge republiek door onderlinge machtsstrijd met een burgeroorlog tot gevolg. deze werd onderbroken door de tweede Chinees-Japanse oorlog.


Na het beëindigen van de WO-II werd de burgeroorlog hervat tussen de nationalisten en de communisten en werd deze gewonnen door de communisten onder leiding van Mao Zedong. 
De leider van de nationalisten Chiang Kai-shek vluchtte naar Taiwan.
Op 1 oktober 1949 werd de Volksrepubliek China uitgeroepen.
Het land kreeg te maken met de Koreaanse Oorlog, kreeg steun van de Sovjet Unie bij het invoeren van het communisme en door hun eigen leider uitgeroepen Culturele Revolutie.
Het land kreeg te kampen met met misoogsten wat een geschat doden aantal had van 30 miljoen burgers. De Culturele Revolutie bleek tevens desastreus voor het land en het contact met de Russen verslechterde.
Pas na de dood van Mao in 19976 klom het land langzaam omhoog uit een diepe put en kwam de economie weer tot leven. Ook contacten met westerse mogendheden waren weer mogelijk.
In 2001 trad China toe tot de Wereldhandelsorganisatie. Het land is op het moment een van de sterkst groeiende economieën.


De meeste rivieren in China stromen van west naar oost. De langste rivier is de Jangtsekiang met 6.500 km, hierna volgt de Gele rivier met 5.500 km. 
Een kwart van het land is bedekt met bossen en een even groot deel met grasland. Slecht 15 % van het land is geschikt voor de landbouw, wat een van de redenen is dat in China veel terrasbouw voorkomtVLAG VAN CHINA.

De huidige vlag van China werd voor het eerst gehesen op 1 oktober 1949.
Het veld van de vlag is rood met in het linker boven kanton en grote vijfpuntige ster en vier kleinere vijfpuntige sterren in het geel.
Het rood staat symbool voor het communisme en het bloed van de Chinese soldaten die in oorlogen stierven.
De grote gele ster staat symbool voor de Chinese communistische partij en de vier kleinere sterren voor de vier sociale klassen; de arbeiders, de boeren, de kleine burgerij en de patriottische ondernemers.

De vlag van China gedurende de Qing Dynasty.
In de vlag komt duidelijk de Chinese draak naar voren Die hapt naar de opkomende zon. Het gele veld staat voor het koninklijke.


WAPEN VAN CHINA.

Het is het officiële wapen van de Volksrepubliek China en werd op 20 september 1950 ingevoerd.
Het wapen bestaat in het midden uit een rode cirkel met daarin de Tiananmen, de toegangspoort tot de Verboden Stad vanaf het Plein van Hemelse Vrede in Peking. Daarboven de vijf sterren die ook in de vlag voorkomen. De rode cirkel wordt omgeven door twee gele cirkels met in de binnenste afbeeldingen van rijst en de buitenste tarwe. Deze cirkels vertegenwoordigen de Landbouwrevolutie uit het Maoïsme.
Onderin een tandwiel dat symbool staat voor de industrie van China.


CYPRUS.

Officieel de Republiek Cyprus. het is een eiland gelegen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee.
Geografisch behoort het tot Azië en politiek tot Europa.
Het eiland heeft een oppervlakte van 9.251 km².
De hoofdstad is Nicosia en de voertaal is Grieks en Turks.
In 1974 werd het noordelijke deel van het eiland door Turkije ingenomen en dit deel noemt zich sinds 1983 de Turkse Republiek Noord-Cyprus. het eiland is dus bestuurlijk in tweeën gedeeld, maar het deel door Turkije ingenomen wordt alleen door de Turken erkend.
Cyprus was vanwege haar strategische ligging in de Middellandse Zee een geliefd eiland voor de vroegere grote rijken. Ook de bodemschatten van het eiland, zoals koper, speelde hierin een grote rol.


Vooral de Grieken en hun cultuur hebben veel invloed gehad op het eiland. In de Griekse mythologie was het de geboorte plaats van de godin Aphrodite.

Cyprus is verdeeld in zes districten, welke weer zijn onderverdeeld in 615 stads- en landgemeenten.
De economie steunt op het toerisme, mijnbouw voor koper, ijzererts, marmer en gips. verder de export van citrusvruchten, aardappelen, druiven en tabak.
Het eiland was tot 1960 een kroonkolonie van Groot Brittannië. Na de dekolonisatie wenste het merendeel van de bevolking aansluiting bij Griekenland, maar de Turkse minderheid wenste aansluiting bij Turkije, wat jaren van een onderlinge volksstrijd tot gevolg had met de nodige moordpartijen van beide zijden. Het gevolg was een politieke, economische en sociale scheiding van het eiland.
Sinds 2004 is het lid van de Europese Unie.


VLAG VAN CYPRUS.

De vlag van Cyprus werd op 16 augustus 1960 in gebruik genomen. De vlag heeft een wit veld met in koperkleur de contouren van het eiland afgebeeld. Onder de afbeelding staan twee gekruiste olijftakken.
De koperkleur staat symbool voor het kopererts dat op het eiland wordt gevonden. De twee olijftakken symboliseren de vrede.
De vlag werd door de Cypriotische president Makarios III geïntroduceerd met de bedoeling het Turkse en Griekse gedeelte van het eiland nader tot elkaar te brengen, daar om werd het blauw uit de Griekse vlag en het rood uit de Turkse vlag gemeden.

Het Turkse deel van Cyprus heeft een eigen vlag.
Deze vlag heeft een wit veld met twee rode banen, gescheiden door witte banen en in het middelste witte deel de rode halve maan en ster uit de vlag van Turkije.
Turkije heeft deze vlag zelfs op de bergen langs de weg van Nicosia naar Kyrenia laten afbeelden.

WAPEN VAN CYPRUS.

Op een koperkleurig schild staat de vredesduif afgebeeld met een olijftakje in haar snavel.
Onder de duif het jaartal 1960, het jaar dat Cyprus onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk.
Ronde het schild twee olijftakken .
het wapen staat ook afgebeeld in de vlag van Cyprus.


             Zie vervolg: AZIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten