maandag 31 augustus 2015

SAIL AMSTERDAM 2015. DE SCHEPEN AAN DE VEEMKADE. (DEEL 2)

EEN WANDELING LANGS DE

SCHEPEN VIA DE NOORDWAL,

DE VEEMKADE, DE JAVAKADE

EN DE SUMATRA KADE.

DE SCHEPEN AAN DE VEEMKADE. (2)

GLORIA.

De ARC 'Gloria' uit Colombia met haar enorme vlag en haar bemanning op de ra's gekleed van boven naar beneden in de kleuren van de vlag,is een prachtige presentatie als het schip de haven binnen vaart.
Het schip aanbesteed in 1966, werd gebouwd op de werf van Astilleros Celaya SA te Bilbao in Spanje.
Ze werd op 7 september in dienst gesteld van de Colombiaanse Marine als opleidingsschip voor zowel jonge matrozen als officieren.
De afkorting ARC staat voor ´Armada National de la República de Colombia´.
Het schip heeft een vaste bemanning van 60 koppen en kan 70 trainees meevaren.Haar boegbeeld is een gevleugelde vrouw. De naam ´Gloria´ is afgeleid uit het Colombiaanse volkslied "Oh gloria inmarcesible" (O Unfading Glory).
Wanneer de bemanning op de ra's staan aangetreden bij binnenkomst van het schip in een haven zingen zij dit lied. De 'Gloria' is een bark met drie masten, de eerste twee masten zijn vierkant getuigd en de achterste is gaffelgetuigd. 
Het schip kan in totaal 1400 m² zeil oppervlak voeren en maakt daarbij een vaarsnelheid van 12 knopen.


De 'Gloria' heeft een stalen romp met een lengte van 64,7 meter; een breedte van 10,6 meter en een holte van 6,6 meter.
Het schip heeft een waterverplaatsing van 1300 ton.


GUAYAS.

Het opvallende schip behoort toe aan de Marine van Ecuador. Het werd gebouwd op de scheepswerf Astilleros Celaya SA te Bilbao in Spanje en op 23 september 1976 te water gelaten.
 Haar naam verwijst naar drie indicaties:
Zo wordt hiermee de Indiaanse Chief Guayas geëerd, de rivier de Guayas en het eerste Ecuadoriaanse stoomschip van de zelfde naam.
Dit schip werd in Zuid-Amerika gebouwd in 1841 en vind je nog terug in het wapen van Ecuador. 
De huidige 'Guayas'is een driemastbark met een bemanning van 35 officieren en 120 matrozen. Zij kan ook nog 80 trainees meenemen.


Ze is het zusterschip van de 'Gloria' uit Colombia, maar ook van de 'Simon Bilivar' uit Venezuela en de 'Cuauhtemoc' uit Mexico.
Het boegbeeld van de 'Guayas'is een vliegende condor.
Het schip heeft een stalen romp met een lengte van 56,1 meter; breedte van 10,6; holte van 6,6 meter en een diepgang van 4,4 meter. 
Haar tonnage is 834 brt. en ze heeft een waterverplaatsing van 1.300 ton.
Al sinds 1822 heeft de Ecuadorian Naval School een goede naam op het gebied van sailtraining.CHRISTAN RADICH.

Deze mooie witte 'Lady' werd in 1937 gebouwd op de werf Framnaes Mekaniske Verksted Sandfjord in Noorwegen.

Het schip kreeg vooral bekendheid door de film "Windjammer" uit 1958 en haar rol in de televisie serie "The Onidin Line" uit de jaren zeventig.

Het schip heeft nooit als vrachtvaarder gevaren, maar werd direct gebouwd als schoolschip en heeft 78 kooien.
De initiator was een zakenman en eigenaar van een groot houtbedrijf. Hij hield van de zee en luisterde altijd aandachtig naar alle verhalen van zijn neef, die kapitein was. Dat inspireerde hem tot de bouw van het schip.


Met uitzondering van de WO-II heeft de 'Christan Radich' altijd als opleidingsschip gevaren vanuit Oslo, tevens de woonplaats van de oorspronkelijke eigenaar.

Het boegbeeld is voorstellende een vrouw in een blauw gewaad met wapperende blonde haren. 

Het schip heeft een stalen romp met een lengte van 62,5meter en een lengte overalles van 73 meter; een breedte van 9,7 meter; diepgang van 4,7 meter en een mast hoogte van 37,7 meter.


De 'Christian Radich' is een driemast volschip.
De drie masten hebben ieder 5 ra's en daarover verdeeld 5 vierkante ra-zeilen, 11 stagzeilen en 1 bezaanzeil.
Ze kan 1360 m² zeil oppervlak voeren.

De stichting die het schip in de vaart houdt heeft een contract met de Noorse Marine, waardoor de financiën van een zekere basis zijn voorzien.
Maar net als bij andere grote zeilschepen blijft het moeilijk om een schip van dit kaliber in de vaart te houden en aan de strenge Noorse voorschriften te voldoen. 
BEL ESPOIR II.

De ' Bel Espoir II' werd in 1944 gebouwd voor de vaart op de Baltische Zee. Na 1950 werd ze gebruikt op te vissen voor de kust van groenland en in 1954 deed ze dienst als veetransport tussen Hamburg en Kopenhagen..
In 1955 werd het schip overhandigd aan de "Moray Sea School"en deed toen dienst als opleidingsschip voor 24 personen.

De Bel Espoir werd in 1955 aangekocht door de Brtse vereniging "Outward Bound Trust" die het schip ombouwde als opleidingsschip voor leerlingen van openbare scholen.
Het schip werd volledig aangepast en omgedoopt tot 'Prince Lois II'.
In 1968 werd het schip aangekocht door de Franse vereniging van Michel Jaouen, een voormalig gevangenis aalmoezenier, "Amis de Jeudi-Dimanche"(AJD) om jongelui, die met justitie in aanraking waren gekomen. na een training aan boord een betere toekomst in de maatschappij terug te geven.

De 'Bel Espoir' heeft een houten romp met een lengte van 29,3 meter; lengte overalles is 38,5 meter; breedte van 7,2 meter en een diepgang van 2,6 meter.
Het is een driemast-topzeilschoener met een maximum zeiloppervlak van 650 m².
Haar thuishaven is Brest in Frankrijk.


RARA AVIS.

De 'Rara Avis' is ook eigendom van de 'Amis de Jeudi-Dimanche" en vaart met de zelfde doelstellingen als de 'Bel Espoir'.
Deze schoener werd in 1973 aangekocht.

Het schip heeft een stalen romp met een lengete  van 23 meter en een breedte van 6 meter en een diepgang van 1,5 meter.
Haar lengte overalles is 38 meter.

NAO VICTORIA.

Het is een replica van het oorspronkelijke 16e eeuwse schip.
De 'Nao Voctoria' was het enige van de vijf schepen, die behouden terugkeerde in Sevilla (Spanje) nadat zij tussen 1519 en 1522 een reis rond de wereld had gemaakt.Het eerste schip ooit.
Het schip een Spaanse-Carrack werd in 1518 besteld en kwam in 1519 in de vaart. Het was gebouwd op de Baskische werf Gipudkao daar de Basken zeer goede ervaring hadden met de zee.
Eigendom zijnde van Ferdinand Magellaan en Sebastian Elcano begon het schip in opdracht van de Spaanse koning Karel I aan deze wereld reis onder leiding van de Portugees Ferdinand Magellaan die het commando voerde.


De 'Nao Victoria' en haar 55 opvarenden stak met de overige vier schepen de Atlantische Oceaan over en voer langs de kusten van Zuid Amerika, passeerde Straat Magellaan en stak de Stille Oceaan over totdat zij de Filipijnen bereikte en later de Molukken. Tijdens een gewelddadig treffen bij de Filipijnen werd Ferdinand Magellaan gedood.

Op de terugweg zeilde zij rond Kaap de Goede Hoop, langs de kust van Afrika totdat zij uiteindelijk Sevilla bereikte.
Een reis van 32.000 zeemijlen rond de wereld. Zo werden nieuwe landen ontdekt, kustlijnen in kaart gebracht en nieuwe gebieden ontgonnen.
Zonder de avontuurlijke en onvoorstelbare inzet van deze vroege ontdekkers zou de wereld er vandaag heel anders hebben uitgezien.
 Tijdens een reis van Sevilla naar de Antillen in  1570 verdween het schip spoorloos.


De replica is in 1992 gebouwd in Spanje om historische scheepsbouw in ere te houden.
Ze heeft een laadvermogen van 85 ton heeft een lengte overalles van 26 meter en een diepgang van 3,2 meter. Ze vaart onder de Spaanse vlag.


VAREND ERFGOED.

Aan het einde van de Veemkade in de IJhaven zijn dwars op de kade pontons geplaatst, waar het ´Varend Erfgoed´ ligt afgemeerd.
Dit ´Varend Erfgoed´ bestaat uit prachtige onderhouden schepen zoals sleepboten, botters, hoogaarsen en oude vissersscheepjes uit alle windhoeken van ons land. 
Voor de liefhebbers hiervan is het een ware lust voor het oog deze scheepjes. 
Scheepjes waarvan de eigenaars enorm veel liefde en tijd in het onderhoud ervan hebben gestoken.


Ook is er nog ´Varend Erfgoed´ afgemeerd aan de Sumatra- en Surinamekade, in het Oosterdok. de Entrepothaven en motorkanaal  bij de Noordwal.  Al deze schepen behoren tot de cultuurhistorische waarde
van de Nederlandse binnen- en zeevaart, visserij en de Marine.
Aan de afkorting op de boeg, zoals bijvoorbeeld BU voor Bunschoten, is de oorspronkelijke thuishaven te herkennen.

Rompen, masten, masthouders, zwaarden en roeren alles glimt en staat keurig en de verf of vernis
.


Trots voeren ze de nationale driekleur aan een vlaggenstok bevestigd aan het roer met op het roer vaak een fraaie versiering.
WYLDE SWAN.

De 'Wylde Swan' lag achter in de IJhaven en was gecharterd door Delta Lloyd.

De 'Wylde Swan'is de grootste tweemast-topzeilschoener ter wereld. Met haar indrukwekkende zeiloppervlak en haar scherpe, snelle romp is de 'Wylde Swan' gecertificeerd als trainingsschip en voldoet daarmee aan de internationale eisen voor de passagiersvaart op zee. Ze heeft een vaste bemanning van 20 koppen en plaats voor 36 trainees.
De 'Wylde Swan'begon haar werkend bestaan in 1920 als haringjager, die de verse vangst van de Noord-Atlantic zo snel mogelijk naar de vismarkt moest brengen.
Het slanke schip werd tussen 2007 en 2010 omgebouwd tot de spectaculaire schoener die ze nu is.
De 'Wylde Swan' heeft een lengte overalles van 63 meter; haar stalen romp is 43 meter lang; 7,5 meter breed en ze heeft een diepgang van 4 meter.
Met haar zeven zeilen kan ze een snelheid halen van 14 knoppen.
Zie vervolg: DE SCHEPEN AAN DE JAVAKADE. (DEEL 1)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten