dinsdag 26 augustus 2014

WERELDERFGOED IN NEDERLAND. HET RIETVELD SCHRÖDERHUIS. (DEEL 7).

FUNCTIONELE MODERNE ARCHITECTUUR. (7)


Het Rierveld Schröderhuis ligt aan de grens van de stad Utrecht aan de Prins Hendriklaan en de vlak daarnaast gelegen autosnelweg A27.

 Het woonhuis, een asymmetrische witte villa, wat gezien wordt als een architectonisch meesterstuk werd in 1924 gebouwd in opdracht van Mevrouw Truus Schröder-Schräder.
Ze gaf de opdracht tot het ontwerpen van het huis aan Gerrit Thomas Rietveld die in de eerste plaats een ontwerper was van moderne meubelen.
Licht, lucht en ruimte waren haar eerste vereiste en grote ramen die naar buiten toe open gingen met een uitzicht op de toen daarbij gelegen nog onbebouwde polder.De leefruimten waren een grote open ruimte en door middel van schuifwanden te plaatsen konden deze gedeeld worden in een aparte woon- en slaapruimte. Het werd de nieuwe manier van wonen in De Stijl, wat gelde als een wonder van architectuur. De Stijl was een beweging in de moderne architectuur.  


Na de dood van de vrouw van Rietveld gingen ze samenwonen in deze woning.
In het huis staan nog de originele door Rietveld ontworpen meubels zoals de zigzagstoel en de rood-blauwe lattenleunstoel.

Rietveld zijn tijdgenoten bleven hem als een meubelontwerper zien, maar zelf zag hij zich als een architect voor de massa.
Uiteindelijk werd hij niet als architect voor de sociale woningbouw gevraagd, maar juist voor het ontwerpen van exclusieve villa's.

Het huis staat is sinds 2000 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten