zaterdag 16 augustus 2014

WERELDERFGOED NEDERLAND. (DEEL 1)

NEDERLANDS WERELDERFGOED VAN UNESCO. (1)


Tot het Werelderfgoed behoren die projecten en gebieden die onder de bescherming van de UNESCO staan. De meest bekenden zijn wel de piramiden van Gizeh in Egypte, het Colosseum in Rome, De Inca tempels in Peru en de Grand Canyon in de USA.
Maar ook Nederland kent projecten en gebieden welke tot het Werelderfgoed behoren.Het eerste stukje Nederland dat UNESCO in 1995 uitriep tot werelderfgoed is het voormalige eiland Schokland wat nu is gelegen in de drooggelegde Noord-Oostpolder.
In 1996 kwam daarbij De Stelling van Amsterdam een verzameling van forten uit de 19e eeuw aan het water in een ring om de stad Amsterdam om deze te beschermen tegen invallers.

In 1997 kwam het voor de buitenlanders het meest toeristische stukje Nederland bij; het molencomplex van de Kinderdijk-Elshout.In 1997 werd het oude historische stadsdeel van Willemstad op Curaçao aan de lijst toegevoegd en in
1998 het stoomgemaal Ir.D.F.Woudega in Lemmer, wat nog steeds in bedrijf is om Friesland droog te houden.


In 1999 kwam ook de het poldergebied van de Beemster in Noord-Holland op de lijst een gebied met rechtlijnige sloten, vaarden en percelen met bloembollen teelt. Ook wel het land van Leeghwater genoemd.
In 2000 het wonder van de architectuur het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.
In 2009 een van Nederlands grootste natuurgebieden de Waddenzee en in 2010 de grachten gordel van onze hoofdstad Amsterdam, de één, een bron van rust, de ander een bruisend trekpleister voor de buitenlanders.( zie vervolg deel 2; Schokland.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten