vrijdag 30 maart 2012

WILDPLASSEN!                                 WILDPLASSEN!

De Lente is zeer mooi begonnen met aangename temperaturen. Wandelschoenen aan en de vrije natuur in waar het eerste lichte bladgroen uitspringt aan de bomen. Genietend van de zon, met een uitzicht op een klein ven, op een fraai aangelegde rustplaats gebeurde het volgende:
Vlak bij me zat een jong echtpaar met twee kleine jongens wat te eten en te drinken toen er plotseling een groep mannelijke mountainbikers enkele tientallen meters van ons vandaan een stop maakte en uitgebreid gingen staan plassen. Het kon zeker niet ergens anders! Met veel bombarie vertrokken ze weer na hun blaas geledigd te hebben.
De twee kleine jongens hadden er met open mond naar staan kijken en toen de rust wederkeerde zei de oudste ineens tegen zijn vader "Ik moet ook plassen", waarop de vader zei "Je houdt het maar even op want dat mag hier niet in het openbaar". Het jong reageerde gelijk met "Maar die mannen doen het wel". Wat moet je dan als ouder? Waar is het voorbeeld?
Ik kan begrijpen dat een mens soms hoge nood heeft, maar doe het dan daar in de natuur waar een ander er geen last van heeft, met name vanwege de stank.
Het is net zo ergelijk als dat iemend zijn hond uitlaat op de oprit van je huis of tegen het tuinhekje laat plassen.

In de steden komt 'wildplassen' vooral s'nachts voor als men na een avondje stappen huiswaarts keert en onderweg de nood erg hoog wordt. Helaas waarschijnlijk door het overmatig gebruik van alcohol neemt men het dan niet al te nauw waar men dan plast, tegen een boom, een lantaarnpaal, in een portiek van een gebouw of gewoon tegen een auto.
Bij feestelijke gelegenheden staan er nu openbare toiletten om deze ellende tegen te gaan. Zo kwam ik in Amsterdam het hierboven afgebeelde bord tegen, wat verwijst naar een openbaar urinoir aan een van de grachten. Vaak gaat men er van uit dat het hoofdzakelijk mannen zijn die wildplassen, maar ook de dames kunnen er wat van.

Trouwens het is leuk om te weten, dat de grootste 'wildplasser' van Europa staat in de Europese hoofdstad Brussel en dat dit figuur ook nog wereldberoemd is daarvoor.


Zelfs staat het 'Manneke Pis' op verbod verkeersborden aangegeven tegen het wildplassen. En mocht je dan een net toilet zoeken, ga dan even langs bij de lokale VVV.


Maar voor het wildplassen kom je je als de politie je betrapt je ook nog aan het wildbetalen. Je bent gewaarschuwd!


Note; In Singapore is wildplassen een zwaar delict en daarom zijn er in de winkelcentra, de ondergrondse en in de parken gelegenheden om de behoefte te doen zonder betaling. Hier in Nederland zijn maar weinig warenhuizen en winkelcentra met een gratis toilet. Men biedt wel het vertier aan, maar niet de mogelijkheid om zich te ontlasten zonder betaling. Voorkomen is beter dan verhelpen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten