zaterdag 10 maart 2012

SAMPAN en VERHALEN. (Deel 2)


SAMPAN EN VERHALEN. (2)


DE 'MELKMEISJES' VAN SINGAPORE. (1972)

Voor de zeevarenden die vaak op de rede van Singapore ten anker lagen, wachtend op een losplaats, ladingorders, bunkeren van brandstof en drinkwater of het innemen van vers proviand etc, waren de sampans met de 'Melkmeisjes' een welkome afwisseling.

Nee; het is niet wat u denkt!!!! Op de eerste plaats hadden ze een werkvergunning van de regering van Singapore, welke ze moesten laten zien en er was altijd een oudere dame 'Mamma San' er bij die alles scherp in de gaten hield.

Verse melk was vroeger geen gangbaar iets aan boord van een zeeschip. We kenden alleen de blikjes gecondenseerde zoete melk. Deze meisjes verkochten flesjes gewone melk en chocolademelk in flesjes, souvernirs, vers tropisch fruit en verrichte verstelwerk.

Dit verstelwerk bestond uit het repareren van uniform- en werkkleding, het aanzetten van knopen, iets wat de opvarende zelf niet kon of de tijd niet voor had. Verder verkochten ze witte T-shirts.

De betaling dan? Als je contant geld had dan was dat welkom in de lokale valuta, maar ook in Nederlandse gulden, Amerikaanse dollar, Engelse pound, het maakte niet uit als ze het maar konden omwisselen. Vaak was er ook gewone ruilhandel zoals zeepproducten, de Sunlight blokken of de Lux toiletzeep en de grote dozen met lucifers. Korting kreeg je als je de lege melkflesjes schoon had bewaard.

Maar zo ging ook vaak de post voor het thuisfront mee naar de wal om te posten en deze kwam altijd 
aan.Geen opmerkingen:

Een reactie posten