zondag 4 maart 2012

SCHEEPVAARTHUIS AMSTERDAM.


SCHEEPVAARTHUIS AMSTERDAM.

HET V.M. SCHEEPVAARTHUIS.

Ondanks dat er nog steeds vlaggen van voormalige scheepvaart-maatschappijen op het dak in de wind wapperen is dit prachtige gebouw, waarin nu een hotel is gevestigd, het symbool van een vergane glorie van Nederland als zeevarende natie.
Hier waren eens de grote Amsterdamse rederijen gevestigd.Het gebouw met de hoofdingang op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Binnenkant ligt met de achterzijde aan de Buitenbantamstraat en kijkt uit op de Eilandsgracht en het Oosterdok.
Eens woonde hier een steenworp vandaan onze bekende Michiel Adriaanszoon de Ruyter een van de mannen van de VOC.


Nederland was eens een zeevarende natie. Het aantal rederijen gevestigd in Amsterdam, Rotterdam en ander havensteden waren haast niet te tellen. Maar de tijden veranderden. Kleine rederijen werden opgeslokt door de grotere, die onderling weer fusies aangingen.
Met de opkomst van de luchtvaart en het vervoer daardoor van passagiers kwam ook de klad in de pasagiervaart. De containervaart verdrong de pakketvaart. Rederijen weken uit naar het buitenland met goedkopere belastingregels. Er zijn nog maar weinig zeeschepen in Nederland geregistreerd. Eens kleurde het rood-wit-blauw wereldwijd de zeeƫn en de havens.De scheepvaart maatschappijen verdwenen en hun fraaie kantoor gebouwen kwamen leeg te staan of werden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Twee van de mooiste gebouwen zijn gespaard gebleven voor de slopershamer. Het gebouw van de Holland Amerika Lijn (NASM) en het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Nu beide een hotel.


Het Scheepvaarthuis is in de stijl van de Amsterdamse-school gebouwd tussen 1912 en 1916. Kenmerkend hiervoor is de bouwstijl, geheel uit baksteen opgetrokken en rijk gedecoreerd met beeldhouwwerk en siersmeedwerk. Drie granieten beelden om de ingang geven de vaargebieden weer van de toen daar gevestigde rederijen, de Middellandse-zee, de Stille-Zuidzee, de Indische-Oceaan en de Atlantische-Oceaan. Aan de twee hoofdgevels afbeeldingen uit de scheepvaart en granieten mannenkoppen van figuren uit de Gouden Eeuw.


Op de ramen in de hal zijn afgebeeld Neptunus met een wereldbol en afbeeldingen uit de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de West-Indische Compagnie.Met het verdwijn en van de redrijen, verdwenen ook hun vlaggen en de vaak kleurijke en inspireerende reclames. Hiervan een kleine verzameling in de volgende slideshow.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten