woensdag 6 april 2011

OUDE BORG en NIEUWE BORG. MERUM.(L)           KASTEEL RUÏNE 

     DE OUDE BORG. MERUM


In het dorp Merum, ten zuidwesten van Roermond, ligt op een natuurlijke verhoging de geheel overwoekerde ruïne van het voormalig kasteel de Oude Borg. De eerste vermeldingen over dit kasteel dateren uit 1240. Daar het overblijfsel van het kasteel op privé grond ligt is er niet na te gaan wat er meer is overgebleven dan het gedeelte van de woontoren . Waarschijnlijk is de bouwer en eerste bewoner de heer Rutger van Mereheim. In de 19e eeuw kwam het landgoed in bezit van de familie Magnée de Horn. Later weer aan de heer van Chruchten. Tegen het einde van WO-2 trachten de Duitsers de toren nog op te blazen. De opname is gemaakt vanaf de rivierdijk van de Maas.


Op de zelfde verhoging waar de ruïne van de Oude Borg staat, werd in de 18e eeuw een nieuw woonhuis gebouwd de Nieuwe Borg. Tijdens de WO-2 werden de prachtige tuin en de woning zwaar beschadigd. In de 21e eeuw is alles weer in fraaie glorie hersteld. Het terrein ligt aan de Oude Borg 14 in Merum en is thans bewoond door de familie Maassen-Paulssen.
Even verder staat een prachtig statig herenhuis en verder zijn er in het dorp diverse mooi gerestaureerde boerderijen te vinden.

1 opmerking:

  1. Zojuist weer langs gewandeld, en het is er zó mooi!!! Mijn moeder woonde 100 jaar geleden in Herten en vertelde me al over "het grote witte huis" en de ruïne.

    BeantwoordenVerwijderen