dinsdag 5 april 2011

DE THOOREN. MAASNIEL.DE THOOREN - MAASNIEL. 

            ROERMOND.
GESCHIEDENIS. 


Over de geschiedenis van het huis de Thooren is helaas weinig van bekend door de branden die het huis geteisterd hebben. De oudst bekende eigenaar is Dederic Wilde van Mersen, schout van Roermond (1404-1414) die in 1417 als eigenaar wordt vermeld. Zijn kleinzoon had geen erfgenaam en de dochter huwde in 1454 met een Johan van Hertevelt waardoor de Thooren in het bezit komt van de familie Hertevelt.

EEN UNIEK GEBOUW.

De Thooren te Maasniel is uniek, daar het een woontoren is, welke in Nederland niet veel voorkomen. Veel kastelen ontstonden in de middeleeuwen uit een eenvoudige woontoren waarna het complex werd uitgebouwd. Men bouwde er gebouwen tegenaan, maar soms werd de toren ook geheel ingebouwd, zodat de woontoren nog nauwelijks te herkennen is.

Van het gebouw zoals we het nu kennen is het westelijke deel de woontoren. Aan de andere zijde is er in de 16e eeuw een gebouw tegenaan geplaatst met op de hoek een vierkant torentje. De oorspronkelijke woontoren meet ongeveer 7 bij 6 meter en bestaat uit drie verdiepingen. De onderste verdieping werd meestal gebruikt om de voorraden op te slaan. De toegang was meestal een houtentrap die men kon verwijderen, zodat de bewoners zich veilig konden voelen. Op de eerste verdieping was de keuken. Op de tweede verdieping bevonden zich de vertrekken van de hoofdbewoner en zijn gezin.

Op de weergang bevond zich meestal een latrine. Dit is nog goed te zien aan de uitbouw aan de westgevel, waar men hoog en droog op zijn gemak kon zitten en men zijn overtollige uitgescheiden stoffen in de gracht kon laten vallen. Het complex was vroeger omringt door een gracht, maar deze is in de negentiende eeuw gedempt. Lang is de Thooren in gebruik geweest als boerderij. Links van de ingang staat nog een nu bewoonde geheel opgeknapte schuur.Na een klein bruggetje te zijn overgestoken, over een smal slootje, kom je bij de ingang van het complex wat gedomineerd wordt door twee enorme kastanjebomen. Het complex is niet toegankelijk voor het publiek. Het ligt aan de Eiermarkt in Maasniel.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten