woensdag 6 april 2011

NATIONAAL INDIË- en VREDESMISSIES MONUMENT. ROERMOND.

In het park bij kasteel Hattum ligt het Nationaal Indië Monument 1945-1962 en het Monument voor de Vredesmissies voor hen die stierven in dienst voor de Vrede.


Het Nationaal Indië Monument bestaat uit verschillende onder delen. Centraal staat een obelisk met in de top een kroonduif ( het symbool van Nieuw-Guinea). Bij de obelisk is een fontein wat overloopt een soort waterval en waarop twee karbouwenkoppen zijn geplaatst die Nederlands-Indië symboliseren.

Achter de obelisk staan achttien driehoekige zuilen van aluminium, verscheidene gedenktafels met planquettes en een groot bronzen borstbeeld van generaal S.H.Spoor, de toenmalige bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten.

Op het monument zijn meer dan honderd planquettes geplaatst van alle krijgsmachtonderdelen van de toenmalige krijgsmacht.

De tekst op de koperen plaquette luidt: 'PALMAN QUI MERUIT FERAT'.

Vertaling van dez Latijnse tekst luidt: 'ERE WIE ERE TOEKOMT'.


De zuilengalerij bevat de namen van ruim 6.200 Nederlandse militairen die in het voormalige Nederlands-Indië of in Nieuw-Guinea zijn gesneuveld.


MONUMENT VOOR DE VREDESMISSIES.

Dit monument bestaat uit drie gedeelten: een driehoekig steiger met balustrade met daarop de plaquettes met de namen van de gesneuvelden, een wereldbol met twee figuren en een eeuwig brandende vlam en in een cirkel een aantal figuren in verschillende houdingen met een schild.

Rechts van de zuilengalerij staat een klokkencarillon.


( Helaas is het triest dat vandalen reeds eerder enige klokken uit het carillon hebben gestolen en zo ook diverse koperen plaquettes. De klokken zijn vervangen en tegen diefstal beveiligd. Al de koperen plaquettes zijn zijn nu verwijderd en tijdelijk elders opgeslagen. Ze worden alleen bij officiële herdenkingen tijdelijk op hun plaats terug geplaatst)


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen