zaterdag 6 maart 2010

ZEUS EN HADRIANUS.ZEUS EN HADRIANUS. 

MAART 2010.

Tussen de uitlaatgassen en bij het terrein van de tempel van Zeus staat de 'Poort van Hadrianus', bijna 1900 jaar oud en 18 meter hoog. De Romeinse keizer liet tussen 124 en 129 n.Chr, in de tijd dat hij de tempel van Zeus liet afbouwen, een nieuwe woonwijk bouwen in Athene en plaatste de poort op de grens ervan als herinnering aan hem zelf.Aan de kant van de Acropolis draagt de poort het opschrift: 'Dit is de stad van Thesues, de oude stad'. Aan de andere kant van de poort staat: 'Dit is de stad van Hadrianus, niet die van Theseus'.

Tempel van de Olympische Zeus.


Deze tempel ook wel het Olympieion genoemd was de grootste tempel in Griekenland gewijd aan de god Zeus. De tempel staat aan de zuidkant van het oude Athene tussen de Acropolis en de rivier de Ilissos.
Wie was Zeus? Zeus was een god uit de Griekse mythologie. Zeus is de god van de hemel, hoogste heerser over de mensen en de goden. Zeus is de machtigste van alle goden op de berg Olympus. Andere namen voor Zeus waren; heerser van de hemel, de regengod en de wolkenverzamelaar. De vogel van Zeus is een adelaar en zijn boom een eik. De Romeinse naam voor Zeus is Jupiter.
De locatie van de tempel was al sinds de prehistorie een plaats waar goden en helden werden vereerd. De bouw van de tempel duurde ruim 700 jaar. In 130 n.Chr. was de tempel volledig voltooid in opdracht van de Romeinse keizer Adrianus. In de tempel stond een met ivoor en goud ingelegd beeld van Zeus. Voor de tempel een beeld van de keizer te paard. De indrukwekkenste zuilen van Athene behoren bij de tempel van de Olympische Zeus. Ooit stonden hier 104, van deze bijna 14 meter hoge, zuilen met een totaal gewicht van 15.500 ton pentelisch marmer, met prachtig uitgehouwde kapitelen. Er staan er nu nog 14 overeind, de vijftiende is in 16 zuiltrommels uiteengevallen op de grond. De tempel stond op een kunstmatig verhoogd terras (108 x 41 meter) van vierkante blokken, wat drie treden telt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten