vrijdag 5 maart 2010

ACROPOLIS - ERECHTHEUM.
ACROPOLIS - ERECHTEUM. 

MAART 2010.
Het Erechtum is een volledig asymmetrisch gebouw vol vreemde hoeken en lijnen. De tempel heeft in Ionische stijl werd tussen 421 en 406 v. Chr. opgetrokken in Pentelisch marmer.Het Erechtheum werd gebouwd met de bedoeling een aantal cultusplaatsen binnen zijn muren te verenigen. Er vonden erediensten plaats voor al die goden die van oudsher op de Acropolis werden vereerd: Poseidon en Hephaestus, de mythische koningen Cecrops en Erechtheus en een dozijn andere vonden hier hun onderdak.

Het Erechtheum bestaat uit drie delen: Het hoofdgebouw is de eigenlijke tempel (11,6 x 22,8 meter) die aan de oostzijde vóór de ingang een front van 6 Ionische zuilen heeft De hoge achterwand (3 meter hoger dan het front) bestaat uit een muur met grote ramen en vier ingebouwde zuilen. Dit hoofdgebouw bevatte in de oudheid twee kamers: één voor het oeroude cultusbeeld van Athena Polias en één gewijd aan Erechtheum en Poseidon.


De noordelijke hal (10 x 6,5 meter) gaf toegang tot de tweede kamer. Er was ook de spleet te zien die Poseidon met zijn drietand in de rots had geslagen. Tevens gaf de noordhal toegang tot een buiten de tempel gelegen ommuurd heiligdom waarin zich bevonden: een altaar voor Zeus, de heilige olijfboom van Athena, het graf van koning Cecrops, en een tempeltje voor diens dochter Pandrosos.


De zuidelijke hal is wel het bekendste deel van het Erechtheum, de zgn. Kariatidentribune, waarvan het dak wordt gedragen door zes, 2,3 meter hoge, bevallige vrouwen figuren. Het gebruik van Kariatiden in plaats van zuilen getuigt wederom van een bewust teruggrijpen op voorbije tijden. Kariatiden waren vooral in de 6e eeuw v.Chr. geliefde votief figuren.
De huidige zuilvrouwen zijn kopieën. Vijf originele bevinden zich in het nieuwe Acropolis Museum. De nadere zijn te bewonderen in het Londense Britisch Museum.Geen opmerkingen:

Een reactie posten