vrijdag 26 maart 2010

KORENMOLEN 'DE BLEEKE DOOD'. (15)KORENMOLEN 'DE BLEEKE DOOD'.

 ZAANSTREEK. 


'DE BLEEKE DOOD'.


'De Bleeke Dood' is een van de twee overgebleven korenmolens in de Zaanstreek. De molen, een achtkante bovenkruier, staat net voor de brug over de Zaan aan de weg naar de Zaanse Schans.
De molen in Zaandijk is tevens de oudste nog bestaande houten stellingmolen van Nederland. De moelen werd in 1656 gebouwd en was tot 1931 op windkracht in bedrijf.
In 1922 werd de molen bijna verwoest door een zware brand. In 1931 werd het wiekenhuis verwijderd en werd er op motorkracht gemalen. Zo verdween enige jaren later ook het staartwerk en de stelling. In 1955 werd de Vereniging De Zaanse Molen eigenaar van wat er nog over was en herstelde het geheel weer, zodat de molen weer op windkracht kon malen. Na een restauratie in 2000 is de molen weer geheel bedrijfswaardig en wordt er elke vrijdag meel gemalen dat beneden in de winkel wordt verkocht. De molenaar is tevens molen maker en woont onder in de molen in de woning die zich deels in de molen en deels in een aanbouw bevindt.
Op het naambord van de molen staat de volgende tekst: 

IK BEN HET EINDE VAN HET LEVEN, EEN IEDER ZIJ TOT MIJ BEREID, DOOR VOLOP ARBEID HIER TE GEVEN, WEET DAT IK WERK TE ALLEN TIJD.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten