zondag 25 april 2021

PROVINCIE LIMBURG. (1) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                   VLAG EN WAPEN

VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE LIMBURG. (DEEL 1)

De provincie Limburg wordt ook wel Nederlands-Limburg genoemd ter onderscheiding van Belgisch-Limburg.
De provincie is gelegen in het zuidoosten van Nederland grenzend aan Duitsland (Noordrijn-Westfalen)  en het oosten  en België in het zuiden en westen en in het noordwesten aan provincie Noord-Brabant en in het noorden aan provincie Gelderland. De hoofdstad is Maastricht. 
Limburg is pas sinds 1867 een provincie van Nederland. De naam van de provincie is afkomstig van het oude hertogdom Limburg, en daarmee indirect van het kasteel Limburg in de Duitse plaats Limbourg aan de Vesdre. maar werd pas in 1815 gebruikt voor het huidige Nederlandse-Limburg en het Belgische-Limburg, Bij de gemeente Vaals ligt het Drielandenpunt waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland samenkomen.
Het smalste stukje Nederland ligt net boven de gemeente Echt-Susteren.
Tot 1965 werd er in het zuiden van de provincie steenkool gewonnen uit de mijnen. Na de sluiting van deze mijnen gingen deze verder als het chemieconcern DSM. Ook de auto industrie van VDL Nedcar zorgde voor nieuwe werkgelegenheid.


De vlag van de provincie werd op 28 juli 1953 vastgesteld.
De vlag heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren wit  en geel, gescheiden door een dunnere blauwe baan.
Aan de hijszijde staat een naar links gekeerde klimmende gekroonde rode leeuw.
De kleuren zijn ontleend aan die van het provinciewapen. De leeuw verwijst naar het oude Hertogdom Limburg.

Het wapen van de provincie werd op 27 december 1886 verleend door koning Willem III.
het schild is ingedeeld in vier kwartieren met in het midden een hartschild.
In het eerste kwartier op een zilveren veld een rode met goud gekroonde leeuw met dubbele staart en gouden nagels. Dit is ontleend van de Valkenburgse leeuw van het wapen van het Land van Valkenburg.
In het tweede kwartier op een gouden veld een zwarte klimmende leeuw met rode tong en nagels. Deze is ontleend aan het oude wapen van Gulik-Kleef-Berg van het hertogdom Gulik.
In het derde kwartier op een blauw veld  een gouden klimmende gekroonde leeuw met dubbele staart. Dit is de Gelderse leeuw uit het wapen van Gelderland van het Hertogdom Gelre.
In het vierde kwartier op een veld van goud drie rode jachthoorns met zilverenbanden. Dit is ontleend aan het oude wapen van Horn van het graafschap Horn.
Het hartschild heeft een veld van  zilver met daarop een met goud gekroonde en gouden nagels rode leeuw met dubbele staart afkomstig uit het oude wapen van hertogdom Limburg.
Het schild wordt gedekt door een rood gevoerde, met hermelijn bont afgezette rand van een gouden kroon afgezet met parels met daarop de rijksappel in blauw en goud. (hertogenhoed of -kroon).



MAASTRICHT.

Maastricht is een gemeente en de hoofdstad van de provincie Limburg. De gemeente is gelegen in het uiterste zuidwesten van de provincie grenzend aan België. Door de gemeente stroomt de rivier de Maas en een kleine rivier De Jeker uitmondend in de Maas.
Maastricht is ontstaan op een doorwaadbare plaats aan de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft; Maastricht=Mosa Trajectum= doordocht door de Maas.
De stad heeft door alle vroegere oorlogen een bewogen geschiedenis.
Vele zien de stad als 'buitenlands', daar er door de ligging en haar geschiedenis een dialect wordt gesproken dar vermengt is met Frans en Duits. De oude stad heeft veel historische bouwwerken.
Het leven is er Bourgondisch. 

De vlag en het wapen hebben dezelfde kleur en afbeelding; rode achtergrond met daarop een vijfpuntige ster in het wit (zilver).
Het geheel is afgeleid van een stadsvaandel  uit 1415.
Het wapen werd reeds in de middeleeuwen gebruikt en zijn er sindsdien alleen de schildhouder er aan toegevoegd. De kroon op het wapen werd op 15 september 1819 toegevoegd.  Het schild wordt van achteren gesteund door een engel in blauw gewaad, zilveren vleugels en blond haar, met in haar handen twee gouden linten, staan de op een groene grond. De oorsprong van de vijfpuntige ster is niet duidelijk. Er wordt vanuit gegaan dat de stadsster verband zou houden met de Sterre der Zee of de Maria-ten-Oeverenkapel.

BEEK.

De gemeente Beek is gelegen in het zuidwesten van de provincie. De gemeente bestaat uit vijf dorpen en het gehucht Kelmond. Daarnaast liggen er in en rond Spaubeek vier buurtschappen
De huidige gemeente omvat zes woonkernen en vijf buurtschappen.
Op het grondgebied van de gemeente ligt het vliegveld Aken-Maastricht, dat in de volksmond Vliegveld Beek wordt genoemd.

De vlag van de gemeente werd op 14 oktober 1982 vastgesteld.
De vlag heeft een wit veld dat doormidden wordt gesneden door een golvende blauwe band voorstellende de Keutelbeek die door de gemeente stroomt,
Het wapen van beek werd op 3 december 1982 aan de gemeente toegekend en verving het wapen uit 1853. Het schild wordt horizontaal door sneden en de onderste helft verticaal. In de bovenste helft op een zilver veld met een zwartkruis staat een uitkomende rode dubbelstaartige leeuw. Dit deel komt uit het wapen van de Heren van Valkenburg. De onderste helft van het schild heeft een rood veld met daarop een zilver ankerkruis en een zilverveld met daarop drie rode bollen. Dit gedeelte van het wapen komt uit het voormalige wapen van Spaubeek. het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.

BEEKDAELEN.

De gemeente Beekdaelen is gelegen tussen Sittard en Brunssum en grenst gedeeltelijk aan Duitsland.
De huidige gemeente bestaat uit vijftien kernen.
De naam van de gemeente is ontstaan vanwege de aanwezige beekdalen en rivieren die door het gebied stromen+ de Roode Beek en de Geleenbeek.
In de gemeente liggen zestien parochiekerken.


De vlag van de gemeente werd op 1 juli 2019 vastgesteld.
De vlag heeft een wit veld met daarop drie groene golvende banen. Aan de hijszijde twee boven elkaar gelegen rechthoeken; de bovenste wit met een rode klimmende leeuw naar links gekeerd en onderste een rood veld met daarop in het wit een slagenkopkruis. De afbeeldingen en kleuren komen uit het gemeentewapen. 

De gemeente kent tevens een vlag met een eigen logo.

Het wapen van de gemeente werd op 21 februari 2019 aan de gemeente toegekend. Links op een zilver veld een klimmende gekroonde rode leeuw, afkomstig uit het wapen van Valkenburg en Onderbanken.
Rechts op een rood veld in het zilver het slangenkopkruis uit het wapen van Onderbanken, Schinnen en Amstenrade. Onder in het schild op een zilver veld drie golvende groene banen die symbool staan voor "beek" en "dal". Het type slangenkopkruis komt vooral in Limburg voor.


BEESEL.

De gemeente Beesel ligt in het oosten van de provincie tussen gemeente Roermond, Venlo, Peel aan de Maas en het Duitse Brüggen.
De gemeente bestaat uit vijf officiële kernen en vier buurtschappen.
Beesel werd voor het eerst vermeld in 1275.
Beesel heeft de bijnaam 'Drakendorp'.

De vlag van de gemeente werd op 24 september 1973 vastgesteld.
Het veld van de vlag wordt horizontaal in tweeën gedeeld; boven geel en onder blauw.
Aan de hijszijde in de gele baan rood en de blauwe baan groen gezoomd en veertien maal gekanteeld een ring. In de ring een afbeelding van een draak, in de gele baan blauw en de groene baan geel.
De draak heeft een rode tong en nagels. Het thema van de draak is net als bij het gemeentewapen, ontleend aan het folkloristische feest van  Sint Joris en de draak dat elk jaar in Beesel wordt gehouden
De cirkel waarin de draak geplaatst is, is het waterrad van de voormalige watermolen in Reuver. 
Het wapen van de gemeente werd op 27 juli 1853 toegekend. het schild heeft een blauw veld met daarop afgebeeld in het goud een draak met rode tong en rode nagels.

BERGEN.

De gemeente Bergen is de op één na noordelijkste gemeente van Limburg.
De gemeente grenst in het westen aan de provincie Gelderland en in het oosten aan Duitsland.
De gemeente is gelegen aan de rivier de Maas.
De huidige gemeente bestaat uit vijf officiële kernen.

De vlag van de gemeente werd op 14 oktober 1969 vastgesteld.
De vlag bestaat uit vijf gelijke horizontale banen in de kleuren geel - blauw - rood - geel - blauw.
De kleuren van de vlag zijn gebaseerd op het toenmalige wapen van de gemeente Bergen.
Het wapen van de gemeente werd op 24 augustus 2016 verleend en verving het oude wapen.
Het schild heeft een blauw veld met daarop een golvende gouden dwarsbalk die het wapen in tweeën deelt. In het midden van het schild een bundel van zeven zilveren pijlen door een rode band bijeen gehouden. De pijl komt uit het voormalige wapen van de gemeente. de gouden golvende baan staat symbool voor de rivier de Maas. het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.

BRUNSSUM.

De gemeente Brunssum is gelegen in het zuidoosten van de provincie in de Oostelijke Mijnstreek, grenzend in het oosten aan Duitsland.
De gemeente maakt deel uit van het bestuurlijke samenwerkingsverband Parkstad Limburg.
In de huidige gemeente zijn vijf buurtschappen en bestaat uit dertien wijken.
De Brunssummerheide is een natuurgebied en er ontspringt de Roode Beek die over gaat in de Geleenbeek en die weer uitmond in de Maas.

De vlag van de gemeente werd op 19 april 1963 aangenomen.
De vlag heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren blauw en rood met in het midden het gemeentewapen. De kleuren komen uit het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 9 mei 1889 toegekend.
Het schild is verticaal in tweeën gedeeld; links een rood veld met daarop een zilveren slangenkopkruis, en rechts op een blauw veld in het zilver de afbeelding van paus Gregorius den Grooten, gekleed in een pontificiaal ornaat, hebbende het zilveren pallium bezet met kruisjes in het zwart en de tiara van zilver met een kroonreep op het hoofd, waaromheen een nimbus van goud en op de rechterschouder een duif met gespreide vleugels en met rode snavel en poten. In zijn linkerhand houdt hij een bijbel in het rood. 
Aangezicht en handen zijn in natuurlijke kleur.
Gregorius is de parochieheilige en kwam voor in het familiewapen van het geslacht Huyn van Amstenrade.

ECHT-SUSTEREN.

De gemeente Echt-Susteren is gelegen in het smalste deel van de provincie, grenzen in het westen aan België en in het oosten aan Duitsland.
De gemeente kent negen officiële woonkernen. Naast de officiële kernen telt de gemeente nog zeventien buurtschappen.
Plaatsnaamborden zijn overal tweetalig; in het Nederlands en in het plaatselijke dialect. 

De vlag van de gemeente werd op 11 november 2004 vastgesteld.
Het veld wordt schuin in vieren gedeeld door een wit kruis. Boven en onder een blauw veld met daarin een witte ruit, en links en rechts een rood veld met daarin in het geel een slangenkopkruis.
De vlag is samengesteld uit de vlag van Echt; het schuin geplaatste kruis, rood veld met gele herkruiste kruisen en Susteren het blauw en de ruit, die in de voormalige vlag blauw is op een witte baan.
Het wapen van de gemeente werd op 3 maart 2005 aan de gemeente verleend.
In het onderste deel van het schild op een zilver veld staat drie elzenproppen in het groen, uit het voormalige wapen van Susteren. Het bovenste rode veld wordt door een schuin zilveren kruis (Andreaskruis) in vieren gedeeld, met op de vier velden twaalf herkruiste kruisen uit het wapen van Echt. De beide schilddragers zijn twee dames, vermoedelijk stiftdames gekleed in een blauwe jurk en rode onderjurk, beide op buitenste hand een vlak in natuurlijke kleur. De snavels, halsbanden, klauwen en belletjes zijn van goud. De kappen van de brouwen en de huiven van de valken zijn van zilver. 
Dit komt uit het voormalige wapen van Susteren. Het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.

EIJSDEN-MARGRATEN.

De gemeente Eijsden-Margraten ligt in het uiterste zuiden van de provincie grenzend aan België. De gemeente maakt deel uit van het Zuid-Limburgse Heuvelland.
De gemeente bestaat uit vijftien hoofdkernen en dertien gehuchten en dertien buurtschappen.
In Margraten ligt het Amerikaanse Militaire Ereveld van de Tweede Wereldoorlog. Er liggen 8302 soldaten begraven.

De vlag van de gemeente werd op 18 december 2012 vastgesteld.
De vlag is een combinatie van de vlaggen van de voormalige gemeenten Eijsden en Margraten
De vlag en het wapen hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren.
Het wapen van de gemeente werd op 18 december 2012 vastgesteld. 
Het veld wordt in vieren gedeeld door een kruis. Het kruis aan de hijszijde en onder aan de uitwaaizijde knoestig van rood en onderaan de hijszijde en bovenaan de uitwaaizijde getand in geel. In de door de rode afgezette delen op een wit veld een rode bol en in de door de gele afgezette delen op een zwart veld een vogel. het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.
De rode delen zijn uit het wapen van Eijsden, een Bourgondische kruis en rode bollen uit het voormalige wapen van Gronsveld. Het geel van het kruis en het zwart met de witte vogel  komt uit het voormalige wapen van Margraten.

GENNEP.

De gemeente Gennep is de één na noordelijkste gemeente van de provincie.
De gemeente bestaat in totaal uit twaalf dorpen en kernen.
In de gemeente stroomt de rivier de Niers in de Maas. Opeen doorwaadbare plaats op deze plek kwamen zowel een noord-zuidelijke als een oost-westelijke weg van de Romeinen samen.

De vlag van de gemeente werd op 6 maart 1978 vastgesteld.
Vlag en wapen hebben dezelfde kleuren en afbeelding.
Beide worden verticaal in tweeën gedeeld met dit verschil dat de uitwaaizijde van de vlag groter is dan de hijszijde.
Het wapen van de gemeente werd op 27 september 1973 toegekend. Het veld wordt verticaal in tweeën gedeeld in een rood en goud veld, dat weer in vieren wordt gedeeld door een Andreaskruis in omgekeerde kleuren. In vier vakken staan ieder een droog-scheerdersschaar. afgebeeld met een bot uiteinde.
De afbeeldingen dateren reeds uit 1458 van het geslacht van Gennep, waaronder aartsbisschop Willen van Gennep van Keulen en de H. Nobertus van Gennep. Het schild wordt gedekt door een gouden driebladige kroon met twee parels.


GULPEN-WITTEM.

De gemeente Gulpen-Wittem ligt in het zuiden van de provincie en grenst in het zuiden aan België.
De gemeente ligt in het Zuid-Limburgse Heuvelland.
Bij het dorp Gulpen stromen de riviertjes de Gulp en de Eyserbeek in de rivier de Geul. Deze riviertjes hebben brede beekdalen gevormd in het landschap.

De vlag van de huidige gemeente heeft geen verband met het wapen van de gemeente.
Het is het logo van de gemeente.
De groene, blauwe en groene strepen van het logo staan symbool voor het landschap dat doorsneden wordt door kleine riviertjes.
Het wapen van de gemeente  werd op 24 september 2001 verleend.
Het is een samenstelling van de voormalige wapens van Gulpen, Wittem, Slenaken en Wijlre. het schild is ingedeeld in vier kwartieren; in het eerste kwartier op een zwart veld een klimmende gouden leeuw naar rechts gekeerd met rode tong en nagels uit het wapen van Wittem, in het tweede kwartier op een zilver veld een rode klimmende leeuw naar links gekeerd met een dubbele staart uit het wapen van Gulpen, In het derde kwartier op een gouden veld een dubbelkoppige Rijksadelaar met rode snavel, tong en nagels, met op de borst een hartschild van goud met daarop een rode Franse lelie uit het wapen van Wijlre Gulpen en Slenaken, in het vierde kwartier op een zilver veld een blauw gekarteld kruis uit het wapen van Wittem.
het schild wordt gedekt door een vijfbladige gouden kroon.

HEERLEN.

De gemeente Heerlen ligt in het zuidoosten van de provincie en grenst in het uiterste zuidoostelijke deel aan Duitsland. Heerlen werd in de Romeinse tijd voor het eerst genoemd onder de naam Coriovallum.
De gemeente bestaat uit twee woonkernen en veertien buurtschappen.
De huidige gemeente is gelegen in de Oostelijke Mijnstreek.
Heerlen van vroeger een echte mijn werkersgemeenschap.
De plaats Heerlen ligt in het Bekken van Heerlen, waar de Geleenbeek samen met verschillende zijbeken ontspringt.


De vlag van de gemeente werd op 7 februari 1966 vastgesteld.
De vlag is vierkant en heeft een blauw veld met in het midden in het geel een Romeinse adelaar.
Het blauwe veld verwijst naar de handel en industrie binnen de gemeente en de adelaar naar de ontwikkeling van Heerlen gedurende de eerste vier eeuwen van onze jaartelling.
Het wapen van de gemeente is sinds de eerste toekenning op 1 november 1867 twee keer gewijzigd. Na de laatste gemeentelijke fusie werd in 1962 het huidige wapen toegekend.
het schild is verticaal in tweeën gedeeld met daarop een gekroonde klimmende leeuw die op de zilveren linkerhelft rood is en op de rechter zilveren helft met vijf rode balken, zwart is en de kroon en de nagels van goud zijn.

HORST AAN DE MAAS.

De gemeente Horst aan de Maas is gelegen net boven Midden-Limburg op de linkeroever van de Maas - het Maasland dat verder naar het westen overgaat in de Peel.
De gemeente bestaat uit vijftien woonkernen/dorpen.
Het dorp Lottum staat bekend als het 'Rozendorp van Nederland', daar hier 70% van de Nederlandse rozen worden gekweekt.
Horst is bekend om zijn champignonteelt.

De huidige vlag van de gemeente werd op 23 februari 2010 vastgesteld.
De vlag heeft zeven gelijke horizontale banen, vier gele en drie zwarte.
Op 2/7 van de lengte van de vlag aan de hijszijde een verticale witte balk met daarop vijf rozen in het rood. De bloemen zijn uit het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 6 mei 2002 toegekend. Het schild wordt omringt door een band van zilver met daarop vijf rode mispelbloemen die d vijf dorpen van de gemeente voorstellen. De bloemen staan tevens symbool voor de historische band met Gelre. De zilveren schild band staat symbool voor de Maas. OP het midden schild van goud drie zwarte banen uit het wapen van Horst. Het schild wordt gedekt met een driebladige gouden kroon met twee parels.




  Zie vervolg: PROVINCIE LIMBURG. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.
                                                                             (DEEL 2)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten