vrijdag 16 april 2021

PROVINCIE ZUID-HOLLAND. (3) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                   VLAG EN WAPEN

VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE ZUID-HOLLAND. (DEEL 3)

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL.

De gemeente Krimpen aan den IJssel is gelegen in de Krimpenerwaard aan de zuidoever van de rivier de IJssel.
De gemeente is omringt door drie natuurgebieden. Krimpen werd voor het eerst vermeld in een document uit 1277.
Voor een kleine gemeente heeft deze twintig kerken van twaalf kerkgenootschappen.

De vlag van de gemeente werd op 5 april 2001 vastgesteld.
De vlag heeft de kleuren van het gemeente wapen.
het veld wordt horizontaal in tweeën gedeeld door een witte baan. De bovenste helft weer in tweeën gedeeld van boven uit door een witte baan van de hijszijde naar de uitwaaizijde en de onderste baan  van onder uit van de hijszijde naar de uitwaaizijde.
De bovenste helft heet de kleuren zwart en rood en de onderste zwart en blauw. Aan de hijszijde staat het wapen van de gemeente afgebeeld. De kleuren rood - wit - blauw verwijzen naar de Nederlandse vlag. De witte banen verwijzen naar de Hollandse IJssel en de Nieuwe Maas die samenkomen op Stormpolder. Het wapen van de gemeente werd op 24 december 1817 bevestigd.  Het schild heeft een veld van zilver met daarop drie halve manen in het zwart. Het wapen is afkomstig van het wapen van Jan II van Polanen, heer van Leck in 1342.

KRIMPENERWAARD.

De gemeente Krimpernerwaard ligt in het oosten van de provincie grenzend aan de provincie Utrecht.
De huidige gemeente is een samenvoeging van vijftien woonplaatsen.
De gemeente dankt haar naam aan het gebied, de Krimpenerwaard, waarin ze is gelegen.

De gemeente heeft tot op heden nog geen officiële vlag aangenomen.
Het veld van de vlag heeft onderin een brede witte baan met daarop het logo van de gemeente. Een donkergroene baan daarboven wordt door een bruine baan van de witte gescheiden. De overige delen van het veld bestaan uit twee andere tinten groen.
Het geheel moet symbool staan voor het water en het landschap in de gemeente.


Het wapen van de gemeente werd op 1 februari 2016 toegekend.
Het wapen is een samenvoeging van de wapen van de voormalige gemeenten; Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist.
Het veld van het schild is in vier kwartieren ingedeeld. In het eerste kwartier op een zilverveld een zwarte klimmende leeuw uit het wapen van Schoonhoven, in het tweede kwartier op een rood veld een gouden burcht met drie torens uit het wapen van Haasdrecht, in het derde kwartier op een veld van zilver drie halve zwarte manen uit het wapen van Nederlek, en in het vierde kwartier op een rood veld een gouden zespuntige ster uit het wapen van Oudekerk.

LANSINGERLAND.

De gemeente Lansingerland ligt in het midden van de provincie.
De gemeente bestaat uit vijf woonkernen.
De naam Lansingh komt van de waterstaatkundige landscheiding tussen Delftland en Schieland. De naam is symbolisch.

De vlag van de gemeente werd op 22 november 2007 aangenomen.
De vlag van de gemeente is een weergave van het gemeentewapen.
De vlag heeft drie horizontale banen in de verhouding 2:1:2 met de kleuren geel - groen - wit, op 1/3 van de lengte in de gele baan een achtpuntige rode ster, en in de witte baan een rode ruit. Het wapen van de gemeente werd op 30 augustus 2007 toegekend. Het wapen wordt in drieën gedeeld door een groene balk die symbool staat voor de landscheiding omstreeks 1350.
Het bovenste deel heet een veld van goud met daarop een achtpuntige rode ster uit de wapens van Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs. Het onderste veld is van zilver met daarop een rode ruit uit het wapen van Bleiswijk. het schild wordt gedekt door een gouden kroon met acht parels.

LEIDEN.

De gemeente Leiden is gelegen in het noordwesten van de provincie.
Door de gemeente stroomt de Oude Rijn die even verderop in de Noordzee uitmondt.
Leiden behoorde in de late middeleeuwen tot in de 17e eeuw  aks een van de grootste steden van de Noordelijke Nederlanden, dankzij de lakennijverheid. Historisch is Leiden bekend van haar ontzet gedurende de Tachtigjarige Oorlog met Spanje. Tegenwoordig is Leiden een echte studentenstad. De oude binnenstad met grachten kent veel monumentale gebouwen.
De bijnaam van de stad is Sleutelstad, verwijzend naar de sleutels in de vlag en stadswapen.

De vlag van de gemeente werd op 11 april 1949 vastgesteld.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren rood - wit - rood.
Op 1/3 van de vlaglengte staat in een rood omrande witte cirkel het wapen van de stad.
Het wapen werd op 25 januari 1950 vastgesteld.
Op een schild van zilver staat twee rode gekruiste sleutels, deze verwijzen naar Sint Pieter de schutspatroon van de stad en naam gever van de voornaamste kerk, de Pieterskerk. het schild wordt van achter ondersteund door een rode klimmende leeuw met in zijn rechterklauw een zilveren zwaard met gouden gevest.
het geheel staat op een grond van zilver met de Latijnse spreuk: 'Haec Libertatis Ergo' (Dit omwille van de vrijheid). Het huidige wapen heeft geen kroon.

LEIDERDORP.

De gemeente Leiderdorp ligt in het noordwesten van de provincie.
Binnen de gemeente ligt het buurtschap Achthoven.
De gemeente is vastgegroeid aan Leiden en ze worden gescheiden door de rivieren de Zijl en de Oude Rijn.
De geschiedenis van de gemeente begon reeds  in de Romeinse tijd.

De vlag van de gemeente werd op 31 oktober 1866 vastgesteld.
De vlag van de gemeente is het evenbeeld van het gemeentewapen.
De vlag heeft een wit veld, dat horizontaal in tweeën wordt gedeeld door een golvende blauwe baan. In het midden staan twee kruislings geplaatste sleutels in het rood. Het wapen van de gemeente werd op 24 juli 1816 toegekend. Het wapen heeft een schild van zilver, in tweeën gedeeld door een golvende blauwe baan en in het midden twee gekruiste rode sleutels. Het is een combinatie van het wapen van Leiden en de Oude Rijn. In 1802 kwam Leiderdorp in bezit van de stad Leiden, wat wijst op de sleutels. De golvende blauwe baan staat symbool voor de rivier de Oude Rijn.

LEIDSCHENDAM-VOORBURG.

De gemeente Leidschendam-Voorburg  ligt in het westen van de provincie net boven de gemeente Den Haag.
De gemeente wordt van zuidwest naar noordoost doorsneden door het Rijn-Scheikanaal, veelal bekend als de Vliet. 
Ten oosten van het kanaal ligt een uitgestrekt veenweidegebied.


De vlag van de gemeente werd op 24 juli 2003 vastgesteld.
De vlag heeft een wit veld dat horizontaal doorsneden wordt door een golvende blauwe baan.
In het bovenste witte veld op 1/3 van de vlaglengte staat een rode burcht afgebeeld en in het onderste witte veld een zwarte maansikkel. De vlag en het wapen hebben dezelfde afbeelding. Het schild van het wapen is van zilver en wordt doorsneden door een blauwe golvende baan welke symbool staat voor het Rijn-Schiekanaal. In het bovenste deel van het schild een rode burcht met vijf kantelen afkomstig uit het wapen van Voorburg en in het onderste deel een zwarte maansikkel uit het wapen van Veur en Leidschendam.

LISSE.

De gemeente Lisse is gelegen in het noorden van de provincie grenzend aan de provincie Noord-Holland.
De gemeente is gelegen in de Bollenstreek.
De gemeente is ontstaan op een oude strandwal en vierde in 1998 haar achthonderd-jarig bestaan. De toenmalige bewoners leefden van het turfsteken, landbouw en veeteelt. In de latere eeuwen ontstond de bloembollencultuur. Ten n oordwesten van de gemeente ligt de Keukenhof.


De vlag van de gemeente werd op 1 augustus 1958 aangenomen.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren geel - blauw - geel. De kleuren zijn gelijk aan die van het gemeentewapen.
het wapen van de gemeente werd op 24 juli 1816 toegekend. Het schild heeft een veld van goud met daarop afgebeeld een halve blauwe klimmende leeuw. De eerste vermelding van het wapen dateert uit de 18e eeuw. Lisse was toen eigendom van de familie Dever.

MAASSLUIS.

De gemeente Maassluis ligt ten westen van de stad Rotterdam.
De gemeente is gelegen aan de Scheur. Maassluis is ontstaan als nederzetting rond 1340, bij een sluis in de zeewering tussen de Noordzee en Rotterdam. De nederzetting werd Maeslandsluys genoemd.
Maassluis promoot zich als 'Eerste stad aan de Waterweg'.

De vlag van de gemeente werd op 22 oktober 1961 vastgesteld.
De vlag heeft een blauw veld met daarop in het midden horizontaal een witte golvende baan, die symbool staat voor de rivier de Maas.
De vlag komt voor in het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 24 juli 1816 toegekend. Het veld van het wapen is van goud en gedekt door twaalf rode kepers met de punt naar boven. Over de kepers een golven de blauw-wit-blauwe baan voorstellende de Maas. In het schildhoofd een barensteel (symbool voor de jongere tak van de familie). het wapen wordt gedekt door een gouden driebladige kroon met twee parels.

MIDDEN-DELFTLAND.

De gemeente Midden-Delftland is gelegen in het westen van de provincie. 
In de gemeente liggen drie dorpen en twee buurtschappen.
het gebied van de gemeente is een veenweidegebied.
Het gemeentehuis staat in Schipluiden.


De vlag van de gemeente werd op 29 maart 2005 aangenomen.
De vlag is gelijk aan het wapen van de gemeente.
Het wapen van de gemeente werd op 28 juni 2004 toegekend. Vlag en wapen bevatten elementen uit de wapens van Schipluiden en Maasland.
Het veld wordt horizontaal in tweeën gedeeld door een golvende witte baan voorstellende de rivier de Maas. Het bovenste veld is blauw met daarop in het goud (geel) een driemaster met drie gebolde zeilen, in de masten een rode wimpel en op het achterschip de Nederlandse vlag. Opvallend is dat beide schepen een andere richting uit varen. deze afbeelding komt uit het wapen van Schipluiden.
Onderste veld is groen met daarop een witte "M" van zijde naar zijde. Dit komt uit het wapen van Maasland.

MOLENLANDEN.

De gemeente Molenlanden is ontstaan uit een fusie tussen de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden. 
De huidige gemeente ligt in het zuidoosten van de provincie grenzend aan de provincie Noord-Brabant.
De gemeente bestaat uit twintig woonkernen. 
In de gemeente ligt het molengebied de Kinderdijk.




De gemeente heeft geen officiële gemeentevlag.
De huidige vlag die gevoerd wordt heeft het logo van de Molenlanden.




Het wapen van de gemeente bestaat sinds 1 januari 2019.
Het wapen is een samenstelling van de wapens van de voormalige gemeenten, en werd op 17 september aan de gemeente toegekend.
Het schild heeft een veld van zilver, met bovenin een gekanteelde rode baan, afkomstig uit de voormalige wapens van Giesendam en Arkel.
In het onderste deel van het veld staat een rode molen op een groene grond aan het water, afkomstig van de wapens van Molenwaard en Molenaarsgraaf. 
Naast de molen aan beide zijden staan lisdodden uit het wapen van Liesveld.
Het wapen wordt gedekt door een vijfbladige gouden kroon (markiezenkroon) afkomstig van het wapen van Liesveld. De groene grond en het water staan symbool voor het landschap van polders, dijken en vaarten.

NIEUWKOOP.

De gemeente Nieuwkoop ligt in het noordoosten van de provincie grenzend aan de provincie Utrecht.
De gemeente in gelegen in het midden van het Groene Hart.
De eerste vermelding van de gemeente is vermoedelijk uit 1282 in een akte van graaf Floris V uit 1270.


De vlag en het wapen van de gemeente hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
De vlag werd op 6 november 2008 aangenomen.
Het wapen werd op 23 november 2007 aan de gemeente toegekend.
Vlag en wapen zijn in vieren gedeeld; linksboven op een rood veld een gebroken karrenwiel in het goud (geel); linksboven op de vlag in het rood de kop van de dubbele adelaar, op het wapen op een gouden veld een rode dubbele adelaar; rechtsonder op een rood veld van de vlag een achtpuntige gele ster en op het wapen op een rood veld een barensteel en achtpuntige ster in het goud; in het veld linksonder op de vlag op een geel veld de kop van vos in het rood en op het wapen op een gouden veld aan klimmende vos in het rood.
Het rad komt uit het wapen van Nieuwkoop, de dubbelkoppige adelaar uit het wapen van Zevenhoven en het linkerdeel van het wapen van Liemeer, de vos uit het wapen van Ter Aar en de barensteel en ster uit het wapen van Nieuwveen.




             Zie vervolg: PROVINCIE ZUID-HOLLAND. GEMEENTELIJKE VLAGGEN -                                                                             WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)














 






 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten