zaterdag 10 april 2021

PROVINCIE ZUID-HOLLAND. (1) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                   VLAG EN WAPEN

VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE ZUID-HOLLAND. (DEEL 1)

De provincie Zuid-Holland is gelegen in het westen van Nederland, grenzend in het noorden aan de provincie Noord-Holland, in het oosten aan de provincie Utrecht, in het zuidoosten aan de provincie Gelderland en  Brabant, in het zuiden aan de provincie Zeeland en in het westen aan de Noordzee.
De hoofdstad van de provincie is Den Haag, waar ook de regering van Nederland is gevestigd.
De tweede grootte stad is Rotterdam de op een na grootste wereldhaven die zich uitstrekt over de gehele Maasvlakte.
De  provincie is rijk aan rivieren en kanalen.

De vlag van de provincie werd op 24 oktober 1985 vastgesteld en op 1 januari 1986 in gebruik genomen.
De vlag heeft een geel veld met op de linkerhelft een naar de hijszijde gaande rode, zwart omlijnde, klimmende leeuw. De vlag is een weergave van het wapenschild.
Het wapen van de provincie werd op 30 december 1959 toegekend. Het wapen is een versie van een wapen dat reeds rond 1198 in gebruik was voor het gebied van de huidige provincies Noord- en Zuid-Holland. het Hollandse wapen was in de periode 1584-1650 de basis voor het wapen van de Republiek van de Verenigde Nederlanden.
Op een schild van goud staat een naar links gekeerde rode klimmende leeuw met blauwe tong en nagels. Schilddragers zijn twee rode klimmende leeuwen met blauwe tong en nagels staan op een lint van goud met het opschrift 'VIGILATE DEO CONFIDENTES' (Waakt, vertrouwen op God).
het schild wordt gedekt door een vijfbladige gouden kroon met tussen de bladen een parel.

DEN HAAG.

De gemeente Den Haag, officieel 's-Gravenhage, is de hoofdstad van de provincie en is de op twee na grootste gemeente van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam.
In de gemeente is de regeringszetel van Nederland gevestigd.
De stad grenst in het westen aan de Noordzee met een kustlijn van elf kilometer.
De gemeente telt acht stadsdelen die weer zijn onderverdeeld in wijken en buurten.
De naam van de gemeente dateert uit de 17e eeuw toen het stadsbestuur  de naam 's-Gravenhage deftiger vond klinken. Gravenhage  ( haag is het bos) was het bos van de graaf van Holland. De oude naam Den Haag bleef in de volksmond bestaan.
In het Frans, wat vroeger de voertaal was van de elite wordt de stad La Haye genoemd, in het Engels The Hague.

De vlag van de gemeente werd op 2 december 1920 aangesteld.
De vlag heeft twee gelijke horizontale banen geel en groen. Volgens een verhaal zijn de kleuren gebaseerd op het feit dat de gemeente gedeeltelijk is gebouwd op zandgrond (geel) en gedeeltelijk op veen (groen).
Het huidige wapen van de gemeente dateert uit 1813 het einde van de Franse periode. Het wapen werd op 24 juli 1816 toegekend.
Op een gouden schild staat een ooievaar afgebeeld staande op één poot in natuurlijke kleuren, met een paling in zijn snavel. Schilddragers zijn twee gouden klimmende leeuwen die ieder naar achteren kijken. Het geheel staat op een groene grond met de spreuk; Vrede en Recht.
Het schild wordt gedekt door een antieke gouden gravenkroon met tien parels met daarop drie parels.
De ooievaar in het wapen dateert uit 1813 en werd gekozen omdat men veronderstelde dat deze vogel geluk bracht. Een andere verklaring is dat deze vogels werden gekortwiekt en gebruikt werden om de vismarkt schoon te houden, waar de paling weer vandaan komt.

ALBLASSERDAM.


De gemeente Alblasserdam ligt in het zuidoosten van de provincie.
De naam van de gemeente verwijst naar het afdammen van de rivier de Alblas in 1277.
De gemeente is gelegen aan de rivier de Noord, waaraan scheepswerven zijn gelegen die een grote rol in de geschiedenis van de gemeente speelden.

De vlag van de gemeente werd op 28 november 1961 aangenomen.
De vlag heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren geel en rood.
In het midden van het doek staat het wapen van de gemeente afgebeeld.
Het wapen van de gemeente werd op 24 december 1817 toegekend.
Het schild wordt horizontaal in tweeën gedeeld in de kleuren rood en goud. Op het schild staat een klimmende leeuw afgebeeld in omgekeerde kleuren. Het wapen is vermoedelijk afgeleid van het wapen van Holland.

ALBRANDSWAARD.

De gemeente Albrandswaard is gelegen in het zuidelijke deel van de provincie aan de rivier de Oude Maas.
De huidige gemeente bestaat uit drie woonkernen.
Veel bewoners van de gemeente werken in Rotterdam.


De vlag van de gemeente werd op 28 november 1985 aangenomen.
De vlag is een weergaven van het gemeentewapen alleen de uitwaaizijde is gespiegeld, deze is tevens gelijk aan de vlag van de voormalige gemeente Rhoon. Het schildhoofd is aan de hijszijde van de vlag weergegeven in een verticale baan.
Het wapen van de gemeente werd op 6 november 1985 toegekend. het wapen is bestaat uit een deel van het wapen van Rhoon en een deel van het wapen van Poortugaal. In het schildhoofd een rode baan met daarop afgebeeld drie  schildjes in het zilver met daarop vijf blauwe bolletjes. In het onderste deel van het schild het wapen van Rhoon. Het schild wordt gedekt door een gouden kroon met elf parels, afkomstig van het wapen van Rhoon. De zilveren schildjes met blauwe bollen komen omgekeerd in kleur voor in het wapen van het land Portugal (1481-1910).

ALPHEN AAN DEN RIJN.

De gemeente Alphen aan den Rijn ligt in het noordoosten van de provincie en grenst voor een klein deel aan de provincie Utrecht.
De gemeente bestaat uit acht woonkernen en één buurtschap.
De gemeente is gelegen aan de Oude Rijn en de Gouwe.
Bij de voormalige gemeente Zwammerdam zijn zes Romeinse schepen opgegraven.

De vlag van de gemeente is in 2014 aangenomen.
De vlag heeft zelfde kleur en afbeeldingen als het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 6 februari 2014 toegekend.
Het schild heeft een blauw veld dat van linksboven naar rechtsonder wordt doorsneden door een golvende zilveren baan voorstellende de Oude Rijn. Rechtsboven staat een achtpuntige gouden ster uit het oude wapen van de gemeente en is tevens afkomstig uit het wapen van de familie Van Alphen, een tak van de familie van Kralingen, die een achtpuntige ster voerden.  Linksonder een gouden burcht uit het wapen van Boskoop. Het schild wordt gedekt door een driebladige goudenkroon met twee parels.
Schilddragers zijn twee klimmende gouden leeuwen met rode tong en nagels, staan de op een groene grond.

BARENDRECHT.

De gemeente Barendrecht is gelegen op het eiland IJsselmonde in de Oude Maas.
De huidige gemeente bestaat uit twee kleine woonkernen en vijf buurtschappen.
Barendrecht is een forenzen gemeente voor de stad Rotterdam.

De vlag van de gemeente werd op 29 juli 1997 aangenomen.
De vlag is een vereenvoudigde weergaven van het gemeentewapen.
De vlag heeft drie horizontale banen in de verhouding 1:2:1, in de kleuren wit - rood - wit.
Beide witte banen  zijn beladen met drie groene zoden. In de rode baan op 1/3 van de lengte staat een uitkomende leeuw in het geel afgebeeld met gezicht naar de hijszijde.
Het wapen van de gemeente heeft een schild van zilver dat in drie gelijke delen wordt gedeeld door een rode baan met daarop in het goud de uitkomende leeuw. In de bovenste baan staan zeven groene zoden en in de onderste drie. Het wapen is ontleend aan het wapen van de familie Oem van Wijngaarden, ambachtsheren van Oost-Barendrecht van 1321 tot 1361.

BODEGRAVEN-REEUWIJK.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk ligt in het noordoostelijke deel van de provincie tegen de grens van de provincie Brabant.
De huidige gemeente bestaat uit tien woonkernen.


De vlag van de gemeente heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren geel en blauw.
De kleuren zijn afgeleid van het gemeentewapen.
Datum van de oorsprong van de vlag is niet bekend.
Het wapen van de gemeente werd op 11 maart 2013 verleend.
Het schild is horizontaal in tweeën gedeeld; in het bovenste deel op een gouden veld staan in het blauw twee gekruiste spaden met in de kruising een hoed, uit het oude wapen van Bodegraven. In de onderste rode helft van het wapen staat een gouden reeënkop uit het oude wapen van Reeuwijk.
het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon m et twee parels.

BRIELLE.

De gemeente Brielle ook wel Den Briel genoemd is gelegen op het eiland Voorne. De gemeente is gelegen aan het Brielse Meer, een afgedamd gedeelte van de Maas.
De gemeente kreeg geschiedkundig bekendheid door het feit dat op 1 april 1572 de stad werd ingenomen door de Watergeuzen, wat algemeen wordt gezien als het beging van de opstand tegen de Spaanse Fillips II, gedurende de 80-jarige Oorlog.

Het is niet bekend wanneer de vlag van de gemeente officieel is bevestigd als gemeentevlag.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren wit - rood - wit.
De vlag is afgeleid van het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 24 juli 1816 aan de stad toegekend. De stad voerde reeds in 1326 een stadswapen hoewel het pas vier jaar later stadsrechten verkreeg. Het schild van zilver is verticaal in drie vakken ingedeeld, waarvan de middelste rood is. Het schild heeft aan de linkerzijde een schilddrager, een centour. Schild en schilddrager staan op een groene grond. Het schild wordt gedekt door een kroon met veertien parels met daarop nog drie parels. OP een zilveren lint onder het wapen het motto: Libertatis Primitiae ("Eerstelingen der Vrijheid").

CAPELLE AAN DEN IJSSEL.

De gemeente Capelle aan de IJssel is gelegen in het zuidelijke deel van de provincie aan de Hollandse IJssel en strekt zich uit langs deze rivier tot aan de monding in de Nieuwe Maas.
Binnen de gemeente liggen geen andere woonkernen, maar ze is verdeeld in zeven wijken.

De vlag werd op 3 november 1980 aan de gemeente toegekend.
De vlag heeft een blauw veld met in het midden het Capelle-vignet in het wit.
Linksboven aan de hijszijde staat het wapen van de gemeente  met daaronder de gemeentenaam.
Het wapen van de gemeente  werd op 24 juli 1816 toegekend.
Het schild heeft een veld van zilver met daarop afgebeeld twee vissen die ieder naar een andere zijde zwemmen, in het zwart. De herkomst van de vissen is vermoedelijk de visserij, die van belang was in dit gebied.

DELFT.

De gemeente Delft is gelegen in het westelijke deel van de provincie.
Delft is de hoofdplaats van het Hoogheemraadschap Delftland.
De bijnaam van Delft is de Prinsenstad. Delft heeft een historische binnenstad.
De stad kreeg historische bekendheid doordat prins Willen van Oranje er vanaf 1572 heeft geresideerd en er in 1584 werd vermoord.


De vlag van de gemeente werd op 30 mei 1996 vastgesteld.
De vlag was al eeuwen geleden in gebruik op de Delftse schepen van de VOC.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren wit - zwart - wit. De vlag is een weergaven van het gemeentewapen. Het wapen van de gemeente werd op 24 juli 1816 toegekend. 
Het schild heeft een veld van zilver met in het midden een even brede zwarte baan, waarop golvende streepjes staan, als de banen er omheen. De zwarte baan staat symbool voor de rivier de Delft. Schilddragers zijn twee rode klimmende leeuwen staande op een groene grond. het schild word gedekt door een gouden driebladige kroon met daartussen twee keer drie parels.





                     Zie vervolg: PROVINCIE ZUID-HOLLAND. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - 
                                                           WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten