VLAG EN WAPEN
VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,
EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.
PROVINCIE LIMBURG. (DEEL 3)
SITTARD-GELEEN.
De gemeente Sittard-Geleen is gelegen in de smalle flessenhals tussen Midden-Limburg en Zuid-Limburgse heuvelland.
De gemeente grenst in het westen aan België en in het oosten aan Duitsland.
In het gebied van de huidige gemeente bevonden zich ooit de oudste dorpen van Nederland. 5000 jaar geleden vestigden zich hier de bandkeramiekers. Bouwden hun dorpen met zo'n 50 tot 150 inwoners op de vruchtbare lössgronden.
Sittard is een van de oudste plaatsen in Nederland en de op een na oudste van Limburg na Maastricht. Geleen is een industriestad.
Sinds kort heeft de huidige gemeente een vlag aangenomen. De vlag heeft een geel-groene achtergrond met daarop donkerblauwe, lichtblauwe en lichtgroene rechthoeken.
De betekenis van de vlag is niet bekend.
De gemeente heeft nog geen eigen wapenembleem.
Het wapen van de voormalige gemeente Sittard werd in 1942 toegekend na een eerste fusie van gemeenten.
In het boven deel van het wapen op een gouden veld staat een zwart kruis afgebeeld waarvan de uiteinden van de armen naar elkaar krullen.
De voet van het schild is rood met daarop drie gouden kepers.
Het kruis komt uit de wapen s van de voormalige gemeenten Munstergeleen en Broeksittard. Het rode veld met de gouden kepers uit de wapens van de voormalige gemeenten Elsloo en Limbricht.
Het schild wordt gedekt door een vijfbladige goudenkroon.
Het wapen van Geleen werd op 13 februari 1889 aan de gemeente toegekend.
Het schild heeft een gouden veld met daarop afgebeeld de heiligen Marcellius en Petrus omgeven door een nimbus, gekleed in een Romeinse zwarte toga, hoofd en handen in natuurlijke kleur, ieder in de eene hand houdende een omlaag gericht zwaard van zilver en gevest van goud, met de andere hand steunend op het wapenschild dat in vier kwartieren is ingedeeld.
Het schild heeft een gouden veld met daarop afgebeeld de heiligen Marcellius en Petrus omgeven door een nimbus, gekleed in een Romeinse zwarte toga, hoofd en handen in natuurlijke kleur, ieder in de eene hand houdende een omlaag gericht zwaard van zilver en gevest van goud, met de andere hand steunend op het wapenschild dat in vier kwartieren is ingedeeld.
In de rode velden een achtkoppig slangenkruis en in de zilveren velden in het rood drie koeken.
STEIN.
De gemeente Stein ligt zuidwestelijk van de gemeente Sittard-Geleen en grenst in het westen aan België.
De gemeente behoort tot de Westelijke Mijnstreek.
De gemeente kent één hoofdkern, Stein, en vier gehuchten.
Al de plaatsnaamborden hebben ook een Limburgse benaming.
De gemeente ligt aan de rivier de Maas die hier de grens met België is en hier niet bevaarbaar meer is. Als doorgaande waterweg naar Maastricht is het Julianakanaal aangelegd.
Stein heeft een groot havengebied vanwege de vele industrie die hier gevestigd is.
Het veld is schuin doorsneden van linksonder naar rechtsboven door een zwarte balk.
Aan de hijszijde een geel veld met een rode ruit en aan de uitwaaizijde een rood veld. De symboliek komt uit het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd in 1890 toegekend. Na een aanpassing werd het op 12 augustus 1982 bekrachtigd door koningin Beatrix.
Het schild heeft een rood veld met daarop afgebeeld Sint Martinus rijdend op een paard met in zijn rechterhand een zwaard en in zijn linkerhand een stuk van zijn mantel dat hij aan een zwerver geeft.
Het geheel staande op een groene grond., waarop een klein schild ligt met een gouden veld en zeven rode ruiten, het ruitenschild van Stein. het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.
VAALS.
De gemeente Vaals is gelegen in het uiterste zuidoosten van de provincie grenzend aan Duitsland en België.
In de gemeente ligt het 'Drielandenpunt' waar de grenzen van de drie landen samen één punt vormen. Het is gelegen op 322,4 meter NAP.
De gemeente bestaat uit vier woonkernen en negen gehuchten en buurtschappen.
De vlag heeft een wit veld dat boven en onder is afgezet met een smalle rode baan.
In het midden van het witte veld staat een naar rechts gekeerde rode klimmende leeuw met een dubbele staart. De vlag is afkomstig van het kleine schild in het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 24 juni 1890 toegekend.
het schild heeft een rood veld met daarop afgebeeld Sint Lambertus in een gouden bisschoppelijk gewaad en mijter, gelaat en handen zijn in natuurlijke kleur. In zij rechterhand houdt hij een bisschopsstaf en een lans, beiden van goud. Lambertus staande op een groene grond achter het schild houdt dit met zijn linkerhand vast. Het schild heeft een veld van zilver met daarop een rode klimmende leeuw met dubbele staart, afkomstig uit het wapen van Herzogenrath.
Rond het wapen een zilveren lint met de tekst; 'Gemeente bestuur van Vaals'.
VALKENBURG AAN DE GEUL.
De gemeente Vlakenburg aan de Geul ligt centraal in het zuiden van de provincie en grenst in het zuiden aan het plateau van Margraten.
De naam verwijst naar de hoofdplaats Valkenburg en de rivier de Geul.
De gemeente bestaat uit het stadje Valkenburg, zes dorpen, acht gehuchten en zeven buurtschappen.
In het stadje liggen de resten van het kasteel Valkenburg. Het heeft een historische kern en is een toeristisch trekpleister.
De vlag heeft een geel veld dat horizontaal in tweeën wordt gesneden door een golvende blauwe baan, in de verhouding 5:2:5.
Op 1/3 vanaf de hijszijde staat een rode klimmende leeuw met dubbele staart.
Het geel staat symbool voor de mergel, waaruit vele gebouwen zijn opgetrokken, de blauwe baan voor de rivier de Geul. De rode leeuw is van de Heren van Valkenburg.
Het wapen van de gemeente werd op 22 maart 1984 toegekend. het wapen is samengesteld uit de wapens van Valkenburg en de gemeente Berg en Terblijt.
De schild wordt horizontaal in tweeën gedeeld: boven op een lichtblauw veld staat een god kasteel met geopende poort tussen twee torens, alle gedekt met puntdaken, waarop een valk van goud, onder op een veld van zilver een zwarte twee koppige adelaar met gouden snavels en poten, op de adelaar een borstschild van zilver met daarop een zwarte sleutel. Het kasteel verwijst naar Kasteel Valkenburg en de adelaar met het borstschild naar het wapen van Berg en Terblijt.
Schilddragers zijn twee rode gekroonde leeuwen met dubbelstaart, van de Heren van Valkenburg, staande op een gouden lint.
het schild wordt gedekt door een gouden vijfbladige kroon.
VENLO.
De gemeente bestaat uit uit meerdere stadsdelen, in het westen aan de overkant van de Maas Blerick met de stadsdelen Hout-Blerick en de Boekend, en in het zuiden op de oostelijke Maasoever Tegelen en Belfeld, met in het noorden Arcen Lomm en Velden. Blerick was een Romeinse nederzetting onder de naam Blariacum. De geschiedenis van Venlo gaat terug naar de ijzertijd. In het hoger gelegen plateau aan de grens van Duitsland, de Jammerdaalse Heide zijn grafheuvels gevonden. Op dit plateau werd gedurende de WO-II door de Duitser een vliegveld aangelegd en is tegenwoordig een sportvliegveld.
In het rode veld aan de hijszijde een halve gekroonde leeuw met dubbele staart, en in het blauwe veld een half anker beide in het geel. De afbeelding verwijst naar het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 15 september 1819 toegekend.
Het schild heeft een blauw veld met daarop een halve gekroonde leeuw met rode tong en dubbele staart en daaronder een half anker, beide in het goud. De leeuw verwijst naar het graafschap Gelre en het anker staat voor de scheepvaart van deze oude Hanze stad.
Schilddragers zijn twee geharnaste ridders beide in natuurlijke kleur dragend een sjerp van oranje, ieder vasthouden een banier in het rood met daarop een klein blauw schild met het gemeentewapen.
Beide ridders houden het wapen vast staande op een bruine grond met daarvoor een blauw lint met de tekst in gouden letters; 'Festina Lente Cauta Fac Omnia Mente'. (Haast je langzaam, doe alles met je verstand).
VENRAY.
Door de gemeente stroomt de rivier de Maas.
De huidige gemeente bestaat uit dertien woon kernen.
Ten noordoosten van Venray ligt het natuurgebied Boschhuizerbergen.
Wansum heeft een grote binnenhaven en jachthaven.
Wansum heeft een grote binnenhaven en jachthaven.
De vlag wordt horizontaal in tweeën gedeeld en op 1/3 van de lengte verticaal, in de kleuren wit - lichtblauw - wit - lichtblauw. OP de kruising van de velden staan twee gekruiste sleutels met de baarden naar boven, van linksboven naar rechtsonder in het zwart met wit kruis, en van linksonder naar rechtsboven in het wit met een blauw kruis.
Boven in de verticale deellijn een klein wapen schild in omgekeerde kleuren en onder een bijenkorf op het blauwe veld zwart en witte veld blauw. Afbeeldingen komen uit het gemeentewapen.
Het gemeentewapen werd op 3 maart 1851 aan de gemeente toegekend. het schild is horizontaal in tweeën gedeeld. Het schildhoofd heeft een veld van zilver met daarop een klein schild dat verticaal in tweeën is gedeeld, links zilver met een slangenkop met goden kroon, en rechts op een zwart veld een zilveren maansikkel. Achter het schild twee gekruiste zwarte sleutels.
In de onderste helft van het schild op een blauw veld staat een gouden bijenkorf op een groene grond met aan weerszijden vijf vliegende gouden bijen.
Wat op een slangenkop lijkt komt van een sterk vervuild stempel en had vermoedelijk een leeuwenkop moeten zijn van de leeuw van Gelre. De sleutels zijn attributen van Sint Pieter, de kerkpatroon. De wassende maansikkel is het symbool van Onze Lieve Vrouw van Munster te Roermond.
De bijenkorf en bijen verwijzen naar de in de regio gehouden bijenteelt. De tien bijen staan symbool voor de tien dorpen in de gemeente, wat er later dertien werden.
VOERENDAAL.
Voerendaal is een vrij landelijk en heuvelachtige gemeente.
In het zuidoosten van de gemeente ligt het natuurgebied de Kunderberg.
De gemeente is rijk aan kastelen en kasteelachtige landhuizen.
Binnen de gemeente liggen vijf dorpen en twintig buurtschappen en gehuchten.
De vlag heeft vijf horizontale banen in de verhouding 1:1:2:1:1, in de kleuren geel - blauw - geel - blauw - geel. In de middelste gele baan drie rode Franse lelies uit het wapen van Klimmen.
Voerendaal zou betekenen dat er een aantal doorwaadbare plaatsen in de beek zijn. Deze staan in de vlag als symbool voor de golvende blauwe banen, die door een dal stromen.
Het eerste wapen van de gemeente werd in 1896 aan de oude gemeente Voerendaal verleend. Op 4 januari 1983 kreeg de nieuwe ontstane gemeente haar tweede wapen toegekend.
het schild van het huidige wapen wordt verticaal in tweeën gedeeld; op de linker helft met een gouden veld staat de heilige Laurentius afgebeeld in natuurlijke kleur en zilveren toga met daaroverheen een rode tunica met een gouden kruis. In zijn rechterhand een evangelieboek en in zijn linker een rooster in het zwart. Op het rechterveld van zilver een met goud gekroonde leeuw met dubbele staart en gouden nagels, de leeuw van Valkenburg. het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.
WEERT.
De gemeente grenst in het oosten en zuidoosten aan België.
De huidige gemeente bestaat uit zeven officiële kernen.
In de gemeente liggen verscheidene natuurgebieden.
De vlag heeft aan de hijszijde een brede gele verticale baan met gelijke breedte als de overige drie horizontale banen.
In de gele baan staan boven elkaar drie rode jachthoorns uit het gemeente wapen.
De drie horizontale banen zijn wit - blauw en wit, en de kleuren komen uit het gemeentewapen.
Het wapen van de huidige gemeente werd op 16 november 1977 toegekend.
In het schild hoofd een brede gouden baan met drie rode hoorns met zilverenbeslag verwijzend naar de graven van Horn. In het onderste zilverenveld een blauwe keper met de punt naar boven gekeerd uit het oude wapen van Weert (1918-1877). Het schild wordt gedekt door een goden driebladige kroon met twee parels.
Zie vervolg: CARIBISCH NEDERLAND. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten