VLAG EN WAPEN
VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,
EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.
PROVINCIE ZUID-HOLLAND. (DEEL 2)
DORDRECHT.
Bij de gemeente komen drie rivieren samen: de Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas.
Het Eiland van Dordrecht wordt omringt door verschillende grote waterwegen; naast de Beneden-Merwede en de Oude Maas zijn dat de Nieuwe Merwede, Hollands Diep en de Dordtsche Kil.
De stad Dordrecht is ontstaan aan het riviertje de Thure. De stad kreeg in 1220 stadsrechten. De binnenstad herinnert aan een rijk verleden. In Dordrecht werd de eerste Nederlandse munt geslagen.
Dordrecht is de oudste stad in het Graafschap Holland.
De kleuren komen uit het gemeentewapen en waren sinds de 13e eeuw de stadskleuren.
Het wapen van de gemeente werd op 24 juli 1916 toegekend.
Het schild word verticaal in drieën gedeeld in de kleuren rood - zilver - rood. Schildragers zijn twee gouden griffioenen. het geheel staat op een rechte grond. het schild wordt gedekt door een driebladige goeden kroon met twee parels.
GOEREE-OVERFLAKKEE.
De gemeente Goeree-Overflakkee is een eiland in het zuidwesten van de provincie. De gemeente wordt omringt door de Noordzee, het Haringvliet, het Volkerak-randmeer, de krammer en het Grevelingenmeer.
De gemeente bestaat uit veertien woonkernen.
De gemeente is verbonden via de Hellegatsdam met de Hoekse Waard en Noord-Brabant.
De vlag heet een wit veld met daarop het logo van de gemeente. Herkomst en betekenis zijn onbekend alhoewel de oude voormalige eilanden te onderscheiden zijn omringt door water.
Het wapen van de gemeente werd op 16 mei 2013 toegekend. Het is een symbolische weergave van het eiland. Het schild heeft een blauw veld dat onderin golvend wordt doorsneden door drie zilveren banen. Boven de golven uitstekend een korenschoof in het goud. Het schild wordt gedekt door een gouden kroon met zestien parels met daarop nog drie parels.
Het geheel staat symbool voor de winning van het land op de zee. De vruchtbaarheid van de bodem wordt weergegeven door de korenschoof.
GORINCHEM.
De gemeente en stad Gorinchem is gelegen in het zuidoosten van de provincie grenzend aan Noord-Brabant. In de volksmond spreekt men over Gorkum.
De gemeente is gelegen aan de rivieren de Linge en de Boven-Merwede.
De stad is een goed bewaard gebleven vestingstad.
De huidige gemeente ligt deels in de Alblasserwaard en gedeeltelijk in de Tielerwaard.
De vlag heeft een wit veld met daarop vier rode banen in de verhouding 1:1:1:1:2:1:1:1:1.
Halverwege de 19e eeuw voeren de schepen uit het toenmalige Gorcum reeds met deze vlag. De vlag werd in 1857 opgetekend maar nooit officieel uitgeroepen, tot 1938.
Het wapen van de gemeente werd op 24 juli 1816 gedeeltelijk bevestigd en op 24 maart 1982 aan de gemeente toegekend. Op een schild van goud staat een rode gekanteelde poort afgebeeld, met blauw dak en geopend valhek. Op de toppen van de daken rode wimpels waaien naar rechts. Onder het valhek een klein schild van zilver met twee rode golvende banen. Schildragers zijn twee gouden klimmende leeuwen met rode tong en nagels staan de op een gouden lint met de Latijnse spreuk; Fortes creantur fortibus ( "Sterken brengen sterken voort"). Het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels. De afbeelding op het wapen staat symbool voor de vestingstad.
GOUDA.
Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel.
In 1272 verkreeg de stad stadsrechten. Einde middeleeuwen was het de vijfde stad van Holland.
Goude staat wereldwijd bekend om haar kaas.
In de binnenstad staan nog veel historische en monumentale gebouwen.
De vlag is nooit officieel erkend.
De kleuren zijn afkomstig uit het gemeentewapen.
Het gemeentewapen werd op 24 juli 1816 bevestigd. Het schild heeft een rood veld met in het midden een verticale zilveren baan. Op de beide rode velden staan drie gouden zespuntige sterren boven elkaar. Schilddragers zijn twee bruine leeuwen met rode tong die van het schild af kijken. Aan beide zijden van het schild een groene door elkaar slingerende klimplant. Het geheel staat op een lint van zilver met rode rand en daarop de spreuk; Per Aspera Ad Astra (Door dorens - naar de sterren). Het schild wordt gedekt door een vijfbladige gouden kroon. Het wapen vindt haar oorsprong in het familie wapen Van der Goude.
Sinds 1962 verschijnt er op hoogtijdagen vaak een andere niet officiële vlag aan de gevel van het oude stadhuis van de stad.
Een vlag met vijf rode horizontale banen en vier witte banen
Op de tweede rode baan en de vierde rode baan staan drie gele sterren en op de middelste rode baan twee. Dit is weer afgeleid van het wapen van de gemeente.
HARDINXVELD-GIESSENDAM.
De gemeente Hardinxveld-Giessendam ligt in het zuidoosten van de provincie en bestaat uit drie dorpen.
Het dorp Hardinxveld is gelegen in de Alblasserwaard en de grens tussen de dorpen Giessendam - Neder-Hardinxveld en Boven-Hardinxveld is het Kanaal van Steenenhoek.
De vlag is afgeleid van de wapens van Hardinxveld en Giessendam.
Het veld van de vlag is vanuit de hijszijde linksonder schuin doorsneden door een blauwe baan, naar rechtsboven. In het witte veld staat een zwarte raaf afgebeeld en in het rode veld een wit watermolenschoepenrad.
Het wapen van de gemeente werd op 20 december 1958 toegekend. Het wapen is een combinatie van de voormalige wapens van Hardinxveld en Giessendam.
Het schild wordt van linksonder naar rechtsboven in tweeën gedeeld. Het linker gedeelte is afgeleid van het wapen van het geslacht Châtillion uit het Franse Châtillion-sur-Marne. Een bastaard tak van de familie waren heren van Hardinxveld van 1451 tot 1641. Het wapen bleef behouden.
Het deel rechtsonder heeft op een rood veld de afbeelding van een watermolenschoepenrad, dat symbool staat voor de drooglegging van het gebied aan het riviertje de Giessen. het is afkomstig uit het wapen van Giessendam.
HELLEVOETSLUIS.
De gemeente Hellvoetsluis is een plaats en gemeente op Voorne-Putten en is gelegen aan de Nieuwe Waterweg.
Het gebied werd omstreeks de jaren 1367 en 1394 ingepolderd, bewoond en de bewoners hielden zich hoofdzakelijk bezig met landbouw en veeteelt.
In de 17e eeuw werd er een vesting gebouwd om de oorlogs- en handelshaven te versterken. De bekende zilvervloot van Piet Heyn werd hier ontscheept.
De vlag van de gemeente werd op 9 maart 1962 aangenomen. De vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren blauw - rood - groen.
De kleuren komen uit het gemeentelijke wapen.
Het gemeentewapen werd op 11 september 1961 toegekend.
Het wapen bestaat uit de voormalige wapens van Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn.
Het veld van het schild is verdeeld in vier ongelijke blokken; in het rode veld linksboven staat het heilig lam (Angus Dei) afgebeeld, in het veld linksonder staat een gouden driemaster afgebeeld tegen een blauwe achtergrond en varend op water van zilver, rechtsboven op een groen veld een gouden ridderspoor met bruine lederen band, en in het veld rechtsonder op een rood veld een zilveren jachthoorn met gouden banden en lint. Het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.
De Angus Dei en de zee kunnen las symbolen worden gezien voor de hemel en de hel, waar tussendoor het schip en haar bemanning moet varen. De ridderspoor met de punt naar beneden komt uit het wapen van Nieuw-Helvoet. De zilveren jachthoorn komt uit het wapen van Nieuwenhoorn.
HENDRIK-IDO-AMBACHT.
De gemeente grenst in het noorden aan de dode rivierarm het Waaltje en in het oosten aan de rivier de Noord.
De vlag heeft een wit veld verdeeld in dertien banen rood en wit in de verhouding; 5:1:1:1:1:1:20:1:1:1:1:1:5.
De middelste witte baan heet aan de hijszijde drie Andreaskruisen in het zwart twee en één. De vlag bestaat uit elementen van voormalige gemeenten.
De drie Andreaskruisen van Hendrik-Ido-Ambacht en Schildmanskinderen en Sandelingen-Ambacht een rood schild met drie zilveren banen. (In de nieuwe vlag rood.) Het wapen van de gemeente werd op 24 juli 1816 toegekend. Het wapen heeft een zilverschild met daarop drie zwarte Andreaskruisen, twee boven en één onder. Schilddragers zijn twee bruine klimmende leeuwen met rode tong. Het geheel staat op een groene grond. het wapen wordt gedekt door een gouden kroon met 10 parels en daarop nog drie parels.
HILLEGOM.
De gemeente Hillegom ligt in het uiterste noorden van de provincie en is aan driezijden begrenst door de provincie Noord-Holland.
De gemeente is gelegen in de Bollenstreek en heeft een grootschalige bloembollencultuur. Jaarlijks rijdt het Bloemencorso door de gemeente.
De eerste vermelding over de gemeente dateert uit de 13e en 14e eeuw.
De bewoners hielden zich in die tijd bezig met akkerbouw en veeteelt.
De vlag van de gemeente werd op 9 februari 1951 aangenomen. De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren geel - groen - rood.
De kleuren zijn afgeleid van het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 24 juli 1816 toegekend.
Het schild is van goud en wordt door een groene baan in twee gelijke helften gedeeld. Bovenste helft heeft twee rode Franse lelies en de onderste helft één. het wapen is afgeleid van de familiewapen Van Hillegom.
HOEKSCHE WAARD.
De gemeente Hoekse Waard omvat het eiland Hoeksche Waard en het eiland Tiengemeten. Het eiland Hoeksche Waard wordt door het Spui gescheiden van Voorne-Putten, door de Oude Maas van IJsselmonde en door de Dordtsche Kil van het Eiland van Dordrecht. In het Haringvliet ligt het eiland Tiengemeten, dat van Hoeksche Waard wordt gescheiden door het Vuile Gat.
Het gebied bestaat bijna geheel uit polders.
De vlag is afgeleid van het gemeentewapen.
Het gemeentewapen werd op 17 september 2019 aan de gemeente verleend.
Het schild wordt omzoomd door een groene baan. het veld is verticaal in tweeën gedeeld, uit het wapen van Binnenmaas. In de linkerhelft met een gouden veld, dat door een golvende blauwe baan horizontaal in tweeën wordt gedeeld staan boven twee Andreaskruisen en onder één. De golvende baan staat symbool voor de Binnenmaas. De Andreaskruisen komen uit het wapen van de voormalige gemeente Strijen. De rechterzijde van het schild heeft de afbeelding van Beierse ruiten in de kleuren zilver en blauw, afkomstig uit het wapen van Oud-Beijerland en Korendijk.
KAAG EN BRAASSEM.
De gemeente Kaag en Braassem is gelegen in het noorden van de provincie grenzend aan de provincie Noord-Holland.
De gemeente bestaat uit twee gemeenten, tien dorpen en vier buurtschappen.
Op het grondgebied is veel glastuinbouw en zijn er nog dertien poldermolens. Bij Rijpwetering staan nog twee twaalfhoekige grondzeilers, poldermolens.
De vlag bestaat uit een wit doek met daarop het logo van de gemeente. Het groen staat symbool voor het landelijke en agrarische karakter, paars is de vermenging van water (blauw) en rood (de verstedelijking. De golf staat voor het waterrecreatie en de wiekvorm verwijst naar de molens in de gemeente. het groene raster naar de kassen van de tuinbouw. De brede paarse lijn staat symbool voor de A4 en de Hoge Snelheid Lijn.
De brede groene lijn naar de akkers en de graslanden.
Het wapen van de huidige gemeente werd op 28 april 2009 in gebruik genomen. Het is gebaseerd op de wapens van de voormalige gemeenten.
Het schild heeft een blauw veld, dat horizontaal in tweeën wordt gedeeld door een brede gouden baan met daarin vier rode ruiten, afkomstig uit het wapen van Jacobswoude en Leimuiden. De dwarsbalk komt uit het wapen van Woubrugge en Rijnsaterwoude. In het midden een hartschild van zilver met een zwarte gekroonde klimmende leeuw met een tong en nagels van goud uit het wapen van Alkemade. In het bovenste blauwe veld twee wassende maansikkels in het goud en in de onderste helft één wassende maansikkel. De maansikkels komen uit de wapens van Jacobswoude, Woubrugge en Rijnsaterwoude.
Al deze wapens hadden een blauw veld, behalve dat van Alkemade een zilveren.
KATWIJK.
Het verstedelijkte dorp is de grootste gemeente in de Duin- en Bollenstreek. De gemeente is ontstaan aan de monding van de Oude Rijn.
Katwijk vroeger een vissersdorp is heden de tweede grote badplaats aan zee van Nederland. In Valkenburg is het marinevliegkamp Valkenburg gelegen.
De vlag bestaat uit een blauw diagonaal kruis met links en rechts een wit veld, boven een geel en onder een rood veld.
De kleuren komen uit de vlaggen van de voormalige gemeenten. Het kruis en de witte velden komen uit de vlag van Katwijk en het rood en geel uit de Rijnburgse en Valkenburgsevlag.
Het wapen van de gemeente werd op 11 september 2008 toegekend. Het schild heeft een veld van zilver met daarop een diagonaal blauw kruis, van het oude wapen van Katwijk. In het midden een hartschild met een gouden veld en daarop een rode burcht met dubbele toren uit de wapens van Rijnsburg en Valkenburg.
Zie vervolg: PROVINCIE ZUID-HOLLAND. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten