maandag 19 april 2021

PROVINCIE ZUID-HOLLAND. (4) GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.

 

                  VLAG EN WAPEN

VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,

EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.




PROVINCIE ZUID-HOLLAND. (DEEL 4)

NISSEWAARD.

De gemeente Nissewaard is gelegen in het zuidwesten van de provincie op het eiland Voorne-Putten.
De gemeente is ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Spijkenisse en Bernisse. In 2013 werd tot de nieuwe naam besloten en op 1 januari 2918 werd de gemeente Hellevoetsluis aan de huidige gemeente toegevoegd. De gemeente omvat het gehele voormalige eiland Putten en het oosten van het voormalige eiland Voorne.

De vlag van de gemeente werd op 9 juli 2020 toegekend.
De vlag is rechtstreek afgeleid van het gemeentewapen, waarbij de bovenste helft van het wapen aan de hijszijde is geplaatst en de onderste helft in de uitwaaizijde.
Het wapen van de gemeente werd op 2 juli 2014 aan de gemeente toegekend.
Het schild wordt horizontaal in tweeën gedeeld en de bovenste helft verticaal in tweeën. In het linker boven veld op een achtergrond van goud en naar rechts klimmende rode leeuw met blauwe tong en nagels, uit het wapen van Bernisse. De leeuw komt ook voor het familiewapen van Voorne maar kijkt naar links. Op de rechter boven helft op een gouden veld drie blauwe balken met daarop ban boven af; vier, drie en twee zilveren Andreas kruisen, uit het wapen van Putten en Spijkenisse. In het onderste groene veld een golvende zilveren dwarsbalk voorstellende het Haringvliet in  het landschap.

NOORDWIJK.

De gemeente Noordwijk is gelegen in het noordwesten van de provincie aan de Noordzeekust.
Noordwijk van ouds een vissersplaats is heden een druk bezochte badplaats met een strand van 13 km lengte. Dit gedeelte wordt Noordwijk aan Zee genoemd. Noordwijk-Binnen wordt gekenmerkt door de bloembollenteelt en is gelegen in de Bollenstreek.
In de gemeente is het reddingsstation gevestigd van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

De vlag van de gemeente werd op 20 september 2020 vastgesteld.
De vlag is een weergave van het huidige gemeentewapen.
Op een wit veld staat aan de hijszijde een zwarte klimmende leeuw met rode tong en nagels, naar de hijszijde gekeerd. 
Het huidige gemeentewapen werd op 20 december 2019 verleend.
Het wapen van de gemeente heeft een schild met veld van zilver met daarop afgebeeld een zwarte klimmende leeuw met rode tong en nagels, naar links gekeerd. Het schild word gedekt door een gouden driebladige kroon met twee parels.
(In de voorgaande vlag die dienst deed tot 1962 en het wapen dat dienst deed tot 2019 is de leeuw volledig zwart en had het wapen geen kroon.)

OEGSTGEEST.

De gemeente Oegstgeest is gelegen in het noordwesten van de provincie.
De naam verwijst naar de geestgronden waarin de gemeente is gelegen.
Oegstgeest ligt in een van de vroegst bewoonde delen van het kustgebied en is ontstaan op een uitloper van een strandwal. In de tweede eeuw was het een Bataafse nederzetting.

Vlag en wapen van de gemeente zijn volledig gelijk. De vlag werd op 25 maart 1959 vastgesteld.
De vlag heeft een geel veld met daarop in het midden een rood ankerkruis.
Het wapen van de gemeente dat reeds in 1414 voorkwam in het wapenboek Gelre, was van de familie Heerman, heren van Oegstgeest.
Het huidige wapen werd op 24 juli 1816 toegekend en op 1 maart 1904 de huidige aangepaste versie. Het wapen heeft schild van goud met daarop in het rood een ankerkruis. het schild wordt gedekt door een vijfbladige gouden kroon met vier parels.

PAPENDRECHT.

De gemeente Papendrecht is gelegen in het zuidoosten van de provincie aan de rivier de Merwede in het zuiden en in het westen de Noord, in de Alblasserwaard. De rivieren waren belangrijk voor het vervoer, de visvangst en later de industriële werkgelegenheid zoals de scheepsbouw. Papendrecht werd voor het eerst genoemd in een document uit 1105.
Tot 1816 was Papendrecht in het bezit van adellijke families. In 2005 vierde de gemeente haar 900/jarig bestaan. Papendrecht is een van de Drechtsteden.

De vlag van de gemeente werd op 30 januari 1985 vastgesteld.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren blauw - geel - blauw. De kleuren komen uit het gemeentewapen.
Het gemeentewapen werd op 24 juli 1816 toegekend. Op een blauw schild staan drie windmolens; een trasmolen, een korenmolen en een poldermolen. Molens hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de gemeente.
Wanneer het wapen is ontstaan is niet bekend.

PIJNACKER-NOOTDORP.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp ligt ongeveer in het midden van de provincie.
De gemeente kent drie woonkernen en twee buurtschappen.
De beide voormalige gemeenten liggen in een veenland gebied.

De vlag van de huidige gemeente werd op 27 april 2002 vastgesteld.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren blauw - geel - blauw. In de beide blauwe banen staat een geel gekleurde kronkelende slang afgebeeld. De vlag is afgeleid van het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 9 november 2001 toegekend. Het schild heeft een blauw veld en wordt door midden gedeeld door een verticale gouden balk. In de blauwe velden staan ieder een gouden kronkelende gouden slang. De balk komt uit het wapen van Pijnacker en de slangen uit het wapen van Nootdorp. Het schild wordt gedekt door een gouden kroon met tien parels met daarop drie parels, een antieke gravenkroon. Alleen het oude wapen van Pijnacker voerde een kroon.

RIDDERKERK.

De gemeente Ridderkerk ligt in het zuidoosten van de provincie.
De naam van de gemeente is afkomstig van Riederkercke gelegen in de Riedenwaard, waarbij ried verwijst naar het oudnederfrankische woord voor riet.
Het gebied van de gemeente werd in de 12e eeuw voor het eerst bedijkt.

De vlag van de gemeente werd op 1 februari 1957 vastgesteld.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren wit en groen.
De kleuren zijn afgeleid van het wapen.
het wapen van de gemeente werd op 24 juli 1816 vastgesteld. Het schild heeft een groen veld met daarop afgebeeld in het zilver Sint Joris in strijd met de draak. De oorsprong van het wapen ligt in de tijd dat Ridderkerk nog een heerlijkheid was met een kerk genaamd Riederkerk, welke Sint Joris als schutspatroon had.

RIJSWIJK.

De gemeente Rijswijk ligt tegen de zuidkant van Den Haag en aan de noordkant van Delft.
Rijswijk is in het verleden gebouwd in het Hollandse kustgebied dat tot de rivierendelta behoorde.

De vlag van de gemeente werd op 30 september 1952 aangenomen.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren blauw - geel - blauw.
De kleuren van de vlag zijn afgeleid uit het wapen van de gemeente.
Het wapen van de gemeente werd op 24 juli 1816 toegekend. Het schild heeft een blauw veld met daarop afgebeeld twee wilgentakken (rijshout) in het goud.
De schilddragers zijn twee aanziende bruine leeuwen staande op een groene arabesk.

ROTTERDAM.

De stad Rotterdam ligt in het zuiden van de provincie gelegen aan de Nieuwe Maas, maar strekt zich uit als gemeente langs de Nieuwe Waterweg tot aan de kust van de Noordzee.
Rotterdam dankt haar naam aan de dam in de rivier de Rotte. en verkreeg in 1340 stadrechten.
De haven is de grootste van Europa en de tweede van de wereld na Singapore. Het havengebied strekt zich 40 kilometer uit langs de Nieuwe Waterweg. De havens, opslagruimten, scheepswerven en terminals zijn met de jaren verplaatst naar de Maasvlakte en zo uit de binnenstad verdwenen.
Rotterdam was de eerste Nederlandse stad die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 door Duitse bommenwerpers werd gebombardeerd, en verlood haar historische binnenstad.


De vlag van de gemeente werd op 10 februari 1949 aangenomen.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren groen - wit - groen.
De kleuren zijn afgeleid van het gemeentewapen.
Het groen verwijst naar het Hof van Wena, een voormalig kasteel, en het wit staat symbool voor de Rotte. Schepen met als thuishaven Rotterdam voerden op zee deze vlag en één of twee masten, met vaak in de witte baan het logo van de rederij.
Volgens overlevering zou het wapen van Rotterdam zijn toegekend door graaf Willem III van Holland als dank voor de steun in zijn strijd tegen Vlaanderen in 1304.
Het schild is horizontaal in twee helften gedeeld: het bovenste deel in vier kwartieren met een gouden veld met daarop  een zwarte, een rode, een zwarte en een rode gaande leeuw. De zwarte leeuwen met rode tong en nagels en de rode met blauwe tong en nagels. De twee rode leeuwen zouden Hollandse leeuwen zijn en de zwarte Vlaamse leeuwen, die tezamen het wapen van Henegouwen vormen, volgens overlevering. Zeker staat vast dat de leeuwen voorkomen in een zegel van de stad uit 1351.
De onderste helft van het schild heeft drie verticale banen in de kleuren groen - zilver - groen, zoals beschreven bij de vlag. Het schild wordt gedekt door een vijfbladige gouden kroon.
Schilddragers zijn twee gouden klimmende leeuwen met rode tong en zilveren nagels staande op een grond van gemetselde stenen boven een groene rand en golvend water, met hierop een lint met de spreuk 'Sterker door strijd' toegekend door koningin Wilhelmina na het einde van de WO-II. Voor die tijd had de stad de spreuk in het Latijn; "Navigare necesse est". (Het is noodzakelijk om te zeilen).

SCHIEDAM.

De gemeente Schiedam ligt tussen Rotterdam en Vlaardingen, oorspronkelijk aan de Schie en later ook aan de Nieuwe Maas.
Schiedam staat wereldwijd bekend als 'jeneverstad'. De jeneverindustrie gaf de stad de bijnaam 'Zwart Nazareth'. De binnenstad heeft historische havens en de hoogste windmolens ter wereld, waarvan er nog zeven bestaan. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de 13e eeuw toen nabij de monding van de Schie een dam werd aangelegd. De stad kreeg in 1275 stadsrechten. 


De vlag van de gemeente werd op 23 maart 1962 bevestigd.
De vlag heeft zes horizontale banen, om en om in de kleuren geel - zwart.
De vlag werd door de schepen uit Schiedam gevoerd in de 19e eeuw op zee. De vlag bestaat reeds sinds 3 maart 1857. 
De kleuren van de vlag zijn afgeleid van het wapen van de gemeente. Het wapen  werd op 24 juli 1816 aan de gemeente toegekend. Op een gouden schild staat een naar links klimmende zwarte leeuw, de leeuw van Henegouwen. Van linksboven naar rechtsonder loop een balk met 11 rode en witte blokken.
De betekenis van deze balk is niet bekend. Het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee keer drie parels, de oude Franse markiezenkroon.

SLIEDRECHT.

De gemeente Sliedrecht is gelegen aan de Beneden-Merwede, en is een van de zogenaamde Drechtsteden.
Sliedrecht staat bekend om de vele grote baggerbedrijven die er vandaan komen. Het baggeren valt historisch te verklaren, daar men eeuwen lang een strijd voerde tegen het water. Bekendheid als "baggerdorp" verwierf het pas na de opkomst van de stoommachine. Grote baggerbedrijven uit Sliedrecht werken wereldwijd aan projecten.

De vlag van de gemeente werd op 11 augustus 1958 aangenomen.
De vlag is een kopie van het gemeentewapen, een geel veld met daarop een zwart Bourgondisch kruis.
Het wapen van de gemeente werd op 23 augustus 1961 toegekend. Het schild heeft een veld van goud met daarop van hoek tot hoek een zwart Bourgondisch kruis. Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie van Lockhorst, vernoemd naar het kasteel bij Leusden. Het schild wordt gedekt door een gouden driebladige kroon met twee parels.

TEYLINGEN.

De gemeente Teylingen is gelegen ten noorden van de Bollenstreek en in het oosten grenzend aan de provincie Noord-Holland.
De huidige gemeente is ontstaan door samenvoeging van drie voormalige gemeenten.
De naam is afgeleid van Slot Teylingen, een ruïne in het buurtschap Teylingen in Voorhout.

De vlag van de gemeente werd op 9 juli 2009 vastgesteld.
De vlag is een weergave van het gemeentewapen.
Het gemeentewapen werd op 18 maart 2008 aan de gemeente toegekend.
Op een veld van goud staat een klimmende rode leeuw met blauwe tong en nagels naar links gaand.
Over de leeuw staat een barensteel afgebeeld in het zilver uit het wapen van Langerak. Het wapen is afgeleid van de familie van Teylingen. Schilddragers zijn twee gouden aanziende klimmende leeuwen met rode tong en nagels staande op een rechte grond. Het schild wordt gedekt door een gouden vijfbladige kroon.




                    Zie vervolg: PROVINCIE ZUID-HOLLAND. GEMEENTELIJKE VLAGGEN -                                                                      WAPENEMBLEMEN. (DEEL 5).










Geen opmerkingen:

Een reactie posten