VLAG EN WAPEN
VERTEGENWOORDIGEN EEN LAND,
EEN PROVINCIE OF EEN GEMEENTE.
PROVINCIE NOORD-BRABANT. (DEEL 5)
REUSEL-DE MIERDEN.
De gemeente bestaat uit vier woonkernen en is op een hoogte van 30 meter boven NAP gelegen.
De vlag is het evenbeeld van het gemeentewapen.
Het gemeentewapen werd op 2 juli 1998 toegekend.
Vlag en wapen hebben beide een blauw veld met daarop in de linkerbovenhoek een gouden zon met stralen en wolken, en in het midden een gouden korenschoof. De korenschoof is afkomstig uit het wapen van Reusel en de zon en wolken uit het wapen van Hooge en Lage Mierde.
ROOSENDAAL.
Buiten de stad Roosendaal bestaat de gemeente uit vijf dorpen.
De vlag van de gemeente werd op26 februari 1998 vastgesteld. Het is een voortzetting van de vlag van de stad Roosendaal en Nispen.
Het veld van de vlag is rechtsgeschuind in de kleuren zwart - wit - rood.
In het midden van de witte baan staan boven elkaar drie rode rozen. De vlag is opgebouwd uit elementen van het wapen van Roosendaal en Nispen. Het wapen van de gemeente werd op 2 juli 1998 toegekend. Het heeft een schild van zilver met daarop boven twee en onder één rode roos. In het midden een hartschild van zilver met daarop afgebeeld een zwarte klimmende leeuw met rode tong en nagels, van het geslacht van Nispen.
het wapen met de drie rozen werd in 1579 door de schepenbank Roosendaal gebruikt.
RUCPHEN.
De huidige gemeente bestaat uit vijf woonkernen.
De naam van de gemeente, voorheen "Rukfen", zou zijn samengesteld uit rug (lange hoogte) of ruig, en ven of veen.
De vlag heeft drie gelijke horizontale banen in de kleuren groen - donkerrood - zwart.
Aan de hijszijde staan vijf maliën (ruiten) in het wit die tezamen een kruis vormen.
Kleuren en afbeelding zijn afkomstig van het gemeentewapen. het wapen van de gemeente werd op 1 december 1987 toegekend.
Het schild is verdeeld in vier kwartieren: in het eerste kwartier op een gouden veld staan drie verticaal rode banen voorkomend in de wapens van al de voormalige gemeenten, in het tweede kwartier op een zwart veld een gouden klimmende leeuw naar links gaande en met rode tong en nagels , zo ook in het vierde kwartier maar dan naar rechts gaande, uit de wapens van de voormalige gemeenten, In het derde kwartier op een groen veld drie gouden maliën ook voorkomend in de wapens van de voormalige gemeenten. het schild wordt gedekt door een gouden driebladige kroon met twee parels.
SINT ANTHONIUS.
De gemeente Sint Anthonius ligt in het noordoosten van de provincie en grenst in het zuiden aan de provincie Limburg.
Met ingang van 1 januari 2022 wordt de gemeente opgeheven en gaat deel uit maken van de gemeente Land van Cuijk.
De gemeente heette voorheen Oelbroeck een eeuwenoud dorp waarvan de kerk reeds in 1477 bestond.
Het dorp lag in de Romeinse tijd aan de "heerbaan" van Nijmegen (Noviomagus) naar Maastricht (Mosea Traectum), kruiste bij Cuijk (Ceuclum) via een houten brug de Maas, om vandaar naar Blerick (Bl;ariacum) te gaan.
De vlag heeft een groen veld met in het midden een taukruis (dat eruit ziet als de letter T).
Dit is het symbool van de heilige Anthonius Abt.
Het wapen van de gemeente werd op 27 september 1994 verleend aan de op 1 januari opgerichte gemeente.
Het schild heeft een groen veld met daarop in het goud afgebeeld de heilige Sint Anthonius in een pij met kap en scapullier, houdende in de rechterhand een evangelieboek en in de linker hand een tauvormige kruk. Achter hem het huisvarken.
SINT MICHELSGESTEL.
De gemeente bestaat uit vier woonkernen en achtentwintig gehuchten.
De gemeente ligt op een hoogte van vijf meter boven NAP.
De hoofdplaats is Sint Michelsgestel.
De vlag en het wapen van de gemeente hebben dezelfde afbeelding.
Het veld van de vlag en het wapen is gevierendeeld in blauw en zilver en over alles heen een kruis van het een in het ander.
Het wapen, het derde, werd op 29 mei 1997 vastgesteld. het schild wordt gedekt door een gouden driebladige kroon met twee parels.
SOMEREN.
De huidige gemeente bestaat uit twee grote kernen Someren en Lierop.
Aan de oostelijke zijde wordt de gemeente begrenst door de Zuid-Willemsvaart.
De vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren wit - zwart - geel. Aan de hijszijde staat in iedere baan een rood molenijzer. Aan de uitwaaizijde staat een oranje klimmende leeuw met rode tong en nagels naar de hijszijde gericht.
De kleuren van de vlag zijn ontleend uit de wapens Someren en Peelland. De molenijzers uit de wapens van Lierop en Peelland.
Het wapen van de gemeente werd op 26 juni 1997 toegekend en is het tweede wapen.
Het wapen van de gemeente is in vieren gedeeld; in het eerste en derde kwartier op een zwart veld staat een klimmende gouden leeuw met rode tong en nagels, uit het wapen van Jan III hertog van Brabant-Limburg. In het tweede en vierde kwartier op een zilver veld drie rode molenijzers, twee boven en één onder, uit het wapen van Lierop. Het schild wordt gedekt door een driebladige gouden kroon met twee parels.
SON EN BREUGEL.
De gemeente maakt deel uit van het Metropoolregio Eindhoven.
Volgens archeologische vondsten zou het gebied reeds in de Oude Steentijd (12.000 - 10.000 v.Chr.) bewoond zijn geweest.
De vlag heeft een geel veld met daarop twee verticaal staande blauwe ruiten. In het ruit aan de hijszijde staat de zon afgebeeld. De zon komt uit het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 16 juli 1817 toegekend. het schild heeft een blauw veld met daarop de zon afgebeeld omgeven door stralen, in het goud.
STEENBERGEN.
De gemeente Steenbergen is gelegen in het westen van de provincie grenzend aan de provincie Zuid-Holland.
De huidige gemeente bestaat uit vijf woonkernen.
De hoofdplaats is Steenbergen en verkreeg in de 113e eeuw stadsrechten.
Het veld van de vlag wordt kruisgewijs gevierendeeld door een rood kruis dat door een witte rand is omgeven. De overige vakken hebben. de kleuren groen - geel - blauw - geel.
Het schuine kruis komt uit de wapens van Dinteloord en Prinsenland en de overige kleuren uit het wapen van Nieuw-Vossemeer.
Het wapen van de gemeente werd als zodanig erkend sinds 16 juli 1817. het huidige wapen werd op 30 oktober 1997 aangenomen. Op een schild van goud een rood Andreaskruis met onderin drie groene bergen. het schild wordt gedragen door twee zeemeerminnen in natuurlijke kleuren, bruin haar, en rode rok. De linker meermin heeft een kam in haar hand en de rechter een spiegel. Het geheel staat op een golvende ondergrond van water. Het schild wordt gedekt door en gouden band met daaromheen een parelsnoer, een baronnenkroon.
TILBURG.
De huidige gemeente bestaat vier woonkernen.
Tilburg maakt deel uit van stedelijk netwerk BrabantStad.
De vlag symboliseert de samenvoeging van de drie gemeenten Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout.
De vlag heeft drie banen blauw, geel en blauw, waarvan de breedte gelijk is aan 1/3 van de hoogte van de vlag, verdeeld in drie blokken geel, blauw en geel. De kleuren zijn ontleend aan het gemeentewapen. Het wapen van de gemeente werd op 22 augustus 1930 toegekend. Het tweede wapen is een kopie van het eerste wapen uit 1817. Op een blauw veld staan in het goud drie burchten met op de top van ieder dak een gouden banier. De afbeelding is afkomstig van een zegel uit 1711.
UDEN.
De gemeente Uden ligt in het noordoosten van de provincie en is gelegen in de Peelrand en de Peelkern.
De hoofdplaats is Uden.
De huidige gemeente bestaat uit drie woonkernen, en vierentwintig buurtschappen.
Bij Volkel is een militaire luchtbasis gelegen van de Koninklijke Luchtmacht.
het veld word verticaal in tweeën gedeeld in de verhouding 1:2 in de kleuren geel en blauw.
Het wapen van de gemeente is in gebruik sinds 16 juni 1817, maar het stamt uit de 14e eeuw. Het is een zogenaamde verminkte versie van het wapen van Kleef.
Op een blauw veld staan acht gekruiste stokken aan weerszijden voorzien van een Franse lelie. In het midden een raster met elf banen. beide in het goud.
VALKENSWAARD.
De gemeente had in de 19e en 20e eeuw een groot aantal sigarenfabrieken.
De gemeente ligt aan de rivier de Dommel.
In Dommel is de Dommelsche bierbrouwerij gelegen.
Het veld heeft twee gelijke horizontale banen in de kleuren blauw en geel.
De kleuren zijn afgeleid van het gemeentewapen.
het wapen van de gemeente werd op 10 februari 1954 toegekend. het huidige wapen is zo goed als gelijk als het wapen van 28 september 1819.
Op een blauw veld staat in het goud Sint Nicolaas met in zijn rechterhand een kromstaf en met zijn linker hand beschermend boven drie kleine kinderen staande op de rand van een kuip. Deze afbeelding komt uit een legende rond de heiligman.
VELDHOVEN.
Het westen en zuiden van de gemeente hebben nog een agrarisch landschap, waarin zich de beekdalen van de Run, de Gender, de Poelenloop en de Bruggenrijt zijn gelegen.
In de gemeente ligt het burgervliegveld Veldhoven.
Het blauwe veld heeft boven een onder een rood-wit geblokte rand, afgeleid van de vlag van Brabant.
Midden in het blauwe veld staat een gestileerde versie van het gemeentewapen in rood en wit.
Het wapen van de gemeente werd op 3 juli 1969 verleend. Het schild heeft bovenin een gouden baar met daarin afgebeeld drie zwarte ruiten die vier oude dorpen symboliseren. Het onderste deel van het schild is gevierendeeld; twee zwarte velden met een gouden klimmende leeuw met rode tong en nagels, en twee zilveren velden met een klimmende rode leeuw. Al de leeuwen zijn naar links gericht en zijn afkomstig uit het oude wapen van Oerle.
Het heeft gelijkenis met het wapen van Jan III van Brabant.
VUGHT.
De huidige gemeente bestaat uit drie woonkernen.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren blauw en geel.
Op de blauwe baan staat op 1/3 van de lengte een gele klimmende leeuw met rode tong en nagels afgebeeld kijkend naar links. Op de onderste gele baan op 1/3 van de vlag lengte een rode sleutel met de baard naar rechts gekeerd. Kleuren en afbeeldingen komen uit het gemeentewapen.
Het wapen van de gemeente werd op 19 maart 2001 vastgesteld. het wapen is horizontaal in tweeën gedeeld, waarvan de bovenste helft weer verticaal in tweeën. Linksboven in een zwart veld staat een gouden klimmende Brabantse leeuw met rode tong en nagels afgebeeld, uit het wapen van de provincie.
Rechtsboven op een veld van goud een rode sleutel met de baard naar rechts gekeerd, uit het oude wapen van Vught (daarin staat de baard naar links gekeerd). In de onderste helft op een blauw veld staan twee kerken afgebeeld in het goud, voorstellende de Sint Lambertuskerk en de Sint Pieterskerk.
WAALRE.
De huidige gemeente bestaat uit negen woonkernen.
Waalre profileert zich als groene woongemeente met de slogan "Waalre Groenfontein".
De vlag heeft drie horizontale banen in verhouding 3:1:3, in de kleuren blauw - geel - rood.
Linksboven in de blauwe aan de hijszijde staat in het geel een eikel afgebeeld.
De eikel komt uit het wapen van Aalst en de kleuren uit het voormalige wapen van Waalre en Aalst. Het wapen van Waalre werd op 30 januari 1960 toegekend. Het is het derde wapen van de gemeente. Een schild van goud wordt doormidden gesneden door een rode baan met daarop drie merletten in het wit van de familie van Cuijk. Boven de rode baan staat een hoorn afbeeld in het rood met zilverenbeslag, uit het wapen van Horne. Onder in het schild staat een rode Franse lelie afgebeeld van de familie van Rotselear. Het schild wordt vastgehouden door de er achter geplaatste heilige Willebrord.
WAALWIJK.
De gemeente maakt deel uit van de Langstraat.
De huidige gemeente bestaat uit drie woonplaatsen.
De vlag heeft vijf gelijke verticale banen in de kleuren rood - geel - zwart - geel - rood.
In het midden van de zwarte baan staat een gele gestileerde eikenboom afgebeeld.
De kleuren komen voor in het wapen van Waalwijk.
Het wapen van Waalwijk is sinds 16 juli 1817 in licht gewijzigde vorm het gemeentelijke wapen.
Aan de takken van een eikenboom met uitgroeiende wortels hangt aan een rood lint het wapenschild.
Het schild is in vier kwartieren ingedeeld; in het eerste en derde kwartier op een zwart veld staat een gouden klimmende leeuw met rode tong en nagels, de leeuw van Brabant.
In het tweede en vierde kwartier op een veld van zilver staat een klimmende rode leeuws met dubbele staart, de leeuw van Limburg.
WOENSDRECHT.
De gemeente Woensdrecht is gelegen in het zuidwesten van de provincie, grenzend in het westen aan de provincie Zeeland en in het zuiden aan de rivier de Schelde en België.
De huidige gemeente bestaat uit vijf woonplaatsen.
De lettergreep 'woens' uit de naam Woensdrecht is naar het zich laat aanzien afkomstig van de oppergod Wodan uit de Gemaanse mythologie. De lettergreep 'drecht' duidt op een doorwaadbare plek of oversteekplaats in de rivier de Schelde.
De vlag van de gemeente werd voor het eerst op 14 november 1963 vastgesteld en op 1 januari 1997 na de fusie opnieuw.
De vlag heeft aan de hijszijde een groene baan in verhouding van 1:3 van de vlaglengte. Aan de uitwaaizijde een geel veld met drie blauwe banen in de verhouding 12;2:5:2:5:12.
De kleuren groen en geel zijn ontleend aan het gemeentewapen. De drie blauwe banen staan symbool voor de Ooster- en Westerschelde en de voorheen bestaande doorvaart het Kreekrak, waaraan Woensdrecht haar bestaan te danken heeft.
Het wapen van de gemeente werd op 19 december 1963 toegekend. Het schild is verticaal in tweeën gedeeld en de rechter helft horizontaal in tweeën, waarvan het bovenste veld weer verticaal in tweeën.
In de linker helft op een rood veld staat in het zilver een Lieve Vrouwe houden op haar rechterarm het Christenkind, dat een wereldbol draagt. De beide velden rechtsboven tonen op de linkse op een zwart veld een klimmende gouden leeuw met rode tong en nagels en op het rechtse deel drie gouden verticale lijnen op een rood veld. Onder in de rechter helft op een groen veld drie zilveren ruiten.
De gehele rechterzijde komt uit wapens van voormalige gemeenten. De linker helft uit het wapen van Ossendrecht.
ZUNDERT.
De gemeente Zundert is gelegen in het zuidwesten van de provincie en is gedeeltelijk omringt door België.
De huidige gemeente bestaat uit vijf woonkernen.
Door de gemeente stromen de Aa of Weerijs, de Kleine Beek, de Moersloot, de Raamloop en de Bijloop.
De naam Zundert kwam reeds voor in een akte uit 1157.
De gemeente kent veel boomteelt en aardbeienteelt.
De vlag heeft aan de hijszijde een keper met een groen veld met daarin een witte Franse lelie. De overige banen zijn horizontaal en gelijk van hoogte in de kleuren wit en rood.
De Franse lelie en de keper zijn afkomstig uit het wapen van Zundert. Het wapen van de gemeente werd op 20 juni 2000 toegekend. Op een schild van zilver staat in het midden een groene keper met de punt naar boven. Aan weerszijden van de punt staat een rode Franse lelie. Onder de keper staat in het rood het Jeruzalemkruis. Het schild wordt gedragen door twee gouden klimmende leeuwen met rode tong en nagels, staande op een rechte grond. het schild wordt gedekt door een gouden kroon met twee balderen met daartussen twee maal drie parels. Het Jeruzalemkruis is vermoedelijk onder invloed van het plaatselijk schuttersgilde ontstaan.
Zie vervolg: PROVINCIE ZUID-HOLLAND. GEMEENTELIJKE VLAGGEN - WAPENEMBLEMEN.(DEEL 1)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten