donderdag 7 juli 2016

HJORTSPRINGBOOT. WAT IS DAT?


EEN VAARTUIG UIT DE BRONSTIJD.

HJORTSPRINGBOOT OF ALSBOOT.

Het is een prehistorische boot uit de 2e eeuw v.Chr. en werd ontdekt in 1992 nabij de Hjortspringboerderij op het Deense eiland Als. Daarom wordt dit vaartuig ook Alsboot genoemd.

De boot is overnaads gebouwd uit vijf planken die aan elkaar genaaid werden.
Aan de koppen eindigen de planken tegen een brede stevenplank.
De vlakplank is strikt genomen een uitgeholde boomstam die aan de uiteinden in een V-vorm gehakt is om in een massief stuk te eindigen.

De bovenste plank heeft een dikkere rand, die als dolboord dient doet.
Aan de binnenkant van de planken is een aantal klampen in het weggehakte hout uitgespaard. Aan deze klampen werden de spanten genaaid die uit gebogen takken van de hazelaar bestaan.
De uiteinden ervan zitten door gaten die in de kop van de doft zijn gemaakt. De doften zijn bewerkt zodat aan iedere bovenzijde een plat zitvlak voor de peddelaar aanwezig is.
Even boven het vlak zijn de spanten nog door een horizontale dwarsbalk gestoken.
De doften zijn verder nog ondersteund door twee stijlen, in de koppen één, die op de spanten steunen. De romp heeft slechts een lichte zeeg.
De romp van de boot is afgesloten door verticale stevens die ingegrepen zijn  tussen het uitstekende deel van de op deze plaats massieve kielbalk en het eveneens ver buiten het vaartuig uitstekende, verlengde dolboord.
De juiste lengte en vorm van deze uitstekende delen zijn niet met zekerheid bekend daar ze niet terug gevonden zijn.
Op enige afstand van de steven staat nog een verticale stijl als een tweede steven.


De Hjortspringboot is vermoedelijk een in hout uitgevoerde versie van een oudere huidboot van het soort van de umiak. Zij is het oudste houten vaartuig dat in Scandinavië bekend is en wordt bewaard in het Nationalmuseum te Kopenhagen.
De afmetingen zijn ; lengte 13,3 meter en breedte 1,92 meter..
tegenwoordig wordt het vaartuig nagebouwd door liefhebbers die er onderling weer wedstrijden mee houden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten