dinsdag 14 juni 2016

NEDERLANDSE PROVINCIE HOOFDSTEDEN. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


NEDERLANDSE PROVINCIE

HOOFDSTEDEN. (2)

VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN.



PROVINCIE FLEVOLAND

MET DE HOOFDSTAD LELYSTAD.



VLAG VAN DE LELYSTAD.

De vlag van Lelystad is tegelijkertijd in gebruik genomen als het wapen.
De vlag wordt als volgt beschreven: Het doek is prinsengeel, op de denkbeeldige scheiding van broeking en vlucht in het midden een kobaltblauwe, op één punt staande zeshoek, waarop een witte lelie die deze zeshoek volledig vult, ingesloten van boven en aan de onderzijde rakend, vier kobaltblauwe, kloksgewijs rondgaand geplaatste en met één poot tot de vlagzijde rakend verlengde hoeken.
De zeshoek komt voor in het wapen van Lelystad en staat voor de betonblokken die de dijken van Flevoland vormen. De lelie komt uit het wapen van Ir. Lelie. De Lelie komt ook voor in de vlag van Flevoland. het geel staat voor de dijken en het blauw voor het water.


WAPEN VAN LELYSTAD.


Het wapen is bij Koninklijk Besluit op 11 september 1079 toegekend aan de gemeente Lelystad.
Het schild is de vorm van de dijken die de stad beschermen tegen het water uit het Markermeer. De dijken zijn aan de voet verstevigd met zeshoekige basaltblokken en die vormen het patroon op het schild. Deze bescherming is zeer kostbaar en daarom is het schild van goud.
In het midden van het schild het wapen van Ir. Lely, waarnaar de stad is vernoemd.
De schilddragers zijn zeeleeuwen, zij geven weer dat het land eerst water was. Hun staarten zijn zilverkleurig en vinnen en tong zijn rood.
Het schild is gedekt met een gravenkroon van drie bladeren en twee parels.

PROVINCIE GELDERLAND

MET DE HOOFDSTAD ARNHEM.




VLAG VAN ARNHEM.

De vlag van Arnhem is een twee kleur met twee horizontale banen; wit en blauw.
Aan de hijszijde van de vlag staat een twee koppige arend afgebeeld die in de witte baan blauw van kleur is en in de blauwe baan wit. Deze arend komt ook voor in het wapen van de stad.
Over de oorsprong van de vlag en de kleuren is niets bekend.



WAPEN VAN ARNHEM.

 Het wapen van Arnhem werd op 20 juli 1816 aan de gemeente toegekend. het wordt als volgt omschreven: "Van lazuur beladen met een dubbele arend van zilver, gebekt en geklauwd van goud. Het wapen gedekt met een kroon van goud met vijf fleurons (bladeren) en vastgehouden van weerskanten door een staande leeuw".
De leeuwen hebben een natuurlijke kleur en kijken de toeschouwer aan. Wapen en wapendragers staan op twee samenkomende groene takken.
Zegels uit 1281 vertonen reeds een twee koppige adelaar, die in de 17e eeuw in het wapen kwam te staan. het wapen is vermoedelijk afgeleid van het wapen van familie Van Arnhem.


PROVINCIE UTRECHT

MET DE HOOFDSTAD STAD UTRECHT.




VLAG VAN UTRECHT.

De vlag van Utrecht kent een oude geschiedenis en is samengesteld uit twee driehoekige wimpels die door de lokale schutterijen werden gevoerd. Deze schutterijen dienden voor de verdediging van de stad.
Door samenvoegen van de twee wimpels is de huidige vlag van de stad ontstaan.
Op oude stadsvlaggen was vaak in het witte deel van de vlag de schutspatroon van de stad, Sint Maarten. afgebeeld. In de 16e eeuw verdween deze afbeelding in de vlag.

WAPEN VAN DE STAD UTRECHT. 


Het wapen van de stad Utrecht werd op 10 juni 1818 opnieuw bevestigd door de Hoge Raad van Adel. Het wapen kwam reeds in 1529 voor op stadszegels, maar pad in 1818 werd de kroon er aan toegevoegd. De geschiedenis van het wapen gaat terug naar de middeleeuwen toen in 1122 de stad stadsrechten kreeg.
Het wapenschild heeft de zelfde kleuren als de vlag en is ontstaan uit de twee driehoekige wimpels van de schutterij.
Het wapen wordt gedekt door een kroon met vijf bladeren voorzien van parels. De schilddragers zij twee gouden staande leeuwen met een rode tong.


PROVINCIE NOORD-HOLLAND

MET DE HOOFDSTAD HAARLEM.



VLAG VAN HAARLEM.

De vlag van Haarlem bestaat uit een rood veld met aan de hijszijde de afbeelding van een zilveren zwaard met daarboven een wit kruis en aan beide zijden twee zes puntige sterren.
De vlag komt ook voor in het wapen van Haarlem.





WAPEN VAN HAARLEM.


Het wapen van Haarlem is op 15 februari 1974 toegekend bij een Koninklijk besluit.
Op het rode wapen schild komen de zelfde afbeeldingen voor als in de vlag.  het wapen wordt als volgt omschreven: "In keel een zwaard van zilver met een gevest van goud, vergezeld boven van een verkort breedarmig kruis en aan beide zijden twee zespuntige sterren boven elkaar, alles van zilver.
Het schild is gedekt met een kroon van vijf bladeren van goud, waarachter een afgeknotte dorre boom van sabel (zwart) oprijst, waarin twee gouden klokken hangen.
De schilddragers zijn twee gouden leeuwen met een rode tong en nagels staande op een zilveren lint met de wapen spreuk in Latijnse letters 'Vicit vim virtus' ("Moed heeft het geweld overwonnen").
Vroeger waren de schilddragers twee herten die toen leefden in het Haarlemmerhout. De dorre boom verwijst ook naar het Haarlemmerhout. De kroon is een markiezenkroon (gravenkroon).
De twee klokken, Damiaatjes, in de boom gaan terug naar de Vijfde Kruistocht  toen in 1215 Paus Innocentius III opriep Jeruzalem te veroveren op de moslims. Onder aanvoering van Graaf Willem I van Holland gingen Haarlemmer troepen scheeps en wisten bij de strijd om het bastion bij Damiate in de monding van de Nijl de ketting te doorbreken die de doorgang blokkeerde in 1218.
Het zilveren zwaard werd aan een Haarlemse ridder toegekend door Keizer Frederik II en het kruis van de patriarch van Jeruzalem vanwege de verdiensten van de stad tijdens de Vijfde Kruistocht.



                             Zie vervolg: NEDERLANDSE PROVINCIE HOOFDSTEDEN.
                                       VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten