zaterdag 21 november 2015

V.S. VAN AMERIKA. VLAGGEN, ZEGELS EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 5)

VERENIGDE STATEN VAN

AMERIKA. (5)
MICHIGAN. (MI)

De naam komt van het Michigama "Groot water" en komt uit de Ojibwe-taal. De bijnaam van de staat is: "Wolverine state", vrij vertaald "veelvraat-staat".De staat heeft een oppervlakte van 250.941 km², waarvan 41,3% water. De staat bestaat in feite uit twee schiereilanden om sloten door de Grote Meren; het Huronmeer, Bovenmeer, Michiganmeer en Eriemeer.   Het noordelijke schiereiland grenst aan Wisconsin en het zuidelijke schiereiland grenst aan Indiana en Ohio. Het eiland Royale in het Bovenmeer behoort ook tot de staat Michigan.
De hoofdstad is Lansing en de grootste stad is Detroit.
Het huidige gebied stond onder controle van Frankrijk maar ging in 1763 definitief over naar de Britten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos de staat de zijde van de Unie.

VLAG VAN MICHIGAN.


De vlag van Michgan heeft een donkerblauw veld met in het midden het wapen van de staat.
De vlag is in gebruik sinds 1 augustus 1911. Het is de derde vlag sinds 1836.
Zie verdere verklaring; het zegel van Michigan.ZEGEL VAN MICHIGAN.  

In het zegel van de staat Michigan staat het wapen van de staat afgebeeld op een lichtblauw veld met een rode ring waarin de tekst staat: "The great seal of the state of Michigan.
Op het donkerblauwe schild de opkomende zon boven het meer en een schiereiland. Op het schiereiland een man met een geweer met lange loop en opgeheven hand. het vertegenwoordigt de vrede en de mogelijkheid tot zelfverdediging van de rechten.
Het schild wordt gedragen door twee elanden. De adelaar boven het schild symboliseert de V.S.
Het zegel is voorzien van drie motto's:
Op het rode lint: "E Pluribus Unum" ("Uit velen, een").
Op het schild: "Tuedor" ("Ik zal verdedigen").
Op het witte lint: "Si Quaeris Peninsulam Amoenam Circumspice" ("Als je op zoek bent naar een monument kijk dan om u heen").
Het zegel werd op 22 juni 1835 goedgekeurd ( ook de Romeinse cijfers onderin de rode cirkel).Het huidige wapen (links) voorkomende op het zegel en het eerste wapen van de staat Michigan (rechts). 

MINNESOTA. (MN)

`De naam komt van het Sioux-woord "hemelkleurig water". De bijnaam van de staat is; "North star state".
De staat heeft een oppervlakte van 225.365 km², waarvan 8,4% water. De hoofdstad is Saint Paul en de grootste stad is Minneapolis. De steden liggen tegenover elkaar aan de rivier de Mississippi en worden zodoende ook wel de "Twin Cities" (Tweelingsteden) genoemd.
Minnesota wordt omringt door : (met de klok mee) Canada, het Bovenmeer, Wiscosin, Iowa, South Dakota en North Dakota.
De oorspronkelijke bewoners waren de Indianen stammen van de Sioux en de Ojibwe.
Tot midden 18e eeuw was het gebied onder controle van de Fransen en daarna door de Britten.
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos het de zijde van de Unie.
Op 11 mei 1858 werd het officieel de 32e staat van de V.S.

VLAG VAN MINNESOTA.

De vlag van Minnesota heeft een koningsblauw veld met in het midden het zegel van de staat wat duidelijk in kleuren verschild van het huidige zegel.

Het middendeel wordt omringt door een geel-wit-gele cirkelband met daarin de naam van de staat in het rood en negentien sterren in het geel. De sterren symboliseren dat Minnesotoa de 19e staat was die tot de V.S. toetrad, na de dertien originele staten die vochten voor de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. De grootste ster in de top symboliseert de poolster en de staat zelf. 
Midden op het zegel de statelijke bloem; de Cypripedium reginae
(de Koninklijke Vrouwenschoen).
Verder drie jaartallen: 1858 werd Minnesota een Amerikaanse staat, 1819 werd Fort Snelling gebouwd en 1893 werd de eerste vlag aangenomen op een rood lint met in het midden boven de tekst "L'Etoile du nord" (De noordelijke ster).
Verder de afbeelding van de opkomende zon, een jagende indiaan, een landbouwer en het landschap.
Omdat deze vlag te duur was, met aan beide zijden het zegel, om te produceren werd zij in 1957 vervangen. Links het huidige zegel van Minnesota, waarin duidelijk de aanpassing in de kleuren is te zien en rechts het eerste wapen van de staat.MISSISSIPPI.(MS)

De naam vindt haar oorsprong in het Indiaans Measi en Sipu "Lange rivier". De bijnaam van de staat is "Magnolia state".
De staat heeft een oppervlakte van 125.546 km², waarvan 3,2% water.
De staat wordt omringt door: (met de klok mee) Tennessee, Alabama, Caribische Zee, Louisiana en Arkansas. De hoofstad is Jackson wat tevens de grootste stad is.
Mississippi kende veel slaven en koos gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog de zijde van de Confederatie. De staat staat bekend om zijn  rassendiscriminatie in de jaren 1962/63.
Op 10 december 1817 trad de staat toe tot de V.S.


VLAG VAN MISSISSIPPI.


De vlag van Mississippi is een horizontale driekleur blauw-wit-rood met in het linker kanton de oorlogsvlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika. De vlag werd aangenomen op 7 februari 1894.
De oorlogsvlag in het kanton moet een eerbetoon zijn voor de gevallenen tijdens de oorlog, maar is in geheel Amerika zwaar omstreden.
Voor veel Afro-Amerikanen staat deze nog steeds voor rasicme en haat. Er aan nu stemmen op de vlag te veranderen.

ZEGEL VAN MISSISSIPPI.

Links het oude zegel en rechts het nieuwe zegel van de staat Mississippi. Het oude zegel dateert uit 1817.
Het huidige zegel rechts dateert van 1 juni 2014.
In beide zegels staat de adelaar centraal met wijd gespreide vleugels en in zijn klauwen een olijftak en een koker met pijlen.
De olijftak symboliseert een verlangen naar vrede en de koker met pijlen de macht om oorlog te voeren. Op de borst van de adelaar een wapenschild met in het blauwe deel de 13 sterren van de staten die vochten voor de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.
Onder in het huidige zegel werd op verzoek van de "Religious Freedom" op 31 januari 2014 te tekst toegevoegd "In God We Trust".

MISSOURI.(MO)

De staat dankt haar naam naar een stam van de Sioux-Indianen. De bijnaam van de staat is; "Show me state".
De staat heeft een oppervlakte van 180.693 km², waarvan 1,2% aan water. De staat wordt omringt door: (met de klok mee) Iowa, Illinois, Ketucky, Tennesee, Arkansas, Oklahoma, Kansas en Nebraska. De hoofdstad is Jefferson City en de grootste stad Kansas City.
het gebied werd oorspronkelijk door Indianen stammen bewoond. Later kwam het onder het beheer van de Fransen en die lieten er slaven in loodmijnen werken. In het einde van de 18e eeuw werd het gebied gecontroleerd door de Spanjaarden. In 1803 verkochten de Fransen het aan de V.S.
Op 10 augustus 1821 werd Missouri officieel de 24e staat van de V.S.

VLAG VAN MISSOURI.

De vlag van Missouri is een driekleur met horizontale banen rood-wit-blauw. De kleuren zijn afgeleid van de Franse vlag.
In het midden van de vlag staat de zegel van de staat afgebeeld omringt op blauw met 24 witte sterren.
De 24 sterren symboliseren dat Missouri de 24e staat werd van de V.S.  De vlag werd op 23 maart 1913 officieel aangenomen.


ZEGEL VAN MISSOURI.

In het zegel staat het wapen van Missouri. Het wapenschild wordt gedragen door twee beren, welke staan voor kracht en moed.
Op het wapenschild een halve maan wat vertegenwoordigd de nieuwheid van de staat en het potentieel voor groei. Onder de maan een afbeelding van een beer het nationale dier en rechts het wapen van de V.S.
Boven het wapenschild een helm van de staatssoevereiniteit van Missouri en boven de helm 24 sterren van de landen die reeds waren aangesloten bij de Unie. De grootste ster is van de staat zelf.
Om het middelste deel een gele band met de tekst van het motto; "United we stand, Divided we fall" (Gezamenlijke standvastigheid, verdeeld vallen wij).
Op een geel lint de Latijnse tekst; "Salus Populi Suprema Lex Esto" ( Laat de welzijn van het volk de 
hoogste wet zijn).


Links het nieuwe wapen van de staat Missouri en rechts het oude wapen.
Het nieuwe wapen staat zowel op de vlag als op het staats zegel.
MONTANA. (MT)

De naam Montana is vermoedelijk afgeleid van het Spaanse woord voor "berg", montaña.
De bijnaam van de staat is "Treasure state".
De staat heeft een oppervlakte van 381.156 km², waarvan 1% water. De hoofdstad is Helana en de grootste stad is Billings.
Montana grenst aan: (met de klok mee) Canada, North Dakota, South Dakota, Wyoming en Idaho.
Het gebied werd vroeger bewoond door Indianen stammen. Het was lange tijd in Franse handen.
Later kwam het gebied in Engelse handen en op 8 november 1889 werd Montana officieel de 41e staat van de V.S.
De indianen in het gebied hebben zich lang verzet tegen de kolonisten die hun land innamen. bekend is de slag bij Little Bighorn op 25 juli 1876, waarbij generaal George Armstrong Custer sneuvelde.

VLAG VAN MONTANA.

De vlag van Montana heeft een blauw veld met bovenin in het geel de naam van de staat en eronder de afbeelding van het zegel van de staat.
De vlag werd aangenomen op 7 september 1905.

ZEGEL VAN MONTANA.


Op het zegel staan een ploeg, een pikhouweel en een schep op een stuk land. Op de achtergrond de Great Falls in de Missouri-rivier met de bergen en de bosssen
Onder in het zegel een lint met de tekst: "Oro y plata". Het Spaans voor goud en zilver. het zegel werd aangenomen in 1865
Rechts het oude wapenschild van Montana. Toen het in gebied in 1889 een staat werd, besloot men deze zelfde afbeeldingen in het zegel te gebruiken.

NEBRASKA. (NE)

De Nabraska komt van de Omaha-Indianen die de Platte river "vlakke rivier" noemden. De bijnaam van de staat is "Cornkusker state".
De staat heeft een oppervlakte van 200.520 km², waarvan 0,2% water. De hoofdstad is Lincoln en de grootste stad Omaha.
De staat grenst aan: (met de klok mee) Souths Dakota, Iowa, Missouri, Kansas, Colorado en Wyoming.
het gebied was lange tijd in Franse handen en in de tweede helft van de 18 eeuw in Spaanse handen. Uiteindelijk verkocht Frankrijk het gebied in 1803 aan de V.S.
Op 1 maart 1867 werd Nebraska de 37e staat van de V.S.

VLAG VAN NEBRASKA.

De vlag van Nebraska heeft een donkerblauw veld met in het midden in het goudgeel uitgevoerd het zegel van de staat.
De vlag is in gebruik sinds 2 april 1925, maar de officiële aanname vond pas in 1963 plaats.
ZEGEL VAN NEBRASKA.

Het zegel van Nebraska (links) werd aangenomen in 1867.
Op het zegel afgebeeld: een trein die door de bergen stoomt, een stoomboot op een rivier, een eenvoudige woning met korenschoven van de geoogste tarwe door de kolonisten, landbouw en een smid die werkt bij zijn aambeeld. In de top op een wit lint de tekst: "Gelijkheid voor de wet".
Rechts het historische wapen van Nebraska (1876)

NEVADA. (NV)

"De naam Nevada komt van het Spaanse woord voor "sneeuw". De bijnaam van de staat is "Silver state".
De staat heeft een oppervlakte van 286.585 km², waarvan 0,7% water. De hoofdstad is Carson City en de grootste stad is LasVegas.
De staat grenst aan: (met de klok mee) Oregon, Idaho, Utah, Arizona en Californië.
De oorspronkelijke bewoners zijn Indianen stammen. Na de Amerikaans-Mexicaanse oorlog moest Mexico in 1848 het gebied afstaan aan de V.S. In 1850 ontstond het Utah-territorium.
In 1861 scheidde de regio zich af van Utah en nam de huidige naam Nevada aan. De staat is rijk aan goud en zilver mijnen.
Op 31 oktober 1864 werd Nevada officieel de 36e staat van de V.S.

VLAG VAN NEVADA.

De vlag van Nevada heeft een kobalt-blauw veld met linksboven in de hoek een krans van twee takken van alsem, de officiële plant van de staat, met kruisende stengels.
In het midden van de krans een vijfpuntige zilveren ster met daaronder in goud-gele letters de naam van de staat.
Boven het geheel een goudgeel lint dat aan beide zijden de krans aanraakt met in zwarte letters "Battle Born".


ZEGEL VAN NEVADA.


Het zegel van Nevada werd op 31 oktober 1864 aangenomen.
Op het zegel staat afgebeeld een viaduct met een trein er op, een boerderij met met wagen en paarden span, bergen en mijnwerkers en op de voorgrond omgeploegde aarde en een ploeg.
Rond de afbeelding 36 sterren die de staten van de V.S. voorstellen welke reeds zijn toegetreden. Geheel onder in de binnen cirkel de tekst"All for our country" ("Alles voor ons land").
Rechts het historische wapen van Nevada (1876).

NEW HAMPSHIRE. (NH)

De staat dankt haar naam aan het Engelse graafschap Hampshire. De bijnaam van de staat is; "Granite state".
De staat heeft een oppervlakte van 24.239 km², waarvan 4,1% water. De hoofdstad is Concord en de grootste stad is Manchester.
De staat grenst aan: (met de klok mee) Canada, Maine, de Atlantische Oceaan, Massachusetts, New York en de staat Vermont.
Het gebied werd reeds in 1623 gekoloniseerd, slechts drie jaar na de landing van de Pilgrims Fathers.
New hamschire was een van de dertien kolonies die in opstand kwamen tegen Groot-Brittannië.
Op 21 juni 1788 ondertekende New Hampshire als 9e staat de grondwet.
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos de staat de zijde van de Unie.

VLAG VAN NEW HAMPSHIRE.

De vlag van New Hampshire heeft een blauw veld met in het midden het zegel van de staat.
De vlag werd aangenomen in 1909. In 1931 werd het zegel en dus ook de vlag enigszins gewijzigd.

ZEGEL VAN NEW HAMPSHIRE.

New Hampshire kende na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië op 5 januari 1776 het rechter zegel.
Tegenwoordig kent men alleen nog het linker huidige zegel.
Op het huidige zegel staat afgebeeld het fregat USS Raleigh wat is omgeven met een lauwerkrans. Het is een van de eerste oorlogschepen van de V.S.
De krans symboliseert roem en overwinning. het water staat voor de haven van Portmouth en de geel gekleurde landtong is graniet, wat weer staat voor het stoere karakter van het volk. Op de achtergrond de opkomende zon symboliserend de toekomst.


Het historische wapen van New Hampshire. )1876.

Zie vervolg: V.S. VAN AMERIKA. VLAGGEN, ZEGELS EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 6)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten