zaterdag 14 november 2015

V.S. VAN AMERIKA. VLAGGEN, ZEGELS EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)

NOORD-AMERIKA

HET LAND DAT EENS 

TOEBEHOORDE AAN DE INDIANEN 

EN DE BLANKEN INNAMEN. (1)ALGEMEEN.

Spreken we over Amerika, dan bedoelen we over het algemeen de USA; de United States of America, daar men de overige landen van dit werelddeel gewoon bij naam noemen.
De United States is een federatie van 50 staten voor het grootste deel in Noord-Amerika gelegen.
Uitzondering zijn Alaska en Hawaï. Hawaï is een eilandengroep gelegen in de Stille Oceaan en was de laatste staat die zich aansloot bij de federatie. Alaska ligt ten noordwesten van Canada en grenst in het noorden aan de Noordelijke IJszee en verder aan de Beringstraat (scheiding met Rusland) en de Stille Oceaan.
De overige 48 staten liggen ingesloten de Stille Oceaan in het westen, het zuiden Mexico en de Caribische Zee, het westen door de Atlantische Oceaan en het noorden door Canada.
De hoofdstad van de USa is Washington DC, tevens het politieke centrum. En de grootste stad is New York het economische centrum.
De USA heeft een oppervlakte van 9.826.675 km² waarvan 2,2% water. Het is het op twee na grootste land van de wereld in bevolking na China en India, en in oppervlakte het op twee na grootste land na Rusland en Canada.


Buiten de gebieden op het vaste land zijn er nog enige andere gebieden op de wereld die tot de VS behoren; Puerto Rico en de Amerikaanse Maagden eilanden in de Caribische Zee en het eiland Navassa dat door Haïti wordt geclaimd. In de Stille Oceaan het eiland Guam, Amerikaans-Samoa, Wake eiland en enkele kleine eilanden.

Het gebied dat we nu kennen uit de samenvoeging van de Noordelijke- en de Zuidelijke Staten was eens bewoond door talrijke inheemse volken die we meestal samenvoegen onder de naam Indianen.
Een bevolkingsgroep die zich uitstrekt van het noorden van canada tot diep in de oerwouden van Zuid-Amerika.
In de 16e eeuw werd het enorme grondgebied gekoloniseerd door Spanje, Engeland, Nederland, Zweden, Frankrijk en Rusland. De Nederlander en de Zweden waren in 1664 uitgespeeld.
De kolonisten trokken al snel van de kustgebieden het binnenland in en claimde hele gebieden wat in feiten de jachtvelden van de Indianen waren. Al snel ontstond er een oorlog tussen deze bevolkingsgroepen, waarbij plundering en moord niet werd geschuwd en men de Indianen dwong om in reservaten te gaan leven.

Het duurde niet lang of ook de grote mogendheden bestreden elkaar om bezit van het grondgebied. Als resultaat van de Frans-Engelse Oorlog en de Indiaanse Oorlog tussen 1754 en 1763, nam Groot Brittannië de Franse koloniën in Noord-Amerika voor een groot deel over en kwam de oostkust onder de controle van de Britten. Ook de kolonisten een samenraapsel uit verschillende Europese- en ook Aziatische landen begonnen zich te roeren en hadden de bescherming tegen de Fransen van de Britten niet meer nodig.
Ze verklaarden zich 13 koloniën zich 1776 onafhankelijk van Groot-Brittannië met tot gevolg de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In 1783 erkende Groot-Brittannië de onafhankelijkheid en in 1789 trad de eerste grondwet in werking.
Interne problemen staken nu de kop op zoals de slavernij welke in het zuidelijke deel nog steeds van toepassing was.


Het zuidelijke deel ging samen de confederatie aan met een eigen vlag en weigerden de slavernij af te schaffen daar deze belangrijk was voor de landbouw op de enorme plantages met katoen en tabak
De zuidelijke staten hadden hun eigen cultuur, geschiedenis, literatuur, muziek en kookkunsten. Een deel van hen was vroeger een Franse of Spaanse kolonie.


Het noordelijke deel, dat steeds sterker werd en zich sterk naar het westen uitbreidde vormde de Unie onder een eigen vlag en eiste de afschaf van de slavernij.
Deze onderlinge twist leidde uiteindelijk tot de burgeroorlog van 1861 tot 1865 die aan beide zijde veel slachtoffers eiste en uiteindelijk werd gewonnen door de noordelijke staten en geleidelijk de afschaffing van de slavernij tot gevolg had. 
Het zou nog vele jaren duren eer de zwarte bevolking de zelfde rechten zou verkrijgen als de blanke bevolking.                               (Rood zijn de zuidelijke staten en geel de noordelijke staten.)

In de rest van de 19e eeuw breidde de bevolking steeds verder uit naar het westen en ontstonden de steden als Los Angelos en San Francisco. De industrialisatie nam toe en ook het aantal immigranten dat met duizenden tegelijk de oceaan overstak uit Europa naar de Nieuwe Wereld.
Maar dit ging ook ten koste van de leefruimte van de oorspronkelijke indiaanse bevolking waarvan de laatste weerstand op gruwelijke wijze werd neergeslagen tijdens de slag bij Wounded Knee in 1890. Een zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis.


VLAG VAN DE VERENIGDE STATEN.Bij de onafhankelijkheid verklaring in 1776 kende de vlag 13 sterren van de 13 staten.
Nu nadat Alaska en Hawaï ook tot de USA behoren kent de vlag 52 witte sterren in het blauwe vlak (kanton) in de linkerbovenhoek.
De rest van het doek wordt opgedeeld door zeven rode horizontale banen gescheiden door witte banen van zelfde breedte.  Deze 13 banen stellen de 13 staten voor bij de onafhankelijkheid verklaring in 1776.
De vlag draagt de bijnaam; "Stars and Strips".


HET ZEGEL VAN DE VERENIGDE STATEN.

De verenigde Staten van Amerika kennen geen wapenschild, maar gebruiken het Great Seal of the United States (grootzegel), dat voor het eerst gebruikt werd in 1782.
Het zegel wordt gebruikt op alle documenten van de federale overheid van de VS. Het wordt zowel in reliëf vervaardigd, in zwart-wit of in kleur.

Het zegel kent een voorkant (rechts) en een achterkant (links).
 Het officiële zegel bevindt zich in een speciaal met schroefpers, beschermd in een glazen stofvrije ruimte van het U.S.State Department in Washington.


BIJNAAM VAN EEN AMERIKAAN.

Yankee; de een noemt het een bijnaam de ander een scheldnaam.
De oorsprong ligt in de tijd dat de Nederlanders de kolonie Nieuw-Nederland stichtte met later de hoofdstad Nieuw Amsterdam, tegenwoordig New York.
Een veel voorkomende dubbele naam in die periode onder de Hollanders was Jan-Kees. De Engelsen hadden nog wat moeite met het uitspreken van de naam Kees, daar zij de medeklinkers als een y uitspreken en je al snel de verbastering kreeg uitgesproken "jankies".
Daarbij stonden de Hollanders tevens bekend onder scheldnaam kaaskoppen en kaas is in het Engels Cheese. Of het nu Jan-Kees of Jan-kaas was maakt niet uit, maar het werd de bijnaam voor de huidige inwoners van de staat new York en het aangrenzende New England. Tegenwoordig gebruiken de inwoners deze bij- of scheldnaam "yankee" als een geuzennaam, zoals voor hun honkbalteam de "New York Yankees".

(Zie vervolg: DEEL 2.  DE STATEN VAN DE VS. IN ALFABETISCHE VOLGORDE; VLAGGEN, ZEGELS EN WAPENEMBLEMEN.)Geen opmerkingen:

Een reactie posten