DE VERENIGDE STATEN VAN
AMERIKA. (4)
INDIANA.(IN)
De naam geeft weer dat dit het domein van de Indianen was. De bijnaam van de staat is Hoosier state.
De staat wordt omringt door: (met de klok mee) Michigan Meer, Michigan, Ohio, Kentucky en Illinois. De staat heeft een oppervlakte van 94,321 km², waarvan 1,5% water.
De hoofdstad en grootste stad is Indianapolis
De oorspronkelijke bewoners waren Indianen stammen.
Het hoogste punt van de staat is Hoosier Hill, 383 meter boven zeeniveau en vermoedelijk komt hier ook de bijnaam vandaan. Indiana was oorspronkelijk een Franse kolonie maar viel gedurende Franse en Indiaanse Oorlog (1754-1962) in handen van de Britten. Op 11 december 1816 werd de staat lid van de V.S.
De staat wordt omringt door: (met de klok mee) Michigan Meer, Michigan, Ohio, Kentucky en Illinois. De staat heeft een oppervlakte van 94,321 km², waarvan 1,5% water.
De hoofdstad en grootste stad is Indianapolis
De oorspronkelijke bewoners waren Indianen stammen.
Het hoogste punt van de staat is Hoosier Hill, 383 meter boven zeeniveau en vermoedelijk komt hier ook de bijnaam vandaan. Indiana was oorspronkelijk een Franse kolonie maar viel gedurende Franse en Indiaanse Oorlog (1754-1962) in handen van de Britten. Op 11 december 1816 werd de staat lid van de V.S.
VLAG VAN INDIANA.
De vlag van Indiana heeft een blauw veld met in het midden in het goud een fakkel met stralen. Boven de vlam een ster met daarboven de naam van de staat.. verder om de fakkel in een cirkel vorm in totaal 19 sterren.
De fakkel staat voor vrijheid en verlichting en de stralen voor de verreikende invloed van deze idealen. De 19 sterren symboliseren dat Indiana als 19e staat toetrad tot de V.S.
De 13 buitenste sterren staan voor de staten die voor de onafhankelijkheid vochten tegen de Britten. De ster boven de vlam staat voor de staat zelf. De vlag werd in 1917 aangenomen.
ZEGEL VAN INDIANA.
Het zegel (links) van de staat Indiana geeft het landschap weer. De bergen met de opkomende zon, een man die een boom omhakt voor de bouw van een woning en een buffel waarop gejaagd werd voor de huid en het vlees. het jaar 1816 van de toetreding.
Het oude wapenschild geeft de zelfde voorstelling weer (rechts).
IOWA. (IA)
De naam komt van de Siouxstam der Ioways of "De slaperigen". De bijnaam van de staat is; "Hawkeye state".
De staat heeft een oppervlakte van 145.743 km², waarvan 0,7% water. De hoofdstad is Des Moines.
De staat wordt omringt door; (met de klok mee) Minnesota, Wisconsin, Illinois, Missouri, Nebraska en South Dakota.
De oorspronkelijke bewoners waren de Ioway Indianen. Het gebied was lange tijd in bezit van de Fransen wat nog herinnert aan de naam van de hoofdstad Des Moines. Tot aan het einde van de 18e eeuw was het gebied in bezit van de Spanjaarden en later weer de Fransen.
Frankrijk verkocht het gebied aan 1803 aan de V.S. Op 28 december 1846 werd Iowa de 29e staat van de V.S. Gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog koos Iowa voor de Unie.
De belangrijkste rivieren zijn de Mississippi en de Missouri-rivier.
VLAG VAN IOWA.
De vlag van Iowa heeft drie verticale banen in de kleuren blauw-wit-rood. Het is overgenomen van de Franse vlag.
In het witte vak een adelaar met in zijn snavel een blauw lint met het motto: "Our liberties we prize and our rights we will maintain".
Daaronder in het rood de naam van de staat.
De adelaar en het motto zijn afkomstig van het zegel van de staat.
De vlag is in 1921 aangenomen.
ZEGEL VAN IOWA.
Op het zegel van Iowa (links) komt de adelaar en het motto voor wat ook op de vlag staat.
In het midden een soldaat met de vlag van de 13 staten met boven op de vlaggenstok de muts van de Franse revolutie. verder afbeeldingen van de rivier de Mississippi met een raderboot, ploeg,sikkel en korenschoof voor de landbouw en fabriek voor de industrie. Rechts het eerste wapen van Iowa zonder adelaar met het blauwe lint, maar rond het schild het motto.
KANSAS. (KS)
De naam Kansas komt van de Siouxstam "Volk van de zuidenwind". De bijnaam van de staat is; "Sunflower state". De staat heeft een oppervlakte van 213.283 km², waarvan 0,6% water. De hoofdstad is Topeka en de grootste stad Wichita.De staat wordt omringt door; (met de klok mee) Nebraska, Missouri, Oklahoma en Colorado.
De staat heeft een bijna rechthoekige vorm en ligt bijna even ver van de Stille Oceaan als van de Atlantische Oceaan. De grootste rivier is de Kansas rivier in het oosten van de staat.
De staat dankt haar bijnaam aan de Mount Sunflower met een hoogte van 1231 meter.
Kansas werd op 29 januari 1861 de 34e staat van de VS.
VLAG VAN KANSAS.
De vlag van Kansas heeft een blauw veld met in het midden daarop het zegel van de staat met daarboven een zonnebloem op een blauw-gouden balk die de Louisiana Puchase symboliseert.
Onder het zegel de naam van de staat. De zonnebloem is de nationale bloem van de staat.
De vlag werd aangenomen in 1927 en in 1961 aangepast door de naam erop te vermelden.
ZEGEL VAN KANSAS.
Het zegel (links) geeft het tijdperk van de pioniers weer; die vanuit het oosten steeds verder westwaarts trokken. Het geeft een landschap met bergen met opkomende zon, een rivier met een schip (handel) en vruchtbare landbouwgrond weer met een konvooi huifkaren dat westwaarts trekt. Verder op de hellingen indianen die op bizons jagen. De 34 sterren boven in het zegel symboliseren dat Kansas de 34e staat was die tot de V.S. toetrad.Boven de sterren het motto van de staat: "Ad Astra per Aspera" ( Naar de sterren door moeilijkheden).
Rechts het oude wapen van de staat Kansas.
KENTUCKY. (KY)
De naam Kentucky komt van de Indiaanse naam Ken-tah-teh: "Land van morgen". de bijnaam van de staat is: "Bleugrass state".
Kentucky heeft een oppervlakte van 104.749 km², waarvan 1,7% water. De hoofdstad is Frankfort en de grootste stad is Louisville.
De oorspronkelijke bewonerswaren Indianen stammen. Op 1 juni 1762 werd Kentucky de 15e staat van de V.S.
Op 20 mei 1861 verklaarde de staat zich neutraal in de Amerikaanse burgeroorlog, maar toen in september van hetzelfde jaar de Geconfedereerden de staat binnen vielen koos het de zijde van de Unie.
VLAG VAN KENTUCKY.
De vlag van Kentucky heeft een marine-blauw veld met in het midden het zegel van de staat. Boven het zegel de tekst Commonwealth of Kentucky en er onder gouden twijgjes met groene takjes van de bloem van de staat.
De vlag werd op 26 maart 1918 aangenomen.
ZEGEL VAN KENTUCKY.
Het zegel van Kentucky (links) heeft in de blauwe buiten ring de tekst staan; Commonwealth of Kentucky".Onder in de ring de bloem van de staat.
In het midden twee vrienden die elkaar omarmen met daarom heen het motto van de staat; "United We Stand, Divided We Fall".
Deze tekst komt ook voor in het Liberty lied uit de Amerikaanse revolutie. Sinds 1918 staat het zegel centraal in de vlag van Kentucky.
Rechts het oude wapen van de staat Kentucky. Volgens overleveringen zouden de beide figuren op het zegel, links in hertenkleding Daniel Boone zijn, die Kentucky grotendeels ontdekte en , rechts de man in pak Henry Clay een van de meest bekende staatslieden.
LOUISIANA. (LA)
De naam van de staat verwijst naar koning Lodewijk XIV van Frankrijk. De bijnaam van de staat is: "Pelican state".
De staat wordt ingesloten door: (met de klok mee) Arkansas, Mississippi, Golf van Mexico - Caribische Zee en Texas.
De staat heeft een oppervlakte van 134.382 km², waarvan 16% water. De hoofdstad is Baton Rouge en de grootste stad new Orleans.
Het gebied was bevolkt door de Choctaw Indianen. het waren de Spanjaarden die hier het eerst voet aan wal zette na de ontdekking in 1528 van de monding van de rivier de Mississippi door de Spanjaard Narváez. De Spanjaard Hernando de Soto werkende dertien jaar later het binnenland.
De Spanjaarden toonden weinig tot geen belangstelling voor het land en in 1682 kreeg het van de Fransman René Robert de La Salle de huidige naam.
Rond 1760 viel het gebied weer in handen van de Spanjaarden en rond 1800 onder Napoleon Bonaparte kreeg Frankrijk het gebied weer terug In 1803 verkochten de Fransen het gebied aan de V.S. Op 30 april 1812 werd Loisiana formeel de 18e staat van de V.S.
Tijden de Amerikaanse Burgeroorlog koos de staat welke veel slaven kende in de landbouw de zijde van de Confederatie.
VLAG VAN LOUISIANA.
De vlag van Louisiana heeft een blauw veld met daarop een moederpelikaan op haar nest met drie jonge pelikanen.
Onder het nest een wit lint met het motto; Union, Justice and Confidence". ( "Eenheid, Rechtvaardigheid en Vertrouwen".)
De huidige vlag dateert uit 2006.
Voor 1861 had de staat geen officiële vlag. De eerste vlag was gebaseerd op de Franse vlag met linksboven in het blauwe deel zeven witte sterren (1861). Nadat de staat zich aansloot bij de Confederatie gebruikte men een vlag met dertien, rode-witte-blauwe strepen en een rood kanton linksboven met een gele ster. deze vlag werd gebruikt tot het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog.
De vlag met een pelikaan werd in die jaren ook steeds gebruikt en op 1 juli 1912 werd dit als de officiële vlag aangenomen.
ZEGEL VAN LOUISIANA.
In het zegel van de staat de pelikaan en het motto van de staat. De oorsprong van de afbeelding van de pelikaan komt uit de middeleeuwen. het dier zorgt zo goed voor haar jongen dat het haar eigen bloed geeft als geen voedsel voorhanden. Op het zegel laat de moeder haar borst verwonden door haar jongen zodat ze toch voeding krijgen.Het is het christelijke symbool voor naastenliefde.
Rechts het eerste wapen van Louisiana met boven de pelikaan een weegschaal van de gerechtigheid.
MAINE.(ME)
De naam verwijst naar een vroeger district in Frankrijk. De bijnaam van de staat is; "Pine tree state".
De staat heeft een oppervlakte van 86.542 km², waarvan 12,8% water. De hoofdstad is Augusta en de grootste stad Portland.
De staat wordt omringt door: (met de klok mee) Canada, de Atalantische Oceaan, New Hampschire en weer Canada.
De oorspronkelijke bewoners van Maine waren de Algonkisch sprekende Wabanaki.
In 1604 werd er de eerste Franse kolonie gesticht door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain. In 1607 stichtte de Plymouth Compay en de eerste Engelse nederzetting.
Maine werd op 15 maart 1820 formeel toegelaten als de 23e staat van de Unie.
Op een donkerblauw veld staat in het midden het wapen van de staat Maine.
De vlag werd aangenomen op 23 februari 1909.
De oorspronkelijke bewoners van Maine waren de Algonkisch sprekende Wabanaki.
In 1604 werd er de eerste Franse kolonie gesticht door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain. In 1607 stichtte de Plymouth Compay en de eerste Engelse nederzetting.
Maine werd op 15 maart 1820 formeel toegelaten als de 23e staat van de Unie.
VLAG VAN MAINE.
Op een donkerblauw veld staat in het midden het wapen van de staat Maine.
De vlag werd aangenomen op 23 februari 1909.
ZEGEL VAN MAINE.
Het zegel heeft de zelfde afbeelding als het wapen in de vlag.
In het midden rust een eland onder een naaldboom. Een landbouwer met een zeis en een zeeman met een anker steunen het schild en symboliseren de twee bevolkingsgroepen.
Onder het schild een lichtblauw lint met de naam van de staat.
Links het eerste wapen van de staat Maine.
De handelsvlag van Maine heeft een wit veld met daarop een pijnboom met aan de voet van de stam een anker.
Verder de tekst erboven "Dirigo" en er onder de naam van de staat.
MARYLAND.(MD)
De naam komt van de Engelse koningin Henriëtta Maria van Engeland. De bijnaam van de staat is; "Old line state of Free state".
De staat heeft een oppervlakte van 32.160 km², waarvan 21,2% water. De hoofdstad is Annapolis en de grootste stad Baltimore.Maryland wordt omringt door: (met de klok mee) Pennsylvania, Delaware, Virginia en West Virginia.
Maryland was een van de dertien kolonies die in opstand kwamen tegen de britse kroon en onafhankelijkheid eisten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog bleef de staat neutraal.
Op 28 april 1788 werd de staat lid van de V.S.
VLAG VAN MARYLAND.
De vlag is de enigste Amerikaanse vlag die gebaseerd is op de Britse heraldiek.
Het bestaat uit het banier van Gerorge Calvert, baron van Baltimor en vader van de stichter van Maryland.
Volgens de voorschriften in de staat moet de mast waaraan de vlag hangt aan de top een gouden kruis hebben. Het is de enige staat die een vlag regeling kent.
ZEGEL VAN MARYLAND.
Links de voorzijde van het zegel van Maryland en rechts de keerzijde van het zegel. Op officiële documenten wordt alleen de keerzijde (rechts) van het zegel gebruikt. Boven het schild degravenkroon. Het schild wordt gedragen door een landbouwer en een visser. het geheel onder een mantel van hermelijn. Onder het schild een geel lint met de spreuk: "Fatti masschii, parole femine". ("Manlijke daden, vrouwelijke woorden" oftewel "Sterke daden, vriendelijke woorden"). In een gele rand om het geheel de tekst;"Scuto Bonea voluntatis teae corenasti nos" ( "Met vreugde zijt ons kompas en schild").
Op de voorzijde van het zegel een afbeelding van Lord Baltimore als een ridder te paard in volle uitrusting met getrokken zwaard. Op de dekkleden van het paard het familiewapen. Rond het zegel in de gele rand de tekst; "Ceciles Absolutus Dominus Terrae Mariae et Avaloniae Baro de Baltomore", wat vertaald is "Cecil, Absolute Heer van Maryland en Avalon, Baron van Baltimore".
Links het wapen van Maryland en rechts het oude historische wapen uit 1876.
Met een staatswapen en een tweezijdig zegel verschild Maryland van al de overige staten van de Amerika.
MASSACHUSETTS. (MA)
De naam komt van het Indiaans Massa-dchu-es-at : "Grote heuvel, kleine plaats".
De bijnaam van de staat is; "Bay state".
De staat heeft een oppervlakte van 27.360 km², waarvan 25,7% water. De hoofdstad is Boston en tevens de grootste stad. Massachusetts wordt omringt door: (met de klok mee) Vermont. New Hampshire, de Atlantische Oceaan, Rhode Island, Connecticut en de staat New York.
In 1620 stichtten de met de Mayflower gearriveerde Pilgrim Fathers een kolonie, de Plymouth Colony, waar nu de plaats Plymouth ligt.
De staat is een van dertien die tegen de Britse kolonisatie in opstand kwamen, bekend onder de naam de Boston Tea Party. Het geheel resulteerde in 1770 in een bloedbad in Boston en in 1775 stuurde de Engelsen nog meer troepen. Op 19 april van het zelfde jaar brak de onafhankelijkheidsoorlog uit.
Op 6 februari 1788 ondertekende de staat de grondwet van de V.S en werd daarmee de 6e staat van de V.S.
VLAG VAN MASSACHUSETTS.
De vlag van Massachusetts heeft een wit veld met daarop het wapen van de staat.
Op het blauwe schild staat linksboven een witte ster en een afbeelding van een Alonquinindiaan met pijl en boog.
Boven het schild een geel-blauwe wrong met een arm en geheven zwaard. Rond het lint een blauw lint met het motto van de staat.
ZEGEL VAN MASSACHUSETTS.
In het zegel het wapen van Massachusetts. De pijl van de indiaan is naar beneden gericht als teken van vrede. In het blauwe lint het motto van de staat, wat ook te maken heeft met de wrong met arm en zwaard boven het schild.
"Ense Petit Placidam, Sub Libertate Quietem". ( "Met behulp van het zwaard zoeken we vrede, maar vrede alleen onder vrijheid"). Rond het wapen in een cirkel de tekst; "Massachusettensis Sigillum Reipublicae", "Zegel van de republiek Massachusetts".
Rechts het oude wapenschild van de staat Masschusetts.
Links de handelsvlag van de staat Massachusetts.
Voorstellende een pijnboom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten