maandag 16 november 2015

V.S. VAN AMERIKA. VLAGGEN, ZEGELS EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

DE VERENIGDE STATEN VAN

AMERIKA. (2)



Alaska is de grootste staat met 1.481.347 km², en Rhode Island is de kleinste staat met 4003 km².
Californië heeft het hoogste bevolking aantal en Wyoming het laagste aantal.

DE STATEN IN ALFABETISCHE VOLGORDE.



ALABAMA. (AL)

De naam Alabama komt van het Indiaanse woord "Alibamu". "Ik ruim het struikgewas op".
De staat ligt tussen de staten: in het westen Mississippi, noorden Tennessee, oosten Georgia en in het zuiden aan Florida en de Golf van Mexico in de Caribische Zee.
De bijnaam van de staat is; Yellowhammer State. De staat heeft een oppervlakte van 135.767 km², waarvan 3,2% water. De hoofdstad is Montgomery en de grootste stad Birmingham.
De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn de Indianenstammen. Zowel de Fransen, Spanjaarden als de Engelsen claimden stukken van het gebied.
Alabama staat al van het begin bekend om zijn teelt van Katoen en gebruikte daarvoor veel slaven. De staat stond gedurende de Burgeroorlog aan de zijde van de Confederatie. Na het einde van de Burgeroorlog werd op 14 december 1819 Alabama formeel de 22e staat van de VS.

VLAG VAN ALABAMA.

De vlag van Alabama bestaat uit een wit veld met daarop in het rood het Andreaskruis. De vlag werd officieel aangenomen op 16 februari 1895.
Het rode kruis verwijst naar het kruis van St. Patrick welke ook voorkomt in de Britse vlag.
Een ander verklaring is het rode kruis in de Spaanse vlaggen; het Bourgondische kruis, zoal de conquistadores gebruikten als basis voor hun oorlogsvlaggen.
Alabama kende in 1861 een andere vlag: een blauw veld met de godin van de vrijheid met daarboven de tekst 'Independent now and Forever' en op de achterzijde een katoenplant met bloemen en vruchten met daaronder de tekst 'Noli Me Tangere' (kom niet aan me).

ZEGEL VAN ALABAMA.

Op het zegel staat de kaart van de staat Alabama weergegeven met een deel van de omliggende staten. Op de kaart staan heel opvallend geen steden aangegeven, maar wel de rivieren.


Het eerste wapenschild van de staat Alabama. (1876)








ALASKA. (AK)

De staat Alaska, de grootste staat van de V.S. grenst in het oosten aan Canada en is verder omringt door het water van de Noordelijke IJszee, de Beringzee en de Stille Oceaan of Grote Oceaan.
De totale oppervlakte van het land, 1.481.347 km², waarvan 13,8% water, is groter dan Duitsland, Frankrijk, Spanje en de Benelux samen.
De hoofdstad is Juneau en de belangrijkste havenstad is Anchorage.
Alaska werd op 30 maart 1867 door de Sowjet Unie verkocht aan de Verenigde Staten voor een bedrag van US$ 7,2 miljoen daar men er vanuit ging dat het land geen waarde had. Tegenwoordig is het land rijk aan aardolie, steenkool en goud 
In 1912 werd het officieel een incorporated territory en op 3 januari 1959 de 49e staat van de VS.
De naam Alaska werd reeds gebruik toen het nog onder Russische beheer was. Eerst alleen voor het schiereiland. De naam is afgeleid van het Aleoetische woord "alaxsxaq", wat "vasteland" of "grootland" betekend. De bijnaam van de staat is"The last frontier". 
De oorspronkelijke bewonerswaren Yupik en de Inuit, Eskimovolken, en diverse indianenstammen.

VLAG VAN ALASKA.

De vlag van Alaska bestaat uit een donkerblauw doek met daarop één grote ster en zeven kleine sterren in het geel. De vlag werd in 1927 officieel aangenomen.
De grote ster in de rechterbovenhoek symboliseert de Poolster en de zeven kleine sterren vormen het sterrenbeeld Grote Beer.
Het blauw van het doek symboliseert de lucht van Alaska en het vergeet-mij-nietje, een bloem uit Alaska.
De Poolster staat voor de toekomst van de staat en de Grote Beer staat voor kracht. De beer is een veel voorkomend dier in Alaska.

ZEGEL VAN ALASKA.

Het zegel van Alaska werd aangenomen in 1910.
Op het zegel staan de afbeeldingen die het berglandschap met de gletsjers weergeven, het poollicht, de iglo's, de woningen, van de Eskimo's, een ijsvissende Eskimo en de in de zomer ijsvrije baaien.








ARIZONA. (AZ)

Over de herkomst van de naam bestaan meerdere theorieën. De bijnaam is de Grand canyon State of de Copper State. Arizona wordt in gesloten in het westen en noordwesten door Californië en Nevada, in het noorden door Utah, in het oosten door New Mexico en in het zuiden door het land Mexico. 
De staat heeft een oppervlakte van 295.324 km², waarvan 0,3% water. De hoofdstad is Phoenix, wat tevens de grootste stad is.
Het gebied werd vroeger bevolkt door de Hopi en Navalo Indianen. De eerste Spaanse ontdekkingsreizigers trokken in 1540 het land binnen. In 1810 was het gebied een deel van Mexico.
Na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog in 1848 moest Mexico het gebied grotendeels afstaan aan de VS, die het overige gebied in 1853 van de Mexicanen kochten. het gebied viel eerst onder New Mexico maar werd in 1863 een zelfstandig territorium. Op 14 februari 1912 werd Arizona officieel de 48e staat van de VS.
Drie van de theorieën over de herkomst van de naam zijn:
1: De naam is afgeleid van het woord "arizonac" van de Papago-Indianen wat "plaats met kleine bronnen zou betekenen". 
2: De samenvoeging van de Spaanse woorden "árida zona", wat "droog gebied"zou betekenen.
3: Afgeleid van het Azteekse woord "arizuma".
De belangrijkste rivier in de staat is de Colorado rivier die tevens een deel van de westgrens met Californië vormt. Een bekend natuurreservaat is de Grand Canyon.

VLAG VAN ARIZONA.

De vlag bestaat uit twee horizontale helften. De onderste helft is donkerblauw en de bovenste helft bestaat uit dertien rood-gele banen. In het midden van de vlag, waar ook de banen uit de bovenste helft ontspringen, een koperkleurige ster.
Het blauw (hetzelfde als in de Amerikaanse vlag) en het geel zijn de kleuren van Arizona. De dertien rode en gele stralen verwijzen naar de conquistadores, wiens kleuren het waren en afgeleid waren van de Spaanse vlag.  De koperkleurige ster staat voor de kopermijnbouw en industrie van de staat.


ZEGEL VAN ARIZONA.

Het zegel werd officieel aangenomen op 14 februari 1912.
Boven in het schild de spreuk Ditat Deus, wat God verrijkt betekend.
Verder de afbeelding van het droge berg landschap waar doorheen de Colorado rivier stroomt met vruchtbare oevers en een landarbeider.






ARKANSAS. (AR)

Arkansas zo noemden de Algonkins, een inheem,s volk uit Noord-Amerika, de Quapaw-Indianan, maar zou ook "stroomafwaarts" betekenen.
Arkansas ligt ingesloten tussen de staten ( met de klok mee) Missouri. Tennessee, Mississippi, Louisiana, Texas en Oklahoma. De bij naam van de staat is Natural State of The Land of Opportunity (Natuurlijke staat of Het land van de mogelijkheden).
De staat heeft een oppervlakte van 137.732 km², waarvan 2,1% water. De hoofdstad van de staat is Little Rock wat tevens de grootste stad is.
Het gebied was lang in de handen van de Fransen en was in de 18e eeuw Spaans bezit. Frankrijk verkocht het gebied in 1803 aan de VS.
In 1819 werd de Arkansas Territory opgericht en op 15 juni 1936 werd Arkansas formeel de 25e staat van de VS. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos de staat de zijde van de Confederatie.
De grootste rivier in het land is de Mississippi die langs de gehele oostgrens stroomt. het noorden van de staat is bergachtig en in het zuiden liggen laaglanden.


VLAG VAN ARKANSAS.

De vlag van Arkansas bestaat uit een rood veld met daarop een witte ruit met daarin de naam van de staat en vier blauwe sterren.
Om de witte ruit ligt een blauwe band met daarop 25 witte sterren.
De witte ruit, in het Engels "diamond", symboliseert de diamantindustrie van de staat.
De 25 witte sterren staan voor het feit dat Arkansas op 15 juni 1836 de 25e staat van de VS werd.


De bovenste ster symboliseert de Confederatie waartoe Arkansas behoorde en de onderste drie sterren waartoe staat behoorde; Spanje, Frankrijk en de VS. 

ZEGEL VAN ARKANSAS.

Het zegel van de staat Arkansas werd officieel aangenomen in 1864 maar werd op 23 mei 1970 gewijzigd.
In de buitenste ring van het zegel staat de tekst "Great Seal of the State of Arkansas". Op het blauwe lint dat loopt van de engel links naast het schild staat de spreuk; "Mercy Regnat Populus" ( "Genade regeert mensen").
Achter het schild de Amerikaanse adelaar en op het schild de afbeelding van een raderboot, ploeg, bijenkorf en korenschoof.
Rechts van het schild een zwaard met de tekst "Justice".


Het eerste wapenschild van Arkansas. (1876)









CALIFORNIË. (CA)

Californië dankt haar naam aan een denkbeeldig eiland in een Spaanse roman uit de 16e eeuw.
De bijnaam van de staat is; "Golden State". Californië wordt omringt door de staten (met de klok mee) Oregon, Nevada, Arzona en het land Mexico. 
De staat heeft een oppervlakte van 411.049 km², waarvan 4,7% water. De hoofdstad is Sacremento en de grootste stad is Los Angeles. het is de staat met de meeste inwoners van de VS.
Californië was vroeger Spaan gebied. Na de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog van 1810 tot 1821 viel het gebied onder Mexicaans gezag. In 1846 annexeerde Amerika het gebied, dat zich reeds onafhankelijk had verklaard van Mexico met tot gevolg de Amerikaanse-Mexicaanse oorlog. 
In 1848 erkende Mexico de onafhankelijkheid. Op 9 oktober 1850 werd het een staat van de VS.
De staat ligt op de San Andreasbreuk ontstaan door het verschuiven van tektonische platen voor de kust door aardbevingen welke regelmatig voorkomen in het gebied.

VLAG VAN CALIFORNIË.

 De vlag werd reeds in gebruik genomen bij het uitroepen van de onafhankelijkheid van Mexico op 14 juni 1846.
De vlag kent de bijnaam, "Bear Flag". Het is de officiële vlag van de staat sinds 3 februari 1911. 
De vlag heeft aan de onderzijde een rode horizontale band met daarboven de tekst California Republic.

In het overige witte veld is de grizzly beer afgebeeld op een groen stuk grond, wat kracht moet uitstralen. De rode ster in de linker bovenhoek verwijst vermoedelijk naar de ster van de republiek Texas.

ZEGEL VAN CALIFORNIË.

Het eerste zegel van Californië dateert uit 1849 maar werd in 1937 herontworpen.
Op het zegel staan afgebeeld:
De Romeinse godin van de wijsheid Minerva.
De Californische grizzlybeer het symbool van de staat die zich voedt met wijnstokken.
Een graanschoof als symbool voor de landbouw.
Een mijn voorstellen de Gold Rush en de mijnbouw.
Zeilschepen voor de handel en economische kracht.
Het motto van de staat is Eureka.

Het eerste wapenschild van de staat Californië. (1876) 



Zie vervolg: V.S. VAN AMERIKA. VLAGGEN, ZEGELS EN WAPENEMBLEMEN.  (DEEL 3)













Geen opmerkingen:

Een reactie posten