maandag 23 november 2015

V.S. VAN AMERIKA. VLAGGEN, ZEGELS EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 6)

VERENIGDE STATEN VAN

AMERIKA. (6)




NEW JERSEY. (NJ)

New Jersey dankt haar naam aan het Kanaaleiland Jersey. de bijnaam van de staat is "Garden state".
De staat heeft een oppervlakte van 22.591 km², waarvan 15,7% water.De staat wordt omringt door: (met de klokmee) New York, de Atlantische Oceaan en Pennsylvania. 
De hoofdstad is Trenton en Newark is de grootste stad.
New Jersey is ontstaan uit de Zweedse kolonie Nieuw-Zweden. De bevolking bestond toen hoofdzakelijk uit Zweden en Finnen. Na 17 jaar Zweeds bezit te zijn geweest werd het gebied in 1655 veroverd door de Nederlanders vanuit de noordelijk gelegen kolonie Nieuw Nederland de huidige staat New York. In opdracht van de gouverneur Willen Kieft voerden de kolonisten een slachtpartij aan onder de Indiaanse bevolking bij Pavonia (Jersey City).
Op 12 maart werd het een kolonie van de Britten. New Jersey behoorde tot de dertien staten die vochten voor de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.
Op 18 december 1787 werd New Jersey de 3e formele staat van de V.S.

VLAG VAN NEW JERSEY.

De vlag heeft een geel-bruin veld met in het midden het het wapen uit het zegel van New Jersey.
De vlag werd aangenomen op 11 maart 1896 en heeft nooit veranderingen ondergaan.
De geelbruine achtergrond van de vlag vindt haar oorsprong in de order die George Washington op 2 oktober 1777 uitvaardigde; dat de troepen van new Jersey in 'Jersey-blauwe' uniformen moesten aan treden met geelbruine strepen op de broekspijpen. Het Jerseyblauw was afgeleid van het blauw van de Nederlandse vlag.

ZEGEL VAN NEW JERSEY.

Op het zegel van de staat New Jersey staat het wapen van de staat afgebeeld. het eerste ontwerp dateert uit 1777 en werd in 1928 aangepast.
Het schild met de blauwe achtergrond draagt drie ploegen en vertegenwoordigd de agrarische traditie van de staat.
Boven het schild een voorwaarts gerichte helm met pluimen en op de helm een wrong met naar links gekeerde paardenkop.
Het schild wordt gedragen door twee vrouwen; 'Liberty' links en 'Ceres' rechts. Liberty draagt de staf met de vrijheidsmuts en Ceres draagt de hoorn des overvloeds. Op een blauw lint onder het wapen de tekst; "Liberty and Prosperity"
("Vrijheid en Welvaart"). Het jaartal 1776 verwijst naar het jaar dat de staat lid werd van de V.S.

NEW MEXICO. (NM)

New Mexico was vroeger een deel van het land Mexico. De oorsprong van de naam mexico is onzeker. De bijnaam van de staat is; "Land of Enchantment" ("Land van betovering).
New Mexico heeft een oppervlakte van 315.194 km², waarvan 0,2% water. De hoofdstad is Santa Fe en de grootste stad is Albuquerque.
De staat grenst aan: (met de klok mee) Colorado, Oklahoma, Texas, Mexico en Arizona.
De oorspronkelijke bewoners waren de Navajo en Apache Indianen. De Spaanse conquistador Francisco de Cornado claimde in 1540 het gebied op zoek naar goud, maar keerde twee jaar later terug naar Mexico. In 1595 werd de provincie Santa Fe de Nuevo México gesticht en begon men met de kolonisatie van het gebied.
Na de onafhankelijkheid van Mexico in 1821 werd New Mexico een onderdeel van het land, maar na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog verviel het aan de Amerikanen. Op 4 januari 1912 werd New Mexico de 47e staat van de V.S.

VLAG VAN NEW MEXICO.

De vlag van New Mexico heeft een geel veld met in het midden een symbolische voorstelling van de zon.
De vlag werd in 1920 ontworpen en op 11 maart 1925 officieel aangenomen.
De zon afbeelding komt van een oud Indiaans symbool dat bij de plaats Zia Pueblo was gevonden.
De kleuren geel en rood verwijzen naar de Spaanse conquistadors.


ZEGEL VAN NEW MEXICO.

Het zegel werd aangenomen in 1912. het geeft weer de Mexicaanse adelaar met een slang in zijn snavel en een cactus in zijn klauwen afgeschermd door de Amerikaanse adelaar met uitgespreide vleugels en pijlen in zijn rechter klauw.
Onder de afbeelding een wit lint met de tekst; "Crescit Eundo"
("Het groeit als het gaat")






NEW YORK. (NY).

De staat is vernoemd naar de hertog van York. De bijnaam van de staat is; "Empire state".
De staat heeft een oppervlakte van 141.297 km², waarvan 13,5% water. De hoofdstad is Albany en de grootste stad is New York.
De staat grenst aan: (met de klok mee) Canad, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Pennsylvania en het Ontario Meer.
Het gebied werd oorspronkelijk bewoont door Indianen. De eerste Europeanen waren de Fransen uit nederzettingen in het Canadese Montreal.
In 1609 werd het gebied opgeëist door de Nederlandse ontdekkingsreiziger voor de VOC,  Henry Hudson, waar ook de rivier naar is vernoemd. De Nederlanders bouwden Fort Nassau in 1624 aan de samenvloeiing van de Hudson rivier en de Mohawk rivier en noemden de latere stad Nieuw-Amsterdam. In 1664 werd het gebied ingenomen door de Britten.

VLAG VAN NEW YORK.

De vlag van de staat New York heeft een donkerblauw veld met in het midden het wapen van de staat, wat ook in het zegel van de staat is afgebeeld.
De vlag werd in 1778 goedgekeurd.



ZEGEL VAN NEW YORK.

In het zegel van de staat New York staat het wapen afgebeeld.
Het schild toont de bergen met een opkomende zon en de Hudson rivier met een zeilschip en zeilsloep als teken van de handel.
Links van het wapen staat Vrijheid met speer en daarop de vrijheidsmuts en rechts Justice met de weegschaal van gerechtigheid. Boven het schild de kuif met een wrong en de wereldbol waarop de adelaar met gespreide vleugels.
Onder het geheel een wit lint met de tekst; "Excelsior" ( "Suprieur"). Het zegel werd aangenomen in 1778.


NORTH CAROLINA. (NC)

De staat is vernoemd naar de Britse koning Karel I van Engeland. De bijnaam van de staat is: "Tar heel state of Old North state".
North Carolina heeft een oppervlakte van 139.509 km², waarvan 9,5% water. De hoofdstad is Raleigh en de grootste stad is Charlotte. 
De staat wordt omringt door: (met de klok mee) Virginia, de Atlantische Oceaan, South Carilina, Georgia en Tennessee.
De staat behoort tot de dertien staten die streden tegen de Britse koloniale overheersing. De staat werd op 21 november lid van de V.S.
De oorspronkelijke bewoners waren de Cherokee Indianen die in 1830 werden gedwongen te verhuizen naar het Indian Territory in Oklahoma, deze bare tocht koste veel Indianen het leven.
In de 18e eeuw werden er nederzettingen gesticht en in 1712 werd het gebied opgesplitst in een noordelijk en een zuidelijk deel. South Carolina was een slavenstaat bij uitstek.


VLAG VAN NORTH CAROLINA.

De vlag van North Carolina heeft twee horizontale banden in de kleuren rood en wit en één verticale band links in het donkerblauw.
In het blauwe deel staat tussen twee gele linten de initialen van de staat in het geel en er tussen een witte ster. Op het bovenste lint de datum 20 mei 1775 wat verwijst naar de Mecklenburg Declaration of Independence en op het onderste lint de datum 12 april 1776 wat verwijst naar de Halifax Resolves.
De huidige vlag werd aangenomen in maart 1885 en verving de vlag van 1861 tot 1885.

ZEGEL VAN NORTH CAROLINA.

Op het zegel een zeilschip op zee, wat de handel symboliseert en op de kust twee vrouwen.
Links "Vrijheid" met een stok waarop de vrijheidsmuts, en rechts "Ceres" met de hoor des overvloeds.
Onder in de buitenste cirkel de tekst; "Esse quam videri" ("Te zijn in plaats van te lijken"). Het zegel werd enigszins gewijzigd in 1984.
Rechts het oude historische wapen van North Carolina (1876).


NORTH DAKOTA. (ND).

Dakota betekend "vriend van Sioux". De bijnaam van de staat is "Peace garden state".
De staat heeft een oppervlakte van 183.271 km², waarvan 2,4% water.
De staat wordt omringt door: (met de klok mee) Canada, Minnesota, South Dakota en Montana.
De hoofdstad is Bismarck en de grootste stad Fargo.
Het gebied werd oorspronkelijk bevolkt door de Indianen stammen als Lakato, die bekend staan als de Dakota of de Sioux. Lakato betekend "vriend".
Lange tijd was het gebied in Franse handen. In 1818 werd er een verdrag met de Engelsen gesloten en kwam het gebied in Engelse handen
Op 2 november 1889 werden North en South Dakota formeel de 39e en 40e staat van de V.S.


VLAG VAN NORTH DAKOTA.

De vlag is vrijwel een exact kopie van de vlag die werd gebruikt door de troepen uit N.Dakota gedurende de Filipijns-Amerikaanse Oorlog. het verschil dat die vlag niet de naam van de staat droeg.
De vlag werd aangenomen op 3 maart 1911.
De vlag heeft een blauw veld met in het midden de adelaar met gespreide vleugels. In zijn klauwen een een groene tak en een bos pijlen. 
Boven de adelaar de 13 sterren van de staten die vochten tegen de Britse kolonisatie en daar boven de zon.
De adelaar heeft een rood lint in zijn snavel met de tekst;"E Pluribus Unum". Onder de adelaar een sierlijk rood lint met gele afwerking met de naam van de staat.
Er is tot heden geen duidelijke specificatie van de afbeeldingen op de vlag.

ZEGEL VAN NORTH DAKOTA.


Op het open veld staat een boom met aan de voet van de stam drie bundels tarwe. Rechts een ploeg en een aambeeld en links een boog met pijlen, een Indiaan te paard en een buffel.
OP de achtergrond de bergen met een opkomende zon.
Rond de boom in een cirkelvorm en halve cirkel met 42 sterren omgeven met het motto; "Liberty and union now and forever one and inspeparable". ("Vrijheid en Unie nu en voor altijd een en onafscheidelijk") 


WAPENSCHILD VAN NORTH DAKOTA.

Het wapenschild wordt gebruikt door de regering van de staat en de Nationale Garde.
Een zelfde afbeelding is te zien op de vlag van gouverneur van de staat.
De kleuren goud, geel en groen symboliseren de grote agrarische inbreng van de staat landbouw en veeteelt.
De Indiaanse Boog met pijlen boven het schild symboliseer dat het eens het Sioux leefgebied was.
De drie steren staan voor de drie-eenheid van de regering: wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. De gele lis komt van de Canadese ontdekkingsreiziger La Verendrye.
Onder het wapen op een geel lint het motto: "Strenght from the soil" ("Kracht uit de bodem"). 

OHIO. (OH)

De naam Ohio komt van het woord der Iroquezen "ohi-yo" voor "grote stroom". De bijnaam van de staat is "Buckeye state", verwijzend naar een boomsoort. 
De staat heeft een oppervlakte van 116.096 km², waarvan 8,7% water. De hoofdstad is Columbus en de grootste stad is Cleveland.
De staat wordt omringt door: (met de klok mee) het Eriemeer, Pennsylvania, West Virginia, Kentucky, Indiana en Michigan.
 De Ohio rivier vormt de grens tussen de staat en de staten West Virginia en Kentucky.
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog behoorde Ohio tot de Unie. Op 1 maart 1803 werd Ohio formeel de 17e staat van de V.S.

VLAG VAN OHIO.


Het is de enige vlag van de V.S. die niet rechthoekig is en lijkt een beetje op het model van de vlag van Nepal.
De vlag werd op 9 mei 1902 aangenomen.
Op de grote blauwe driehoek staat symbool voor de heuvels en dalen, en de strepen vertegenwoordigen de wagen en het vaarwater. De 17 sterren geven weer dat Ohio de 17e staat werd van de V.S.
De witte cirkel met het rode centrum symboliseert de eerste letter van de naam van de staat.

ZEGEL VAN OHIO.

De huidige uitvoering van het zegel dateert uit 1996.
Het eerste zegel in zwart-wit met bijna zelfde afbeelding stamt uit 1953.
Het wapen geeft het agrarische belang van de staat weer door een gemaaid koren veld met opgebonden korenschoof.
Naast de korenschoof zeventien bij elkaar gebonden pijlen welke de staat weergeven als 17e van de V.S.
Links de Scioto rivier en achter de berg Logan de opkomende zon met dertien stralen weergevende de dertien staten die tegen de Britse kolonisatie streden.



Zie vervolg: V.S. VAN AMERIKA. VLAGGEN, ZEGELS EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 7)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten