donderdag 2 juli 2015

THOR HEYERDAHL. WIE WAS HIJ?

STAKEN DE EGYPTENAREN DE

ATLANTISCHE OCEAAN EERDER OVER 

DAN COLUMBUS?


Thor Heyerdahl werd op 6 oktober 1914 geboren te Larvik in Noorwegen. Hij studeerde in Oslo en werd geograaf en antropoloog. In 1937 ging hij naar de Marquesas Eilanden.
Tijdens zijn verblijf op deze eilanden ontwikkelde hij de theorie, dat de Stille Oceaan bevolkt moest zijn vanuit Zuid-Amerika.
Ten bewijze voer hij in 1947 met 5 medereizigers op een vlot gemaakt uit balsa-hout de 'Kon-Tiki' van Peru naar de Tuamotu Archipel een afstand van 4300 zeemijl. 
Vervolgens meende Heyerdahl dat de enorme beelden, het schrift en de legenden van het Paas Eiland duidden op de door hem aangenomen cultuurstroom.
De beelden konden volgens hem niet zijn opgericht door de eenvoudige inheemse bewoners. Zijn theorie vond vooral in Amerika veel aanhangers, maar ook heftige tegenstanders.
Zo heeft de antropoloog R.C.Suggs in zijn werk 'The Island Civilisation of Polynesia' Heyersdahl's theorie zwaar bestreden. Volgens Suggs vond bevolking plaats vanuit Azië.

           ( Ra II waarmee het Heyerdahl en zijn bemanning een geslaagde oversteek maakten.)

In juni 1969 ondernam Heyerdahl met het papyrusvlot Ra, dat was samengesteld uit bundels stengels van de papyrusplant, een poging om de Atlantische Oceaan over te steken van oost naar west.
Deze poging mislukte doordat in een zware storm de boeg van het vlot afbrak. De bemanning werd gered, doch de Ra moest als prooi van de elementen op de oceaan worden achtergelaten.

In mei 1970 vertrok Heyerdahl vanuit de Marokkaanse haven Safi met de 13 meter lange papyrusboot Ra II en een internationale bemanning van 8 koppen voor een nieuwe poging de Atlantische Oceaan over te steken.
Deze reis had een gunstig verloop; na een tocht van 57 dagen, waarbij 6300 kilometer werd afgelegd, arriveerde hij op het eiland Barbedos.
Heyerdahl wilde met deze reis aantonen dat de oude Egyptenaren in soortgelijke vaartuigen de oversteek zouden kunnen hebben gemaakt lang voor Vikings of Columbus dat zouden hebben gedaan. Het feit of het wel of niet zo was wordt nog steeds betwist door de geleerden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten