zondag 6 april 2014

LINNERWEERD VOORJAARSWANDELING.

HET VROEGE VOORJAAR VAN 2014 IN DE NATUUR.

Even de deur uit, even de benen strekken en genieten van de reeds vroege warme voorjaarsdagen van dit jaar.
Gewoon even de Linner Weerd in in lopen met de camera. Een gebied dat ongeacht het jaargetijde prettig is om in te wandelen of te fietsen. Een gebied met een fraai kasteeltje en enige zeer oude boeren landhuizen, landerijen en boomgaarden.
Het gebied ligt aan de grens van het plaatsje Linne (gemeente Maasgouw) en is ingesloten door de rivier de Maas en wordt doorkruist door de Vlootbeek. Bij de stuw in de Maas is een mogelijkheid om via een loop- fietsbrug, welke aan de stuw vastligt, de Maas over te steken.


Maar de Linner Weerd is in het voorjaar op z'n mooist. Langs de weg onder de ontluikende knoppen van struiken en bomen staan de verschillende soorten van de Dovenetel in bloei en in het grasland de Paardenbloem. (Beide eerder beschreven in een artikel onder naam van de bloem 5/6-04-2014)

De Linner Weerd heeft meer dan men denkt. Even na de brug over de Vlootbeek, het nu nog toegankelijke weiland ingewandeld waarin de Pinksterbloemen reeds volop in bloei staan, voordat het nog Pasen moet worden.

Rustig naar de oever van de dode Maas-arm gewandeld die daar ligt.

Aan de andere oever van het water was een witte zwaan aan het nestelen onder toeziend oog van het reeds buiten lopende vee.
Even verder aan de oever van deze Maas-arm is weer duidelijk te zien dat de bever ook weer terug is in de Linner Weerd.
Het dier heeft dan ook zijn best gedaan om deze dikke stam van een reeds eerder afgeknotte wilgenboom door te knagen.
Zo verder opzoek gegaan of er nog meer sporen van de bevers waren te vinden langs de Vlootbeek die hier vlak langs slingerend door de Weerd naar de \Maas stroomt.Na veel speuren deze opeen stapeling van takken gevonden met een toe- of uitgang gat naar een daaronder gelegen ruimte.
Buiten het agrarische landbouwgebied liggen er in de Linner Weerd ook de nodige fruitboomgaarden.
Boomgaarden die nu reeds volop in bloei staan met de bloesem van kersen, appels en peren.
Het is een ware lust voor het oog om naar te kijken. Sluit je ogen en het gezoem van de bijen begeleid door het gezang van verschillende vogels klinkt als een voorjaarsconcert in je oren.


Een tak vol met knoppen en reeds ontluikende bloesem van de kersenboom.
Ook de bloesem van de appel was een moment van in stilte aanschouwen waard.
Verder wandelend huiswaarts kwam ik nog bloeiende plantjes tegen van de Handjes ereprijs, het Vergeet-mij-nietje en van de Judaspenning.
Maar overal was duidelijk te zien dat de natuur snakt naar wat regen, de kleigrond is keihard, het zand stuift overal en het waterpeil in de Vlootbeek is zeer laag. 

Mocht u in de gelegenheid zijn een bezoek te brengen aan dit stukje zeer fraai beschermd gebied, dan wens ik u een fijne wandeling toe. Geen opmerkingen:

Een reactie posten