dinsdag 30 april 2013

"LYCIË RONDREIS" KEKOVA VERZONKEN STAD. (DEEL 5)

DE VERZONKEN STAD VAN KEKOVA.

19 APRIL 2013. 


Via een fraaie route langs de kust met uitzicht op kleine eilandjes voor de kust reden we van Demre naar de baai van Kekova.


(Afbeelding uit Google-maps.)

Het eiland Kekova in de baai van Kekova ligt een kleine 30 kilometer ten oosten van de stad Kas. Eens was dit eiland bewoond door Lycische kolonisten die hier hun fraaie stenen huizen bouwden. 
In de 2e eeuw vond er een aardbeving plaats die de woningen vernietigde, maar ook een deel van het eiland onder zeewater spiegel deed verdwijnen.
Met een boot is het mogelijk een vaartocht te maken langs de kust van het eiland.Varend langs de oever van het eiland ziet men de resten van huizen, trappen in de rotswand en sarcofagen.Net onder de waterspiegel liggen resten van fundamenten van huizen, een badhuis en de vroegere kademuren van het haventje.


Het eiland en de omgeving is nu beschermd gebied en het duiken naar oude voorwerpen voor de kust is niet toegestaan.


( Onderweg terug naar het haventje pakten in de verte zware regenwolken zich samen, wat een natte aankomst betekende.) Hoog boven op de berg achter de haven staan de resten van een oud Johannieter fort, dat eens gebouwd werd door de kruisridders gedurende de kruistochten naar Jeruzalem.
Rhodos, het nu Griekse eiland, was een belangrijke uitval haven van de Johannieter orde.  


Even verder staan her en der boven op de berghelling nog oude Lycische graftombes.


Via een fraaie landelijke route met een uitzicht op groene dalen met kweekkassen voor groente en tomaten reden we na ons bezoek aan Kekova eiland naar Fethiye, waar we zouden overnachten in het Mendes Hotel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten