vrijdag 12 april 2013

VIANA S.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL 3)

S.S. VIANA.

07-06-1978 T/M 27-10-1978.


( Het bauxiet overslag bedrijf met steiger te Port Kaiser Jamaica. Afbeelding Google Maps.)


Voor het lossen van onze lading stookolie moesten aanmeren aan het overslag steiger van de bauxiet ( grondstof voor de productie van aluminium ) maatschappij. Het lossen gebeurde maar door één enkele slang en de olie moest via een pijpleiding naar het binnenland worden geperst. We hadden aan boord dus te maken met een hoge tegen druk, waardoor de pompen niet op volle kracht konden draaien.  


We hadden dus ruimschoots de gelegenheid, als je geen wacht had, om de wal op te gaan en eens rond te kijken in het verlaten gebied waar eens een film werd opgenomen van James bond. 


De natuur was rotsachtig en begroeid met struiken vol lange stekels en verder de nodige cactus soorten.


Het enkel spoor tussen de rotsen door, wat verbonden is met de bauxietmijn in het binnenland van Jamaica , liep grotendeels langs de kust vanaf de steiger waar de erts in bulkcarrier's wordt geladen. en vandaar naar het binnenland. 


Verder was er een lang strand waar je in alle stilte een stevige wandeling kon maken totdat ...


.... we bij een klein vissersdorpje uitkwamen. Zo zagen we taal nog teken van leven en zo werden we omringt door de lokale jeugd die zeer graag gefotografeerd werd. Ze hadden vooral veel belangstelling voor onze twee blonde aspirant officieren.


Al snel ontstond er een ruilhandel in schelpen tegen dozen lucifers en stukjes zeep van het schip.
Na het lossen keerden we weer terug naar de Shell installatie bij Caracas Baai te Curaçao, waar we weer een zwarte lading kregen voor Petit Couronne aan de Seine in Frankrijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten