dinsdag 30 april 2013

"LYCIË RONDREIS". NICOLAAS BASILIEK. DEMRE (DEEL 4)

SINT NICOLAAS BASILIEK.

19 APRIL 2013.

Het gebied rond de stad Demre is zeer vruchtbaar en is zodoende rijk aan vele boomgaarden van verschillende vrucht soorten. De geur van de sinaasappel bloesem ruik je overal. Demre is het vroegere Myra.


In de stad ligt de oude bisschopskerk van Nicolaas welke in zeer slechte staat verkeert. Om de resten enigszins te beschermen heeft men er een dak boven gebouwd wat het geheel ontsiert. Helaas hebben weer en wind vrij spel hetgeen de oude fresco's op de muren geen goed doet. 


Het eerste vroegchristelijke bouwwerk dateert uit de 3e eeuw toen Nicolaas tot bisschop werd gewijd.
Nicolaas werd (het is niet zeker) omstreeks 280 te Patara in Lycië geboren en overleed op 6 december 352. Hij kwam uit een zeer gelovig christelijk gezin. 


( Het beeld van St.Nicolaas bij de ingang van de kerk.)

In 1043 werd de toenmalige kerk verbouwd om de stoffelijke resten van Nicolaas bij te zetten en er werd een klooster aangebouwd. 
Na de diefstal van de beenderen van Nicolaas in 1087, door Italiaanse zeelieden en geestelijken welke deze overbrachten naar de basiliek van San Nicola in Bari, verloor de basiliek in Myra aan belangstelling. 
Niet veel later werd het gebouw grotendeels verwoest door de Seltsjoeken. 


In 1863 kocht tsaar Alexander II van Rusland de kerk en liet deze restaureren. De restauratie werd nooit volledig voltooid.
Door overstromingen van de rivier Myror verdween langzaam een groot gedeelte van het bouwwerk onder het rivierslib.
In 1963 werd begonnen met het uitgraven van de oostelijke en zuidelijke delen van de basiliek. In deze delen bevinden zich fraaie mozaïeken, fresco's en sarcofagen.


In 1968 werd de sarcofaag van Nicolaas, welke een hergebruikte Griekse sarcofaag is uit marmer, weer van een dak voorzien. De sarcofaag staat aan de linkerkant van de ingang.

Aan Nicolaas zijn verscheidene goede werken toegeschreven; zoals het redden van de bemanning van een zinkend schip, het redden van drie studenten die door een herbergier waren gedood en ingepekeld voor in de kookpot en vele goede gaven aan de armen en kinderen. Hij zou anders ook niet heilig zijn verklaard. 


Sint Nicolaas is de beschermheilige van de meest uiteen lopende beroepen zoals: apothekers, schippers, zeelieden, boogschutters, kinderen, kooplieden, studenten, ongehuwde vrouwen, slagers, dieven, moordenaars en prostituees ( het oudste beroep ).
Veel havensteden in de christelijke landen hebben Sint. Nicolaas als beschermheilige. Ook dragen plaatsen zijn naam.



De gevelsteen van Sint Nicolaas op het pand op de hoek van de Dam en het Damrak in Amsterdam.


Buiten op het plein voor de basiliek, waar je de meest uiteenlopende Sint Nicolaas souvenirs kan kopen trachtte dit kruiden vrouwtje haar koopwaar te slijten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten