woensdag 6 juli 2011

PAPEGAAI KERK. AMSTERDAM.PAPEGAAI KERK - AMSTERDAM.

         " EEN KWARTIER VOOR GOD ".

Al wandelend door de drukte van de Kalverstraat in Amsterdam ben je meer bezig met het oppassen waar je loopt, of niet tegen aan loopt, dan op de gevels om je heen te letten.

Weggedrukt tussen twee winkelgevels ontdek je plotseling de ingang van de "Papegaai kerk" door het reclamebord wat buiten voor de smalle ingang staat met de tekst; "Een kwartier voor God".
In deze neogotische gevel staat een afbeelding van een papegaai en St. Jozef. Eigenlijk is het de ingang van de Petrus- en Paulus kerk. Ga je dan naar binnen, weg van de hectische winkeldrukte, dan is een groter contrast haast niet voorstelbaar. Je stapt binnen in een oase van stilte en rust.


"De Papegaai" is een voormalige schuilkerk die rond 1700 werd gebouwd in de tuin van het huis dat waarschijnlijk eigendom was van een handelaar in tropische vogels. Het was de tijd waarin niet alle christenen elkaar de geloofsvrijheid gunden om dit openlijk te beleven.Zo geruisloos mogelijk heb ik hier rond gekeken en na toestemming gevraagd te heen enige opnamen gemaakt, waarbij ik het gevoel had dat zelfs de sluiter van mijn camera te veel lawaai maakte. Je voelde er de stilte en verrassend zijn de vele brandende devotie lichtjes. Het was "Een kwartier voor God".Geen opmerkingen:

Een reactie posten