woensdag 1 september 2010

SØRLANDET. SAIL AMSTERDAM 2010.


   SøRLANDET - NOORWEGEN.

       SAIL AMSTERDAM 2010.


De Sørlandet is een driemastvolschip met een stalen romp, een lengte van 66 m, een breedte van 9 m. en een diepgang van 4,5 m.
Hoogte 35 meter en een zeiloppervlak van 1166 m².
Bouwjaar 1927. Thuishaven Kristiansand in Noorwegen.


De Sørlanded is een van de kleinste, vol getuigde trainingsschepen. Het schip heeft een rijke geschiedenis. Ooit gebouwd als trainingsschip, maar naderhand vooral gebruikt voor transport.
In de jaren dertig was het het eerste Noorse schip dat een Atlantische oversteek maakte.
In de Tweede Wereldoorlog kwam het schip in Duitse handen. Gedurende de oorlog werd het zwaar beschadigd, en uiteindelijk diende het als opslagdepot.
In 1948 was het schip weer gereed om te zeilen en dan ook wel echt zeilen daar het pas in 1958 werd uitgerust met een motor.

Vanaf het begin jaren '80 werd de Sørlanded, naast trainingsschip, steeds meer gebruikt als cruiseschip. Zo voer zij in die hoedanigheid onder andere een paar maal tussen de Bermuda-eilanden en Boston. Later werd zij ingezet voor tweeweekse zeilcruises op de Noordzee.
Halverwege de jaren '90 werkte de Sørlanded in nauw verband met de Noorse marine, de Noorse organisatie voor scheepseigenaren en het lokale centrum voor Werkgelegenheid. Om nieuwe zeevaarders te werven, organiseerden zij zes weekse opleidingen voor zeilen in het algemeen en voor het uitoefenen van het zeemanschap in het bijzonder.
Tegenwoordig is het schip eigendom van de Stichting Sørlanded Seilende Skoleskib. Dit instituut wordt bestuurd en deels gesubsidieerd door het Noorse Ministerie van Cultuur. Het schip maakt wintercruises in het Caribische gebied en zomercruises in de Noorse wateren. De cruises op de Sørlanded zijn toegankelijk voor iedereen tussen de zestien en vijfenzeventig jaar, ongeacht nationaliteit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten