zondag 19 september 2010

HERFSTWANDELING OP DE MEINWEG. HERKENBOSCH.

HERFSTWANDELING OP DE MEINWEG. 

                    HERKENBOSCH.


Alhoewel de bladeren aan de bomen net beginnen te kleuren voordat ze gaan vallen, kleurde de bodem onder de bomen reeds door de vele paddenstoelen in het Nationaal Park 'de MEINWEG'.

Het park is gelegen te oosten van Roermond en valt onder de gemeente  Roerdalen.
Roerdalen is een samenvoeging van de Limburgse gemeenten Montfort, Sint Odiliënberg, Posterholt, Melick, Herkenbosch en Vlodrop.
Het natuurgebied biedt een afwisselend landschap met een grote rijkdom aan plantensoorten en strekt zich over de Duitse grens voort. Ook de omvang en de soorten van amfibieën- en reptielenpopulatie zijn uitzonderlijk in Nederland.
Geologisch is het van grote betekenis door het, in ons land unieke, terrassenlandschap met steile overgangen tussen de terrassen. Deze zijn het gevolg van inscheuringen van de rivier de Maas en verschuivingen en breuken in de aardkorst aan de Peelrand breuk.
Onderlinge hoogte verschillen tussen de terrassen bedragen enkele meters tot zelfs 30 meter.
Door de insnijdende erosie van water zijn, dwars op de treden, twee beekdalen ontstaan: het dal van de Roode Beek en dat van de Boschbeek.

DE NAAM.

De naam 'Meinweg' komt van het Oudnederlandse woord 'gemeynte', dat gemeenschappelijk betekend. Het heeft verder niets te maken met mijnbouw, zoals vaak gedacht wordt. Er werd in het verleden wel hout gekapt uit de Grove-den voor de mijnbouw en ligt in het gebied de voormalige Staatsmijn Beatrix die nooit productief is geweest.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten