dinsdag 14 september 2010

KOFFIE.



EEN BAKJE TROOST.


De een staat er mee op en de ander gaat er mee naar bed. De een geniet van een enkel kopje en de ander kan er liters van drinken op een dag.
Het is een dagelijks genotsmiddel geworden en een ieder drinkt zijn koffie zoals hij of zij het bakje het lekkerste smaakt; koffie verkeerd, cappuccino, expresso of een oude pruttelkoffie. Het is s'lands wijze smaak en eer
Volgens de Turken moet koffie zo zwart zijn als de nacht, zo sterk als de dood en zo zoet als de liefde.



Koffie werd rond de 17e eeuw vanuit het Midden-Oosten via Turkijë naar Europa geïntroduceerd.
In het Midden-Oosten was koffiedrinken aan het einde van de 15e eeuw een dagelijks ritueel, dat deel uitmaakte van de samenleving en de gastvrijheid. De Arabieren worden dan ook beschouwd als de eerste koffie drinkers.
Ontdekkingsreizigers, handelslieden komen einde 15e eeuw en 16e eeuw in het Midden-Oosten terecht en maken kennis met de koffiehuizen aldaar en de daar bestaande gebruiken aangaande koffie drinken. Ze horen van de legendes over de koffie. De drank zou vermoeidheid en slaperigheid verdrijven en had daarbij ook nog een lekkere smaak. Zo raken de Europeanen geïntrigeerd. De handelaren raken geïnteresseerd en zo komt rond 1615 het eerste schip met koffie uit Turkije in Europa aan en begint de koffie de markt te veroveren.


Tegenwoordig neemt Brazilië een kwart van de wereldkoffie-
productie voor zijn rekening, terwijl andere Zuid-, Midden-Amerikaanse landen, zoals Niraqua, Colombia, Mexico, Guatumala, Costa Rica en Honduras gezamenlijk ook een kwart verbouwen. Tal van andere landen zoals; Indonesië, India, Ethiopië, Ivoorkust en Oeganda telen koffie.
Koffie groeit tussen graden Noorderbreedte en 25 graden Zuiderbreedte in streken met een overvloedige regenval en een gemiddelde temperatuur van 18 tot 25 C.
De koffiebes groeit aan een struik. De bloesem is wit en ruikt heerlijk zoet. Het duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar een de koffiestruik vrucht zal dragen en bessen produceert. In elke koffiebes zitten twee bonen. Na de oogst worden de bonen van hun schil en pulp ontdaan alvorens ze te branden.


Er bestaan drie hoofdsoorten koffie: Arabica, Robusta en Liberica. Andere bekende soorten zijn: Santos, Rain Forest, Verapaz, Sulawesi, Java, Bali en Coorg Parel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten