woensdag 22 september 2010

DE KARDINAALSMUTS.               DE KARDINAALSMUTS.Een kardinaal draagt een baret oftewel bonnet, een alpino-achtige pet.
De kardinaals bonnet heeft drie gleuven tussen drie ribben die in het midden samenkomen bij een friole ponpon. Het geheel is rood van kleur.
Het hoofddeksel heeft erg veel weg van de vruchten van de kardinaalsmuts (Euonymus), de struik of op stam bloeiende plant die in het najaar vrucht draagt in het wild of in de tuin.
De Kardinaalsmuts is een geslacht van ongeveer 180 soorten uit de kardinaalsmuts familie (Celastraceae). Het geslacht bestaat uit groenblijvende en bladverliezende struiken of kleine bomen. Het geslacht heeft een enorm groot spreidingsgebied in Europa, Australië, Azië, Madagaskar en Noord-Amerika.
De bladeren staan tegen over elkaar geplaatst of bij enkele soorten afwisselend. Ze zijn ellipsvormig, 2 tot 15 cm lang en meestal fijn getand.
De bloemen zijn onopvallend en groen-wit van kleur.
De vrucht en daar krijgt de plant zijn naam aan te danken, is een rozerode, vier- of vijfhoekige doosvrucht, die open splijt waarbij de vlezige , oranje gekleurde zaden te voorschijn komen.
De zaden zijn een delicatesse voor de vogels, die ze na ze gegeten en verteerd te hebben weer uitscheiden waardoor deze plant zich weer verspreid wordt.

ALLE DELEN VAN DE PLANT ZIJN GIFTIG VOOR DE MENS!

De Engelse naam voor deze plant is 'Spindle Tree' , daar het hout vroeger werd gebruikt voor het vervaardigen van spoelen voor het spinnen.

( Nu de vraag: Wie was er eerder op deze wereld, de Kardinaal of de plant ?)
(Zoiets als de kip en het ei. )


Geen opmerkingen:

Een reactie posten