donderdag 8 oktober 2009

De OUDE KERK in AMSTERDAM.




             DE OUDE KERK 

            IN AMSTERDAM.






De OUDE KERK is nog een van de oudste bestaande gebouwen van Amsterdam en bevindt zich aan het Oudekerksplein in het centrum van Amsterdam. De kerk werd vermoedelijk in 1306 gewijd aan de heilige Nicolaas, bisschop van Myra.
Toen heette de kerk dan ook Sint Nicolaaskerk. Sint Nicolaas was onder meer de beschermpatroon van de zeelieden en werd vooral in de havensteden vereerd. Zodoende de votiefschepen die in de kerk hangen.





( Een van de votiefschepen in de kerk.)

DE BOUW.

De Oude kerk heeft een lange en rijke bouwgeschiedenis. Het was oorspronkelijk een houten kapel die in de tweede helft van de 13e eeuw werd vervangen door een stenen zaalkerk. Na 1300 begon de bouw enorme veranderingen aan te nemen. Het werd een hallenkerk: een drie beukig gebouw met smalle, maar even hoge zijbeuken in de romaanse stijl. Het is zover bekend de eerste gebouwde hallenkerk in Holland. Tussen 1330 en 1350 werd het kleine koor vervangen en de smalle zijbeuken door bredere zijbeuken die zelfs breder waren dan het middenschip.
Deze drie beukige hallenkerk bestaat in gewijzigde vorm anno 2005 nog steeds.
Ook de toren heeft vier verschillende bouwfases gekend en de huidige toren is 70 meter hoog.



De Oude Kerk is een voorbeeld van de Hollandse Baksteengotiek. De constructie is daarom licht, omdat de heipalen waarop de kerk staat, niet genoeg draagvermogen hadden voor natuursteen. De toen toegepaste heitechniek was nog zeer primitief.
De kerk heeft houten tongewelven, waarvan er vele prachtig beschilderd zijn, en hoge spitsboogvensters welke veel muurwerk besparen.
Veel vensters zijn voorzien van prachtig glas-in-lood werk.
Door op deze manier te bouwen kon toch een groot en gecompliceerd kerkgebouw worden gebouwd.
Het oppervlak van de kerk is groot vergeleken tot de hoogte.









Na de Beeldenstorm in 1566 werd de kerk ontdaan van zijn beelden. In 1584 mochten de kooplieden in de kerk beurs houden tot 1611 toen de beurs op het Rokin werd geopend.
Door de bouw van het stadhuis aan de Dam, het huidige paleis, won de Nieuwe kerk aan belang en werd de hoofdkerk en nam het belang van de Oude Kerk af.










Mocht je de kerk ooit bezoeken kijk dan eens onder de opklapbare zittingen van de kerkbanken. Fraai uitgesneden afbeeldingen zijn er onder geplaatst, waarin oude spreuken te herkennen zijn.











De gehele vloer van de kerk bestaat uit oude graftegels van oude geslachten met- of zonder familiewapen. Op het moment is men bezig deze tegels één voor één te lichten om de ondergrond te verstevigen, waarna ze weer op hun oude plaats terug geplaatst worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten