zondag 24 april 2022

TANA TORAJA. (SULAWESI-INDONESIË.) DEEL 4.

 

       EEN PARADIJS IN DE BERGEN 

          VAN SULAWESI (CELEBES). 

                             DEEL 4. 




WAAR TE GAAN IN TANA TORAJA.

Bij het maken van een rondreis door Tana Toraja is dat het beste te doen vanuit Rantapao, waar men ook een lokale gids kan nemen, wanneer men niet alleen de platgetreden toeristische wegen wil bewandelen.
Een gids kan ook helpen bij het introduceren bij plechtigheden en u aanmelden bij het dorpshoofd (kepala kampung). Er is altijd wel eenvoudig onderdak te vinden. het wordt als een belediging opgevat als men voor onderdak en voor aangeboden maaltijden wil betalen, wel stelt men een geschenk in natura op prijs.

Rond Rantapao vindt men schitterende huizen in de tussen rijstvelden en bamboebossen gelegen dorpen.
Sommige kan men gemakkelijk met een jeep bereiken, andere slechts te voet. 

Enige van deze plaatsen zijn, met tussen haakjes de afstand vanuit Rantapao: Nanggala (15 km) met een bijzonder fraai tongkonan-huis met minstens even fraai rijstschuren; Menu (6 km) en Marante (6 km) zijn typische Toraja dorpen. Kete-Kesú (4 km) is een beroemd centrum van kunstnijverheid en Sa'dan (12 km) staat bekend op zijn weefkunst,


Een voorbeeld is om vanuit Pantapao zuidwaarts te rijden naar de stad Makale, waar het bezoeken van de markt net als in Rantepao bijzonder interessant is. Deze markten worden om de zes dagen gehouden, zodat ze steeds op een andere dag vallen. Hier vindt men al de producten uit verschillende plaatsen van Tana Toraja.
Bijzonder boeiend is de verkoop van tuak, die men in lange bamboekokers vervoert en men ook moet proeven.
Verlaten Makale en rijden naar Suaya waar men zeer oude rotsgraven kan zien.
Op terugweg naar Rantepao is het Lemo aan te doen, waar de rotsgraven zijn volgens de liang pá-manier aangelegd. Deze graven dateren vermoedelijk uit de zeventiende eeuw. Hier werden alle vorsten uit de streek bijgezet en staan de tau-tau naast elkaar in de rotsen uit gehakte nissen. Weer noordwaarts rijdend doen we Lemo aan hier staat het koningshuis van de vorst over Sangalla in het dorpje Buntukalando.



Als laatste verlaten we de weg 12 km voor Rantepao om naar Ke'te  Kesu aan waar nog traditionele woningen staan die nog steeds bewoond zijn.

Een voortreffelijk gerecht om te eten is de speciaal klaar gemaakte kip, die met stukken kokos in een stuk bamboe wordt geperst en daarin gekookt wordt met diverse kruiden. Het wordt opgediend met witte rijst en natuurlijk palmwijn daarbij.



 Een andere optie is een uitstapje naar het noorden naar de plaats Sadan Tobarana gelegen aan de rivier de Sadan. het landscap is hier heel anders dan dat ten zuiden van Rantapao, maar zeker niet minder mooi.
het is een vredig rustig plaatsje , met nog oude woningen en rijstschuren.
De bevolking leeft er hoofdzakelijk van de weefkunst. het is er stil en het enige wat je hoort is  het kwebbelen van de vrouwen achter de weefgetouwen en het klateren van het rivierwater tussen en over de stenen die op de bedding liggen.
Op de terugweg ligt het dorp Palawa met nog zeer oude traditionele woningen.
In Pangli staat langs de weg een huisgraf met een tau-tau ervoor en je kennis maakt met de stenen zuilen (menhirs) in het dorp. Welke ook in het plaatsje Bori staan.
Bij Bori liggen de bolvormige stenen graven in het landschap.
In de plaats Langda was een grote begrafenisceremonie gaande.


                                     (Het weven van traditionele doeken bij de plaats Sa'dan.)

Verder zijn aan te bevelen de rotsgraven van Lo'kó mata (36 km) gelegen op de hellingen van de Sesean Bergen. De weg erheen is echter moeilijk begaanbaar en bij regenval is het zelfs niet mogelijk er met een jeep te komen. Verder rondom Rantepao treft men nog andere rotsgraven aan, maar men is en blijft afhankelijk van het weer en de gids en het vervoer. De bevolking is vriendelijk, gastvrij en behulpzaam.

(De rivier Sadan die van noord naar zuid door Tana Toraja stroomt.)


Langs deze weg nogmaals een ieder bedankt voor de geweldige hulp bij het ontdekken van Tana Toraja.
Onze chauffeur, onze gids en het hotelpersoneel met de goede verzorging van schone kamers en heerlijk eten.
Helaas speelde het weer ons regelmatig parten in de reisplanning daar veel wegen door de zware regenval totaal onbegaanbaar waren geworden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten