zondag 4 juli 2021

KAAP. (SCHEEPSBAKEN.)

 

      NIET GEVORMD DOOR DE NATUUR, 

                 MAAR DOOR DE MENS.



KAAP.

De naam 'kaap' wordt in de scheepvaart gebruikt voor een in zee uitstekend gebergte en is afgeleid van het Portugese woord 'Capo' (hoofd). Daar waar geen bergen een markeringspunt zijn voor de scheepvaart plaatst men een houten of ijzeren kaap, waarbij de naam is afgeleid van een Oudmiddelnederlands woord voor kijken. 
(Natuurlijke zeekapen zijn reeds eerder beschreven in het artikel: Kaap. Hoe, wat en waar? (deel 1 t/m 4) juli 2015.)

KAPEN VAN DE NEDERLANDSE KUSTEN. 

KAAP OOSTEREND OF IJZEREN KAAP.

De IJzeren Kaap is gelegen bij Oosterend op het eiland Texel en is in die functie als markant herkenningspunt (dagmerk) een baken voor de scheepvaart.
De positie van de kaap is: 53 graden 4 minuten 42 seconden NB, 4 graden 53 minuten 47 seconden OL.
De zeekaap werd in 1854 ontworpen door de architect Quirinus Harder die als bouwkundige in dienst was bij het Looswezen.
De kaap vormde samen met de kerktoren van de Hervormde Kerk in Oosterend een bakenlijn ten behoeve van de scheepvaart in het oostelijke deel van  de Texelstroom.
In 1843 lag vlak bij de plaats van de kaap een kleine haven.
De kaap bestaat uit een gietijzeren constructie en heeft vier etages en zes stijlen. Van de vier etages bevinden er zich drie bovengronds. De etages worden door zes radiale liggers gevormd, die aan de buitenzijde aan de stijlen zijn bevestigd en in het midden bij een zeskantig koppelstuk samenkomen.
Aan dit koppelstuk zijn de liggers vastgeschroefd. In de zwikken zijn er gebogen profielen aangebracht. Om de constructie te verstevigen zijn er in ieder van de zes zijvlakken twee diagonale wanddraden aangebracht. Tevens is de constructie door trekstangen in de zes zijvlakken verstijfd.

KAAP ENGELSMANPLAAT.

Kaap Engelsmanplaat is een houten zeekaap op het noordelijke deel van de zandplaat Engelsmanplaat behorend bij het eiland Ameland.
De positie van de kaap is: 53 graden 27 minuten 20 seconden NB, 6 graden 3 minuten 28 seconden OL.
De huidige kaap dateert uit 2007 en is opgetrokken van hout.
Reeds honderden jaren heeft op deze zandbank een kaap gestaan. De eerste zou in 1563 zijn gebouwd.
Rond 1980 werd hier een nieuwe kaap geplaatst voorzien van een licht. In november 2006 werd de kaap welke was voorzien van een drenkelingen huisje door een zware storm verwoest. Resten spoelden aan op het eiland Schiermonnikoog.
De huidige kaap, geplaatst in juli 2007, ligt 180 meter ten zuiden van de plaats van de vorige kaap. Het het een oriëntatiepunt voor de wadlopers.

BAKEN OP HET OERD.

Baken op het Oerd staat op een hoge duin in het oosten van het eiland Ameland op Het Oerd.
De bouwjaar is niet bekend. De positie van deze zeekaap is: 53 graden 28 minuten NB, 5 graden  56 minuten OL.
De houten kaap bestaat uit vier palen die in piramidevorm tegen elkaar zijn geplaatst, met op ongeveer 1/3 en 2/3 hoogte dwarsverbindingen.
In het bovenste deel zijn twee achthoekige houten borden elkaar kruisend aangebracht, zodat ze van alle kanten zichtbaar is.
De kaap werd gebouwd om de veranderingen van de zeegaten in de gaten te kunnen houden.


KAAP  WILLEMSDUIN.

Kaap Willemsduin is gelegen op het oostelijke deel van het eiland Schiermonnikoog. Het is een houten kaap uit 2018.
De positie van de kaap is : 53 graden 29 minuten 48 seconden NB, 6 graden 17 minuten 52 seconden OL.
De kaap wordt gebruikt voor de rijksdriehoeks coördinaten en dient als dagmerk voor de scheepvaart. De kaap staat in het Nationaal Park Schiermonnikoog.
Reeds in 1731 werd begonnen van het plaatsen van kapen en bakens bij Schiermonnikoog. In 1766 werd een nieuwe grote kaap en een kleine op het eiland gebouwd. In 1931 werd het baken op Willemsduin geplaatst welk in 1967 werd vervangen. Dit baken werd in juli 2018 weer vernieuwd.

KAAP KOBBEDUINEN.

Kaap Kobbeduinen is een houten kaap gelegen op het eiland Schiermonnikoog in het Nationaal Park van het eiland.
De kaap is opgebouwd door vier palen in een piramide vorm en afgewerkt aan iedere zijden op 2/3 van de top met horizontaal geplaatste latwerk
(De kaap van onderuit gezien.)

De positie van de kaap is: 53 graden 29 minuten 9 seconden NB, 6 graden 13 minuten 33 seconden OL.
De bouw van de kaap dateert vermoedelijk uit 1766.







EMDER KAAP.

De Emder Kaap of De Kaap ligt op het Waddeneiland Rottumeroog. Het is een ijzeren zeekaap en dient als dagmerk- baken voor de scheepvaart. De kaap dateert ui 1883.
De Emder Kaap is 21,5 meter hoog en de positie is: 53 graden 32 minuten 29 seconden NB, 6 graden 34 minuten 33 seconden OL.
De kaap bestaat uit vijf op elkaar gestapelde gietijzeren gebinten die onderling verbonden zijn door zeskantige gietijzeren koppelstukken.
De kaap had tussen 1940 en 1956 een lichthuis.
In 1989 werd de Emder kaap gedemonteerd en naar de wal gebracht op gerepareerd te worden en werd in 1990 weer terug geplaatst. In november 1999 werd de kaap verplaatst naar haar huidige positie, een 400 meter van haar vorige positie.

NOORDKAAP OF KLEINE KAAP.

De Noordkaap is gelegen op het eiland Terschelling en is een stalen constructie uit 1978, het is een replica van de kaap uit 1919.
De positie van de kaap is:53 graden 26 minuten 37 seconden NB, 5 graden 32 minuten 31 seconden OL.
De kaap diende als dagmerk voor de scheepvaart.







KAAP GRIEND.

Kaap Griend is gelegen op een zandplaat in de Waddenzee behorende tot het grondgebied van het eiland Terschelling.
De Griend is niet toegankelijk voor het publiek. De zandplaat een vogelreservaat, dat niet omringt is door een dijk 'wandelt' langzaam in oostelijke richting. Om het gebied van de ondergang te redden werd het tussen 1958 en 1973 verstevigd door middel van strekdammen. Sindsdien is het afkalving proces omgezet in een proces van aangroei.
Het bouwjaar van de kaap is onbekend. De positie van de kaap is: 53 graden 15 minuten 8 seconden NB, 5 graden 15 minuten 4 seconden OL.
De kaap is gebouwd van hout.

BOSCHPLAAT KAAP.

De Boschplaat is een natuurreservaat aan de oostzijde van het eiland Terschelling en heeft de maten van 10 bij 5 kilometer.
De kaap een scheepsbaken op deze zandplaat tussen de eilanden Terschelling en Ameland diende voor de scheepvaart als baken voor de vaart door het Koggediep, wat in de loop der tijd is dicht geslipt.
De positie van de kaap is: 53 graden 31 minuten 48 seconden NB, 6 graden 27 minuten 40 seconden OL.
De kaap is een houten paal met een rechthoekig raster. De paal wordt ondersteund met staaldraden.
Sinds 1984 bestaat deze kaap niet meer.


DUITSLAND.

KUGELBAKE.

De Kugelbake is een houten kaap bij de Duitse stad Cuxhaven.
Het is het symbool van Cuxhaven en sinds 1913 in het gemeentewapen opgenomen.
het baken staat naast de druk bevaren scheepvaartroute bij het stadsdeel Döse en was een belangrijk oriëntatie punt voor de scheepvaart van de Noordzee naar de haven van Hamburg.
Het eerste baken werd rond 1703 geplaatst en werd na dertig jaar vernieuwd, daar het zwaar te lijden had van houtrot.
In 1853 werd het baken voorzien van een licht om de moeilijke kromming in het vaarwater te markeren. 
In 1878 verloor het baken haar functie doordat er een lichtschip werd uitgezet. De huidige constructie dateert uit 1945. Het baken is nu een beschermd monument in het bezit van de stad Cuxhaven.







BREMER BAKE.

Het Bremer bake was gelegen aan de monding van de rivier de Weser en werd in 1790 in opdracht van de regering van Oldenburg gebouwd.
De positie van het baken was: 53 graden 42 minuten 31 seconden N. 8 graden 14 minuten 52 seconden O.
Het baken gebouwd van hout, was vooral van de belang door de opkomende stoomvaart dienst op de haven van Bremen.
In 1830 werd het baken door zware ijsgang groten deels verwoest. In 1856 kwam een einde aan het bestaan van het baken door de aanleg van de scheepvaart betonning naar de haven van Bremen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten