vrijdag 22 november 2019

NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. VLAG EN EMBLEEM. (DEEL 4)


                VLAG EN EMBLEEM 

                       VAN INDIA. (4)


VLAG VAN INDIA.

De vlag van India wordt in het Hindi de Tiranga genoemd, wat driekleur betekend.
De vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren saffraan-wit en groen met centraal in het midden geplaatst  in het blauw het Asoka Chakra, een wiel met 24 spaken.

Het saffraan staat symbool voor de moed, het wit voor de vrede en het groen voor voortvarendheid.


De Chakra stond voor het spinnewiel van Gandhi (links) , dat zelfvoorzienenheid  symboliseerde. Dit symbool werd in 1947 vervangen door de Asoka Chakra, het 'wiel van de wet'.
Deze Charkha is een oude afbeelding die opgenomen was in de pilaren die koning Asoka in 250 voor Christus liet neerzetten in verschillende religieuze plaatsen in India, en komt oorspronkelijk uit het boeddhisme. De 24 spaken staan symbool voor 24 uur van de dag, en vooruitgang in elk uur.

De huidige vlag werd aangenomen op 22 juli 1947, een halve maand voordat het land onafhankelijk werd als Dominion of India, van Groot Brittannië.


EMBLEEM VAN INDIA.

Het embleem van India is in gebruik genomen op 26 januari 1950, de dag dat het land een republiek werd
Het is een weergave van het kapiteel van een van de pilaren van de Mauryakoning Asoka uit de 3e eeuw voor Christus.
Deze pilaar staat in Sarnath en zou de plaats markeren waar Gautama Boeddha voor het eerst zijn Dhamma zou hebben onderwezen en die het begin vormde van de Boeddhistische Sangha.



Het kapiteel bestaat uit vier Perzische leeuwen die op een ronde abacus staan. Ze kijken alle vier in een andere richting. Op de abacus zijn friesen te zien van een olifant, een stier, een leeuw en een galopperend paard.
Deze worden van elkaar gescheiden door vier Ashoka Chakra's. De abacus steunt weer op een heilige lotus, die niet in het embleem is verwerkt.

Onder het embleem staat de tekst: "Alleen de waarheid overwint".



           Zie vervolg: NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. NEW DELHI. (DEEL 5)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten