maandag 25 november 2019

NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. JAIPUR EN OMGEVING (1). (DEEL 8)



JAIPUR DE STAD 

        VAN DE 

MAHARADJA. (8)

Voor deze 4e november 2019 stond het volgende op het programma: het Paleis van de Wind, het paleisfort Amber, een stop bij het waterpaleis, de Sterrenwacht Jantar Mantar en het roze Stadspaleis.



Jaipur is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajastan. De stad ligt in het gelijknamige district Jaipur. De stad werd gesticht in 1727 door de Marahadja Jai Singh II (1693-1743), aan wie Jaipur zijn naam te danken heeft. Jai Singh II was marahadja over het gelijknamige vorstendom Jaipur en in verschillende perioden ook over Dhundhar, Kachwaha of Amber genoemd. Hij verplaatste zijn hof vanuit het naburige Amber, dat op 11 kilometer van Jaipur ligt. Jaipur moest dienen als nieuwe, meer prestigieuze hoofdstad, omdat Amber de groeiende bevolking niet langer kon opvangen.

De marahadja raadpleegde verschillende boeken en schakelde de Bengaalse stadsplanner Vidyadhar Bhattacharya in om de stad aan te leggen. De eerste steen voor deze stad werd gelegd op 18 november 1727. Als gevolg heeft de binnenstad een strak stratenpatroon met relatief brede verkeerswegen. Bhattacharya hielp Marahadja Jai Singh II ook bij de de aanleg van het koninklijk paleis in het centrum van de stad, en de tegenwoordige wereldberoemde sterrenwacht, de Jantar Mantar.

In het midden van de 19e eeuw was de binnenstad te klein geworden voor de snel groeide bevolking. Onder Marahadja Ram Siungh II werd begonnen met de aanleg van wijken buiten de stadsmuur.
ter gelegenheid van de prins van Wales in 1876 werd de stad roze geschilderd, traditioneel de kleur van de gastvrijheid onder de Rajputs.


HAWA MAHAL - 'PALEIS VAN DE WIND'.


Het Hawa Mahal paleis is een van de merkwaardigste voorbeelden van de post-mongol-bouwkunst.
Het is niet zozeer een echt paleis maar eerder een gevel met daarin, balkons en 953 nissen en 152 ramen verspreid over vijf verdiepingen. het gebouw werd in 1799 in opdracht van de toenmalige Marahadja Sawai Pratap Singh gebouwd.


(De achtergevel van de Hawa Mahal.)


Deze verdiepingen zijn niet ingedeeld in kamers, er loopt een brede gang achter de gevel.
Het gebouw had slechts één doel, namelijk om de haremvrouwen van de Marahadja van Rajasthan de mogelijkheid te bieden om de jaarlijkse parade te kunnen zien, zonder dat zij zelf vanaf de straat gezien konden worden.
Voor de bouw werd gebruikgemaakt van rode en roze zandsteen.

De naam "Hawa Mahal" (Windpaleis) is ontstaan doordat de wind vrij door het gebouw blaast.




De weg naar boven naar het Amber Fort werd afgelegd in open jeeps, daar het een stevige wandeling was bergopwaarts. In het dorpje Amer gelegen halverwege de bergrug maakte we een stop bij een hindoe tempel; de Jagar Shiromani tempel. Via een kleine poort die toegang gaf tot het complex volgden we een trappen galerij naar boven, waarbij we een diepe waterput passeerden. Voor een fraaie poortboog stonden twee afbeeldingen van de Indiase olifant. 
Deze tempel is gewijd aan de hindoegoden Meera bai, Krishna en Vishnu en werd gebouwd tussen 1599 en 1608 door koningin Kanawati, die de vrouw was van de koning Man Singh I. Ze liet deze tempel bouwen ter nagedachtenis van hun zoon Jagat Singh.

De tempel wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de lokale geschiedenis in het plaatsje Amer. De tempel bevat een beeld van Krishna die betekenis heeft voor het hindoe-geloof. Volgens religieuze doctrines is het beeld hetzelfde dat Meraa bai aanbad in de staat Mewar.
Opvallend is de vele afbeeldingen van olifanten aan het bouwwerk.'





Vanaf de parkeerplaats voor ons gemotoriseerd vervoer was het even wandelen naar de ingang van het fort. We gebruikten niet de hoofdingang die vroeger door de maharadja werd gebruikt zittend op een olifant, wat veel toeristen heden nog doen, maar een zijingang, en kwamen zo op het centraal gelegen plein in het fort uit.



Amber Fort of Amer Fort is een deel van een enorme fortificatie op een bergrug in Amer, Rajasthan, op een afstand van 11 kilometer van Jaipur. De stad heeft een oppervlakte van vier vierkante kilometer en was vroeger de hoofdstad van Rajasthan.



(Fort van Jaigarh.)

Dit paleis samen met het fort van Jaigarh, ligt boven op de Cheel ka Teela, de heuvel van de adelaars, van dezelfde Aravalli-heuvels. 
het paleis en het fort van Jaigarh worden als één complex beschouwd, aangezien de twee met elkaar zijn verbonden door een ondergrondse doorgang. Deze passage was bedoeld als een ontsnappingsroute in oorlogstijd om de koninklijke familieleden en anderen in het Amer Fort in staat te stellen naar het meer onbetwistbare Jaigrah Fort te verhuizen.
De stad Amer, waarvan de uitgestrekte vestingmuren nog steeds overeind staan, werd oorspronkelijk gebouwd door Meenas. Amer Fort staat bekend om zijn artistieke stijlelementen en kijkt uit op het ervoor gelegen Maota meer.


(De hoofdingang van het fort.)

Het fortpaleis van Amber was de citadel van de Kachhawahad-dynastie tot 1727, in dat jaar werd Jaipur de hoofdstad. Bij belangrijke gelegenheden bleven hier de vorsten hier komen om de zegen van de familie-god, Shila Devi, te vragen. De citadel werd in 1592 door Man Singh I gebouwd op de restanten van een 11e eeuws fort. De verschillende gebouwen die Jai Singh I (1621-1667) toevoegde, vormen echter het hoogte punt.



Vanaf de binnenplaats is het mogelijk een rit op de rug van een olifant te maken, en deze ruimte te verlaten via de hoofdingang. helaas maken hier nog steeds veel toeristen gebruik van. De Aziatische olifant is niet geschikt om lasten op zijn rug te dragen, de kracht van het edele dier zit zijn poten en zijn slurf.





Zo zwerven we vanuit de enorme binnenplaats uit om het fort te verkennen, met zijn vele gangen en kamers en fraaie binnentuin. Maar het meest imponerende is wel de  Jas Mandir, ook wel de spiegelzaal genoemd. Men beweerd dat deze spiegels vanuit België en Nederland zijn ingevoerd.
Deze zaal voor privé-audiënties heeft vensters met traliewerk, een albasten reliëfplafond en inlegwerk van glas en kleine spiegels, een waar kunstwerk.
Een marmeren scherm geeft uitzicht over het Maota meer en laat koele lucht binnen.





We verlaten het Amber Fort en maken een stop bij het meer waarin het 'drijvende paleis' ligt .


JAL MAHAL PALEIS.




Het Jal Mahal of waterpaleis ligt in het Man Sagarmeer en lijkt uit het water op te rijzen.Madho Singh I liet het halverwege in de 18e eeuw bouwen, geïnspireerd op het Meer paleis in Udaipur waar hij zijn jeugd had doorgebracht.
Het paleis is te bereiken via een dam aan de oostkant. Het is gebouwd uit rood zandsteen en heeft vijf verdiepingen, waarvan vier verdiepingen onder water blijven, wanneer het meer vol is.



Later werd het gebruikt bij de koninklijke eendenjacht. Er zijn nog altijd verschillende watervogels te zien, zoals de aalscholver, pelikaan  en de witte reiger. 


Op de boulevard langs het meer wat het een drukte van belang door de vele handelaren die je werkelijk van alles probeerden aan te smeren en je niet na een 'NEE' met rust lieten.
Het parasolletje was wel kleurrijk.

We rijden terug naar Jaipur voor een bezoek aan de Jantar Mantar en het stads paleis, dat nog steeds door de familie van de marahadja wordt bewoond.




Zie vervolg: NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. JAIPUR EN OMGEVING (2). (DEEL 9) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten