zaterdag 23 november 2019

NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. INDIA. (DEEL 5)


              

            INDIA HET LAND 

  VAN DE RIVIER DE GANGES, 

    KLEUREN EN PALEIZEN. (5)



INDIA.

India ligt op het Indische subcontinent en is voor het grootste deel een schiereiland.
Het land heeft een oppervlakte van 3.287.263 km², waarvan 9,5% aan water.
Het land wordt begrenst in het westen en zuiden door de Indische Oceaan en in het oosten door de Golf van Bengalen. In het noorden, van west naar oost, aan Pakistan, Tibet, China, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bengladesh. Ten zuiden van het land ligt de eiland staat Sri Lanka en ten zuidwesten de eilanden groep de Maldiven.
Het land heeft na de Volksrepubliek China het grootste aantal inwoners, dat boven de 1.200.000 ligt. De bevolking is voor het grootste deel Hindoe en dat is niet vergelijkbaar met het Hindoeïsme op het eiland Bali (Indonesië).


DE NAAM.

De naam India komt van 'Indoi', de Griekse benaming voor de mensen die voorbij de Indus woonden en door de reizen van Alexander de Grote bekendheid kreeg in Europa.

HET ONTSTAAN.

De eerste beschaving van het gebied gaat terug tot 250.000 jaar voor Christus en was later onderverdeeld in veel kleine dynastieën die elkaar onderling bestreden om macht en grondbezit.
In de 11e eeuw maakte het land kennis met de Islam die in veel dynastieën invloed wist te verkrijgen.
In de 15e eeuw werd het land ontdekt door de Europese zeevaarders. Het waren vooral de Portugezen die er de eerste handelsposten bouwden in het zuiden , later gevolgd door de Hollanders.
In 1526 kreeg het land te maken met een inval van de Mongolen die ook weer een stempel van hun cultuur op het land achter lieten.
Maar er was een ander land in Europa dat zijn wereldmacht aan het uitbreiden was.

Na de grote opstand van 1857, die de impopulariteit van de Engelse Oost-Indische Company had blootgelegd, werd de grondslag gelegd voor de Britse heerschappij, de raj. Bij een wet van 1858 werd de company opgeheven en ging haar Indiase grondgebied deel uitmaken van het Britse Rijk, te regeren door een onderkoning.
Hoewel de raj gedreven werd door winstbejag en machtspolitiek, liet hij een blijvende erfenis na: de politieke eenwording van het subcontinent, een westers onderwijssysteem, een gecentraliseerd bestuur en een netwerk van spoorwegen.


In die tijd behoorde ook Pakistan, Nepal, Bhutan, Myanmar, Bengladesh en Ceylon tot het Britse imperium.



De eerste roep naar het einde van het Britse bestuur begon in 1857, wat steeds sterker werd na het openen van geweervuur op een ongewapende menigte demonstranten in 1919. In 1920 werd de leiding van de Nationale beweging overgenomen door Mohandas Karamchand Gandhi, die de bijnaam kreeg 'Mahatma' ('grote ziel'). Hij had zulk een groot charismatische aantrekkingskracht, waardoor de vrijheidsstrijd uitgroeide tot een massabeweging.

Ghandi streefde naar een niet-gewelddadig verzet (satyagraha)  tegen de Britse wetten en regering.
In de zelfde periode streefde de Muslim League van Mohammad Ali Jinnah naar de onafhankelijkheid van Pakistan voor de moslims.
OP 14/15 augustus 1947 om middernacht eindigde de Britse heerschapppij over India en Pakistan en waren er twee nieuwe naties geboren.
Na de onafhankelijkheid werden meer dan 550 vorstendommen in India geïntegreerd, die in de Britse tijd semi-onafhankelijk waren.
Eind 1947 ontstond de eerste oorlog tussen India en Pakistan om het omstreden gebied Kashmier.
In 1948 werd Mahatma Gandhi vermoord.

India is tegenwoordig een Federale Republiek, met als regeringsleider een president en als hoofdstad New Delhi. het land kent twee talen; primair het Hindi en het Engels. De munteenheid is de Indiase rupee (INR).
Het land is onderverdeeld in: 29 deelstaten, 6 unieterritoria en één nationaal hoofdstedelijk territorium Delhi. Verschillende staten kennen een eigen regering die weer verantwoording aflegt aan de regering in Delhi.


                 Zie vervolg: NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. NEW DELHI. (DEEL 6)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten