zondag 16 december 2018

KERSTSTER.


        HET IS NIET DE BLOEM,

              MAAR HET BLAD.






KERSTSTER.

De kerstster of poinsettia is een plant van de wolfmelkfamilie Euphorbia pulcherria.
Vooral rond de Kerstdagen zijn deze planten te koop  bij de bloemist, tuincentra en de supermarkten, in diverse kleuren, onder de naam kerstster.

De plant oorspronkelijk  voorkomend in Mexico heeft origineel rood blad. Andere kleuren, zoals wit, geel, roze en paars worden speciaal gekweekt. 
De naam pulcherria betekend in het Nederlands vertaalt "de schoonste". 
De naam poinsettia komt van de Amerikaanse ambassadeur Joel Poinsett  in Mexico, die in het begin van de 19e eeuw deze plant in de Verenigde Staten invoerde.
In het wild kan de plant een enorme struik vormen van vier meter hoogte.
Tegenwoordig komt men deze plant zelfs in koelere gebieden in het Verre Oosten tegen.

DE BLOEM EN HET BLAD.

De rode bladeren zijn niet de bloem van deze plant. De eigenlijke bloemen zijn klein en liggen midden in het hart van de bladeren en zijn geel van kleur. 
Onder bloemknoppen ontspruiten de nieuwe bladeren van de plant die later van kleur veranderen in groen.
Bij de groei van nieuwe bladeren in de top zullen bladeren onderaan de steel verwelken en afvallen.



In de periode van de 14e tot in de 16e eeuw werd het sap van de plant gebruikt als koortswerend middel. De schutbladeren voor het maken van rode verf.

GESCHIEDENIS.

De kerstster was reeds bekend bij de Azteken die de plant Cuitla-xochitl noemden. Het was de lievelingsplant van de Azteekse koning Moptecuhzoma II.
Pas in 1804 maakte Europa kennis met deze plant, die werd meegebracht door de Duitse natuuronderzoeker Alexander von Humboldt.

LEGENDE.

Het een Mexicaanse legende die deze plant de naam 'Kerstroos' gaf.


In Mexico ie het gewoonte om in de Kerstnacht een geschenk te geven aan het pas geboren Christuskind. Een klein arm meisje Pepita, had geen geld om een geschenk voor het Christuskind te kopen. Om toch iets aan het kind te schenken plukte zij langs de weg enige onkruiden en maakte er een een boeket van. Haar was verteld. dat nederig en uit het hart liefdevol gegeven geschenk door God aanvaard zou worden. In de kerk begon het boeket te bloeien met rode en groene bladeren en de bevolking beschouwde dit als een kerstwonder.
Vanaf die dag werd de kerstster in Mexico "Flores de Noche Buena" genoemd.



Langs deze weg wil ik al de bezoekers aan mijn weblog mooi Kerstdagen wensen en Vrede op deze aarde.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten